Rozhovor s Taffinem: Odhaluje skutečné příčiny problémů Renaultu a výkonnostní pokrok

Petr Hlawiczka, 16. prosince 2015, 06:40 Google+

Provozní ředitel společnosti Renault Sport F1, Rémi Taffin, odhaluje příčiny problémů svých pohonných jednotek v sezóně 2015. Dostali se po vyřešení spolehlivosti i k navyšování výkonnosti? Byla v něčem užitečná spolupráce s Ilmorem? A jaké jsou jejich vyhlídky pro sezónu 2016?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Pohonná jednotka Renaultu

Pohonná jednotka Renaultu | foto: Renault Sport F1

Sdílejte článek

Jak bys zhodnotil sezónu 2015 z pohledu Renaultu?
Rémi Taffin: Nemůžeme zastírat, že šlo o náročnou sezónu. Myslím si ale, že se na ní musíme dívat spíše jako na sklenici z poloviny plnou než z poloviny prázdnou. Zakončili jsme ji s mnohem větším poznáním a informačním bohatstvím, nezískali jsme ale výsledky vpředu, které jsme chtěli.

Museli jsme udělat určité úpravy a vrátit se zpět k základům s takovými věcem, jako je spolehlivost. Všechno nám ale umožnilo se v krátké době připravit na rok 2016 a na delší období po něm. Není to tak, jak si někteří myslí, že bychom sezónu brzy odepsali. Teď jsme ale schopni se na to podívat z dlouhodobějšího hlediska, když víme, že se to zlepší, i když z toho krátkodobého to bylo bolestivé.

První část sezóny byla velkou výzvou. Čemu přičítáš problémy, které jste začali brzy zažívat?
RT: K prvnímu zimnímu testu jsme přijeli s vírou, že jsme mezi sezónami udělali velký pokrok. Opravdu jsme se domnívali, že jsme odvedli dobrou práci. V určitých oblastech to byla pravda, ale nachytali jsme se ve třech hlavních směrech.

img-responsive

Výkony Renaultu pohánějícího vozy Red Bullu a Toro Rosso byly v prvních závodech velkým zklamáním | foto: Red Bull Content Pool

Prvním byl velký problém se spolehlivostí pístů. V průběhu testování jsme se nesetkali s žádným zvláštním problémem a všechny díly jsme jako obvykle odsouhlasili pro výrobu. Dalším problémem bylo to, že jsme v elektronice pohonné jednotky měli další díl, za který jsme nemohli dát ruku do ohně a který byl i nadále zdrojem problémů.

Posledním prvkem je to, že jsme tak dlouho testovali na brzdě pro rok 2015 a odkládali rozhodnutí až na poslední možný okamžik. Specifikace pohonné jednotky pro první závod byla určena velmi pozdě a my jsme docela jednoduše příliš pozdě testovali a nebyli připraveni.

Chtěli jsme ten náskok tak moc stáhnout, že jsme si podřezali vlastní větev. Tento zřejmý koktejl problémů nám umožnil se hodně naučit a zajistit, aby se stejné problémy v budoucnu neopakovaly.

Co jste udělali pro překonání problémů?
RT: Austrálie nepředstavovala brilantní start a trvalo to až do Velké ceny Španělska, než jsme dostali většinu problémů pod kontrolu. První čtyři závody byly zklamáním a my jsme opravdu odváděli tu práci, kterou jsme měli dělat během zimního testování.

img-responsive

Renault se musel vrátit k základům, místo výkonnosti se věnoval spolehlivosti | foto: Renault Sport F1

Od Melbourne po Bahrajn jsme velmi tvrdě pracovali na spolehlivosti a ovladatelnosti a do formy jsme se vrátili ve Španělsku. Monako ukázalo, že jsme se dostali zpět na dobrou úroveň. Zlepšili jsme spolehlivost ověřením našeho validačního procesu, tím, že jsme zlobivé díly, jako například písty, dostali do mnohem lepšího formy nebo že jsme změnili specifikaci tam, kde to bylo zapotřebí.

Museli jsme zajistit, aby díly, o kterých jsme pochybovali, vydrželi celou vzdálenost, a pokud by se vyskytl problém, aby se projevil na dynamometru během testování spíše než na dráze. Opravdu jsme se vrátili zpět k základům, změnili proces validace a samotné díly, u kterých jsme přišli na problémy.

Od té doby byla spolehlivost v závodech dobrá.
RT: Ano. Než jsme se mohli pustit do práce na výkonnosti, tak jsme opravdu museli dostat pod kontrolu spolehlivost. V prvních závodech jsme viděli, že máme více problémů, a pak jsme byli penalizováni za nasazování nových dílů, což situaci zhoršovalo. Museli jsme navíc používat pohonné jednotky na konci svých životních cyklů, proto se v trénincích špatně chovaly, a to vodu kalilo ještě více.

Ale pohonné jednotky, které jsme nasadili od Španělska dále, byly spolehlivé. Umožnily nám pracovat na výkonnosti. Během sezóny jsme měli šest velkých problémů: tři na začátku roku a tři na konci. Ty poslední byly provozní a nesouvisely se specifikací pohonné jednotky.

img-responsive

Zástupci Red Bullu Renault veřejně kritizovali | foto: Red Bull Content Pool

Jakmile jste dostali spolehlivost pod kontrolu, jaké práce na výkonnosti jste prováděli?
RT: Když jsme věděli, že pohonné jednotky pro rok 2015 jsou spolehlivé a ovladatelné, tak jsme se spíše než na výkonnost pro rok 2015 pokusili představit kroky pro rok 2016 nebo otestovat koncepty, které by nám poskytly maximum informací.

V polovině sezóny jsme zažívali porodní bolesti vývoje pohonné jednotky pro rok 2016 a na konci roku měli jsme příležitost představit D-specifikaci pohonné jednotky. Šlo o drobnou specifikaci roku 2016, ale i přesto, že představovala jen malý krok, tak bylo důležité ji použít, získat informace a vidět, zda jsme na správné cestě.

Byli jsme netrpěliví ve zjišťování, jestli to, na co jsme přišli, bylo správné. V určitých ohledech šlo o krok zpět a zisk nebyl tak významný, bylo však zapotřebí vyrazit vpřed.

Letos jste začali spolupracovat se společností Ilmor Engineering. I když jste jejich koncepty nakonec nevyužili, byla ta spolupráce k něčemu užitečná?
RT: Ano, a příští rok s nimi pokračujeme! Dokázali předložit odlišné koncepty, jako například ten, který se týkal spalování, a nyní s nimi budeme pokračovat i v roce 2016.

img-responsive

Red Bull přejmenuje motory na TAG Heuer a inženýři z Ilmoru budou Renaultu pomáhat s vývojem | foto: Red Bull Racing

Bude pokračovat v rozsáhlém vlastním vývoji, ale s partnery, jako je Ilmor, získáváme širší pásmo, rozsáhlejší zkušenosti a odborné znalosti. V roce 2015 jsme z různých důvodů nemohli pozorovat plný rozsah spolupráce, ale nyní jsou pod naší kontrolou a my máme jasnější směr. V roce 2016 a dále bychom toho měli vidět více.

Jaké má Renault technické plány na zimu?
RT: Pokusíme se projít věci ve správném pořadí a nedopustit se znovu stejných chyb. V prosinci budeme pohonnou jednotku 2016, kterou použijeme v Melbourne, provozovat na dynamometru a provádět testy výdrže, mapování a kalibrace, takže na konci ledna budeme moci jít do zimních testů bez nějakých problémů.

Specifikace pro první závod byla pevně stanovena a zdá se, že je obecně spolehlivé, jelikož absolvovala na dynamometrech několik tisíc kilometrů. Přirozeně musíme vyřešit některé detaily, což se dá očekávat, jde však pouze o jemné doladění. Je jistý, že jsme nyní v mnohem lepším stavu, než jsme byli v této fázi minulý rok.

Vytisknout

Diskuze: Rozhovor s Taffinem: Odhaluje skutečné příčiny problémů Renaultu a výkonnostní pokrok

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

Oscar Piastri vyhrál podivný trénink v Suzuce

První trénink přerušen po nehodě, v druhém se víc stálo než jezdilo. Vyhrál ho Piastri

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sebastian Vettel v Abú Zabí

Mercedes popírá zprávy bulváru: inženýr Hoyle nekradl pro Ferrari

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

  2. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud