Barrichello a jeho 15 let v F1

Jaroslav Vehrle, 15. května 2008, 11:54 Google+

Když Rubens Barrichello odstartoval na okruhu v Kyalami, poblíž Johannesburgu, aby zahájil svůj trénink na GP Jižní Afriky v roce 1993, jako dvacetiletý mladíček ani netušil, že o 15 let později přepíše podstatnou část dějin ve formuli 1.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barrichello, Rubens

Barrichello, Rubens | foto: Honda Racing F1

Sdílejte článek

Na počátku bylo hlavním cílem nováčka, aby se předvedl co nejlépe, spolehlivě a věrohodně coby budoucí konkurent mezi jezdci. Hned na poprvé se kvalifikoval ve svém voze Jordan-Hart jako čtrnáctý, dokonce přede daleko zkušenějším Gerhardem Bergerem na Ferrari. Tím získal dosti respektu hned na začátku své kariéry, přestože jezdil v závodě uprostřed závodního pole, než ho definitivně zradila porucha převodovky.

V současné době je to jeden z nejzkušenějších jezdců F1 vůbec a navíc se svou Hondou dosáhnul své 257 GP, čímž definitivně překonal dlouholetý rekord Riccarda Patreseho z roku 1993.

Jak sám vzpomíná: „Můj první závod v Kyalami se mi zdá jako by byl včera. Nikdy nezapomenu, jak jsem usedl do vozu Jordan EJ193 na počátku kvalifikace, dívající se na monitor v depu. Na moment jsem cítil jako bych seděl doma na pohovce. Tento rekord pro mě mnoho znamená. Měl jsem doposud dlouhou kariéru v F1 a mám plno skvělých vzpomínek, ale necítím se dnes odlišně oproti tehdejšímu rozpoložení.“
 
Barrichellova inspirace, aby se stal závodníkem, měla své počátky již ve sledování tehdejších hvězd jako Ayrton Senna na okruhu Interlagos.

„Největší zkušeností, kterou jsem se naučil v dobách u Jordanu, bylo jak se vyvinout z chlapecké rychlosti do mužské. Přijel jsem tam ve dvaceti, kdy na mě nebyl kladen takový tlak a vše mi přišlo velmi přirozené.“

V roce 1997 přešel do nově vzniklého týmu Steward-Ford a hned se blýsknul skvělým výsledkem během deštivého závodu, druhým místem v Monaku. To opět zvedlo jeho reputaci.

Sám Jackie Steward prohlásil: „V naší závodní době byly dva společné skvělé úspěchy. Jeden z nich byl právě v Monaku 1997, kde se prokousával kupředu z desáté pozice a nikdo ho před sebe nepustil zadarmo. Další byla v roce 1999 během velké ceny Evropy, kde Johnny Herbert a Rubens Barrichello dojeli první a třetí. Nejsem překvapen, že právě Rubens se stal nejzkušenějším jezdcem v historii, protože byl vždy stabilní.“

Na konci roku 1999 přišla velká nabídka v jeho kariéře. Dostal 6 mil. USD za podpis dlouhodobé smlouvy s Ferrari a převzal roli odcházejícího předchůdce Eddieho Irvina. To bylo spojení, které mu přineslo devět vítězných GP a pozici přímo za Schumacherem v mistrovství světa v letech 2002 a 2004.

„Byl to vyplněný sen, jezdit za Ferrari. Byl to velmi zvláštní moment vidět mé jméno napsané na straně vozu. V týmu bylo plno skvělých lidí, pochopitelně bylo nepopsatelné pracovat vedle Schumachera. Je to nejlepší závodník, kterého jsem potkal a má mimořádně přirozený talent v dostání rychlosti z auta.“

Když Patrese komentoval velkou cenu Turecka v TV, prohlásil: „Budu cítit smutek, samozřejmě“. Dnes již čtyřiapadesátiletý Ital vyhrál ve srovnání s Barrichellem jen 6 závodů od svého nástupu do F1 v roce 1977 do doby než v roce 1993 definitivně skončil. „Byl jsem potěšen držet rekord tak dlouho, ale rekordy jsou od toho, aby byly pokořovány a tudíž jedinou věc, kterou mohu říct je, že blahopřeji Rubensovi, že to dokázal. Doposud měl dlouhou kariéru a tento rekord znamená, že pokud jste schopen se udržet v F1 tak dlouho, znamená to, že dělal svou práci velmi dobře a vše bylo oceněno lidmi kolem něj.“
 
V současné době nemá Barrichello zájem skončit, naopak hodlá dosáhnout vysněné třísté GP. Historický pohled ukazuje srovnání Barrichella s ostatními jezdci následovně:

Nejvíce startů má tedy Rubens Barrichello, který od roku 1993 odjel -257 závodů s 9 vítězstvími. Druhý je zmíněný Riccardo Patrese 1977-93, s 256 závody a 6 vítězstvími. Třetí Michael Schumacher 1991-2006 s 248 starty a 91 vítězstvími. Čtvrtý je dosud aktivní David Coulthard od 1994 s 232 GP a 13 vítězstvími. Pátý je Gerhard Berger 1984-97 s 210 závody a 10 vítězstvími. Šestý je Andrea de Cesaris 1980-94 s 208 závody, ale bez vítězství. Za ním, tedy sedmý, je trojnásobný mistr světa Nelson Piquet 1978-91 s 204 starty a 23 vítězstvími. Osmý je Jean Alesi 1989-2001 s 201 starty a jedním vítězstvím z GP Kanady v roce 1995 na Ferrari, i když se štěstím poté co Schumacherovi zazlobilo na chvíli řazení v jeho Benettonu. Devátý je stále aktivní Giancarlo Fisichella od 1996 se 198 závody a třemi vítězstvími. Poslední v top 10 je čtyřnásobný mistr světa Alain Prost 1980-93 se 199 závody a 51 vítězstvími.

Vytisknout

Diskuze: Barrichello a jeho 15 let v F1

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP Španělska (Barcelona)

FIA začne so znižovaním rozpočtov

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud