Hamilton a Button o zlepšení McLarenu, závodu v Austrálii a vývoji vozu

Pavel Šašek, 30. března 2011, 18:38 Google+

Velká cena Austrálie dopadla pro McLaren celkem dobře. I když Button dojel jen šestý, Hamilton byl na stupních vítězů. To vyvrátilo všechna očekávání, podle kterých měl McLaren ztrácet. Oba jezdci poskytli rozhovor, ve kterém líčí své dojmy po Velké ceně.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 31.03. 16:55) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

Jensone, asi máš po závodě trochu smíšené pocity, je to tak?
Button: Rozhodně. Na jednu stranu, šesté místo je zklamání, na stranu druhou, oproti testům jsme opravdu hodně pokročili a auto bylo dobré. 

Pořadí v cíli samozřejmě ovlivnila penalizace, ale jinak jsi jel docela dobře.
Button: Myslím, že jsem měl dobrý závod. Jak říkáte, penalizací jsem ztratil asi 25 vteřin, ale auto v žádném případě nebylo špatné.
Na začátku jsem se zasekl za Massou. Pořád jsem byl zavěšený za ním, držel jsem se ho. Byl jsem jednoznačně lepší, rychlejší. Moje auto bylo lepší v zatáčkách. Přesto jsem se před něj nemohl dostat, což bylo frustrující. Ale máme obrovský potenciál, můžeme se ještě zlepšovat. To je naše motivace do dalších závodů. 

Hodně pomohl balíček úprav na autě, že?
Button: Ano, máme nové, jednodušší výfuky, vylepšenou podlahu a také přední křídlo, což hodně ovlivňuje tok vzduchu okolo auta. Tyto prvky nám přinesly zlepšení, které jsme potřebovali. Hodně to zvedlo výkonnost vozu. 
Přítlak vozu je nyní mnohem lepší. Když máte větší přítlak, můžete brzdit později, projíždět zatáčky rychleji a lépe akcelerovat. Také můžeme na auto trochu víc "tlačit". Přítlak je opravdu magický prvek a chlapi v továrně i mechanici na okruhu pomohli s jeho zlepšením pro tento víkend.

První závod většinou ještě neukáže, jak na tom kdo je, ale přesto, můžeš podle výkonů během víkendu odhadnout, jak na tom letos budou soupeři?
Button: No, že je Red Bull rychlý a obzvlášť Sebastian, je myslím celkem jasné. Oproti loňsku na ně ale tolik neztrácíme. Vím, že Red Bull nepoužíval KERS, který pomůže získat pár desetin vteřiny navíc, ale nemyslím, že by měli až takový náskok. 

Za nimi jsme my. Naše auto má v sobě skrytý potenciál. V neděli jsme poprvé dokončili závodní vzdálenost, naznačilo nám to, co od vozu čekat.

Potom Ferrari. Také budou podle mě velmi silní. Začátek víkendu pro ně byl slibný, ale pak začali trochu ztrácet. V závodě ale byli rychlí, takže v dalších závodech s nimi také budeme bojovat.

Myslím, že se s Ferrari a Red Bullem znovu mezi sebou utkáme jako tři nejlepší týmy, tak jako v loňském roce. Pro sport i pro fanoušky to bude skvělé.

Lewisi, 18 bodů z úvodního závodu, to je skvělý výsledek úvodního závodu sezony, je to tak?
Hamilton: Je to dobré výchozí postavení, hlavně když si uvědomíte, jak jsme na tom byli během testů. Před závodem jsem si říkal: "Bylo by důležité získat nějaké body z první Velké ceny." 

Myslím, že je jasné, že letošní šampionát bude dlouhý a náročný, takže si nemůžeme dovolit ztrácet body. Každý závod bude důležitý. I když bych raději v neděli vyhrál, tak byl tento výsledek pro nás dokonalý. Dokonalý v tom smyslu, že jsme ukázali dobrou formu do dalších závodů. 

Jak těžké bylo jet takovou dobu s poškozenou podlahou?
Hamilton: Viděl jsem po závodě pár záběrů v televizi, tam to vypadalo docela špatně. Když jsem se po závodě díval na poškozenou podlahu, opravdu to vypadalo špatně, ale naštěstí nebylo řízení vozu s takovou závadou tolik obtížné. I když jsme tím ztratili nějaký přítlak. V době, kdy k poškození došlo, jsem už naštěstí měl před Vitalijem Petrovem celkem slušný náskok. Tým mi jen řekl, abych se pokud možno vyhýbal prudkému přejíždění obrubníků, aby nedošlo k dalšímu poškození. Naštěstí se už nic dalšího nerozbilo. 

Jak moc jsi optimistický ohledně následujících závodů?
Hamilton: Vlastně mě ani moc nepřekvapilo, že se auto tolik zlepšilo, protože tým byl vždy schopen dělat velké pokroky. Nebyli jsme si ale jistí naším výkonem hned v prvním závodě, ale byli jsme vesměs optimističtí, protože jízdy na simulátoru vykazovaly zlepšení. Vždy jsem tušil, že je auto dobré, jen nám chyběl přítlak a dostatek natestovaných kilometrů. 

Jak bude pokračovat vývoj?
Hamilton: Jak jistě víte, čas je neúprosný a do další Velké ceny máme jen necelé dva týdny. Proto se snažíme zlepšit co nejvíce věcí. Během posledního víkendu jsme se o voze hodně naučili, ale nebylo to jednoduché, protože jsme neměli moc času na vyzkoušení nové podlahy a výfuků. Inženýři teď získaná data vyhodnotí a pokusí se vymyslet další vylepšení. 

Ale abych se vrátil k původní otázce, mluvil jsem s Dougem McKiernanem a také s inženýry a odborníky na aerodynamiku a podle nich může vývoj hodně pokročit. Tým Vodafone McLaren Mercedes nikdy jen tak nečinně nesedí stranou, na každý závod se snažíme přivézt nějaké vylepšení. Celý tým na těchto vylepšeních tvrdě pracuje. Nikdy se nevzdáváme. Chtěl bych poděkovat každému muži i ženě v McLaren Technical Centre, kteří pro nás tato vylepšení vyvíjejí. Jejich snahu opravdu oceňuji.

Vytisknout

Diskuze: Hamilton a Button o zlepšení McLarenu, závodu v Austrálii a vývoji vozu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 31.03.2011 16:55 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Briatore, Flavio

Briatore: Ferrari už může letošní sezónu odepsat a připravovat auto pro rok 2012

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud