Rosberg: Spolupráce se Schumacherem bude nelítostný souboj

Lucie Vyčichlová, 14. února 2011, 18:21 Google+

Nico Rosberg loni dostal angažmá vedle sedminásobného mistra světa a mnozí mu předpovídali kariéru „nosiče vody“. Syn slavného finského závodníka však Michaela Schumachera jednoznačně překonal a do nové sezóny vstupuje s notně posilněným sebevědomím. Věří, že už je jen otázkou času, než dostane do rukou to správné auto, které ho doveze k prvnímu vítězství ve formuli jedna.

Počet komentářů:  5 komentářů (Poslední 16.02. 08:50) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Nico Rosberg letos vstoupí do své šesté sezóny v královské disciplíně motorsportu. Za uplynulých pět  let ani jednou nezvítězil. Mladý Němec je však přesvědčen, že jeho čas teprve přijde. Novinářům serveru Formula1.com řekl, že z Michaela Schumachera strach nemá, ačkoli očekává nemilosrdné souboje.

Nico, rok 2010 se asi těžko zapíše jako mezník ve vaší kariéře. Vybrali si vás úřadující mistři světa, ale skončil jste v tabulce jezdců jako sedmý. Musel jste doufat ve víc, na druhou stranu jste se ale také určitě hodně naučil. Je to alespoň malá kompenzace?
Ano, protože když se na sezónu 2010 dívám ze soukromého hlediska, byla dobrá. Dokázal jsem Michaela porazit a dostat ze svěřeného vozu ty nejlepší výsledky. Pro mou kariéru to byl velký krok vpřed a to je nakonec jediné, na čem záleží. Samozřejmě to ale zároveň bylo i zklamání, protože přirozeně chcete končit s lepšími celkovými výsledky.

Tak trochu jste zbořil mýtus Michaela Schumachera. Co to pro vás znamená?
Nemyslím si, že bych narušil Schumacherův mýtus. Je to sedminásobný mistr světa a tak to vždycky bude v knihách zapsáno. Samozřejmě ale byl příjemný pocit ho porazit, není označován za jednoho z nejlepších závodníků ve formuli jedna jen tak pro nic za nic!

Jaký byl váš první rok vedle něj?
Velmi zajímavý. Tak bych to shrnul. Sledovat ho, jak se chová, bylo fascinující, a to v každém ohledu. Být mistrem světa F1 je jedna věc, ale k tomu, abyste dosáhli toho, čeho on, musíte jít dál, než jen na závodní trať. Není zas tak moc lidí, ktří by měli takový přístup k interní práci Michaela.


"Není to šílené? Celý život vyhrávám a za posledních pět let nic." Rosberg doufá, že se správným vozem v rukou zdolá i metu nejvyšší


Loni jste pro tým nasbíral víc bodů. Bez výrazné podpory obou jezdců není pro tým prakticky možné dosáhnout lepší pozice v poháru konstruktérů. Doufáte v lepší sezónu 2011 pro vás oba?
Ha, z mého pohledu by mohl zopakovat své loňské výsledky! Jsem si ale jistý, že tak to nebude. Věřím, že mezi námi bude probíhat nelítostný souboj, ale doufám, že nakonec budu tím lepším já.

Na prvním letošním testu ve Valencii vypadal Mercedes vedle Red Bullů a Ferrari nevýrazně. Jerez se ale, minimálně u Schumachera, zdál být jakýmsi bodem zlomu...
Ano, ve Valencii jsme nebyli moc rychlí, Michaelovy první dva dny v Jerezu nás ale sunou správným směrem. Na rozdíl od toho, co si lidé myslí, jsme nejeli v kvalifikačním nastavení, když si připsal ty časy, pořád jsme měli rezervu. Mé časy evidentně nebyly takovým darem z nebes. Poslední den jsem najezdil jen 45 kol kvůli preventivní výměně motoru. Bohužel jsem nemohl odjet tolik kol, kolik bych si přál, ale celkově vidím vývoj a když se chcete zlepšovat, počítá se každé kolo.

Co jsou hlavní problémy na autě?
Jedna věc, kterou bych měl objasnit je, že zatím nejezdíme s autem, které pojede v Bahrajnu. Tohle auto má zlepšit spolehlivost a najet co nejvíc kilometrů. Velký krok podnikneme na pozdějších testech.

Jaký velký krok? Čeho se týká?
Odpověď by určitě chtělo znát mnoho lidí. Řekněme to takhle: týká se všech částí vozu.

Předpokládá se, že pneumatiky Pirelli závody zdramatizují. Myslíte si to i vy?
Ano, rozhodně. Degradace na delších vzdálenostech přinese velmi vzrušující závody. Mnohokrát jsme viděli, že když se opotřebení projeví, jsou to ty nejnapínavější závody. Myslím, že do takové sezóny míříme znovu. Mělo by to být pro fanoušky vzrušující.

V pětadvaceti letech budete začínat svou šestou sezónu. Sebastian Vettel loni získal titul ve své teprve třetí sezóně, když mu bylo 23. Závidíte?
Páni, máte pravdu, bude to má šestá sezóna a v její polovně mi bude šestadvacet. Abych se vrátil k vaší otázce, rozhodně nezávidím. Smekám před tím, co dokázal. Nemám s tím vůbec žádný problém, ale zároveň se těším, až přijde můj čas.

Dosáhnutí Vettelova úspěchu závisí na správných rozhodnutích a samozřejmě na štěstí. Myslíte si, že jste se v podstatných chvílích rozhodoval špatně a pronásleduje vás smůla?
Jedna věc je jasná – zatím jsem nevyhrál závod, takže některá má rozhodnutí nebyla úplně nejlepší. Přiznávám, že teď jsem šťastný tam, kde jsem – v Mercedesu. To je sen. Je pravda, že nemám zářez za vítězství, ale to se může přes noc změnit. Když tohle všechno vezmu v úvahu, musím říct, že můžu žít spokojeně s rozhodnutími, která jsem učinil. A co se štěstí týče, vidím jako své štěstí, že se Mercedes zformoval ve správnou chvíli a já byl díky svým výkonům přijat.


Loni touhle dobou mnozí předpovídali, že Rosberg bude vedle Schumachera výrazně slabší. Mladší z pilotů však záhy ukázal, že není radno ho podceňovat. Svým kritikům i Schumacherovi

Nedivíte se, že je vaše cena stále velmi vysoká, přestože jste v pěti sezónách ještě nevyhrál? Kariéra spousty jezdců s takovými výsledky už je minulostí...
Myslím, že lidé zodpovědní za důležitá rozhodnutí ve formuli jedna jasně vidí, na co mám a čeho jsem dosáhl. Vezměte poslední sezónu. To bylo každému jasné. Zatím jsem neměl to správné auto a všichni víme, že to je pro kariéru ve formuli jedna důležitý faktor. 

Co by mohl být váš letošní nejvyšší cíl? A co by mohlo být úplné minimum, ve které doufáte?
Určitě chci vyhrát závod. První, a pak na tom stavět. Není to šílené? Celý život jsem vyhrával a pak pět let v F1 nic. To je děsné. Nevidím to ale jako problém. Vezměte si dvě moje loňská třetí místa – pro mě a pro tým byla jako vítězství. Ale první místo je samozřejmě pořád můl cíl.

Vytisknout

Diskuze: Rosberg: Spolupráce se Schumacherem bude nelítostný souboj

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 5, poslední 16.02.2011 08:50 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 5 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Konečně! Tak většina soupeřů i médií hodnotí první Norrisovo vítězství (ilustrační foto).

GP USA: PROHLÁŠENÍ po závodě - zářící Norris a zástup gratulantů

Lando Norris se po patnácti pódiích konečně dočkal vítězství (ilustrační foto)

GP USA: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace měří pořadí

Valtteri Bottas je jedním z těch, kteří navzdory neúspěšné pozici na startu věří v progres

GP USA - PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Lewis Hamilton tentokrát zabránil blamáži, ale optimální formu stále nemá

GP USA: Verstappen poprvé vyhrál v Miami kvalifikaci, Leclerc mu šlapal na paty

Daniel Ricciardo dokázal ubránit velmi cenné umístění

SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ferrari

Alonso: Předjíždění bude letos stejně obtížné

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  3. GP USA: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace měří pořadí

  4. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

  5. SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

  6. GP USA - PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud