Prohlášení týmů po kvalifikaci: Räikkönenovi předehřívací dečka zničila sadu pneumatik

Petr Hlawiczka, 9. května 2015, 15:07 Google+

Z pole position se raduje Nico Rosberg, Mercedes opět v první řadě. Jak hodnotí dnešní kvalifikační výkony ve Španělsku jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  6 komentářů (Poslední 11.05. 08:16) Napište svůj názor
Rosberg, Nico

Rosberg, Nico | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

MERCEDES

Nico Rosberg, 1. místo
Samozřejmě, že jsem to potřeboval. Je to krok směrem k vítězství v závodě. Strategie bude zítra důležitá, protože se zde obtížně předjíždí. Je to důležité mít navíc sadu čerstvých pneumatik pro závod.

Pořád mám v hlavě Bahrajn, chtěl jsem se ujistit, že neudělám stejnou chybu, dostal jsem se do rytmu a v Q2 to pro mě proběhlo dobře.

Lewis Hamilton, 2. místo
Nebyl jsem v úzkých, zkrátka jsem dnes neměl rychlost. Nico odvedl skvělou práci a já fakt nevím, jestli jsme měl takové vyvážení, jaké jsem si přál. Přesto jsem ze sebe vydal to nejlepší a zítra je toho stále hodně ve hře.

Toto Wolff, sportovní ředitel
Lewis trpěl nedotáčivostí. Nico našel lepší nastavení. Předvedl skvělé kolo a vyjel si letošní první pole position. Ukazuje to, jak se věci v F1 rychle mění. Lidé se ptali, jestli dokáze zareagovat, nebo na Lewise nestačí. Ale musíte si pamatovat, že ti kluci jsou tvrdí a nenechají se těmito věcmi příliš ovlivnit. Nico byl soustředěný a zajel skvělou pole position. Lewisovo druhé místo mu poskytuje možnost dobrého závodu. Máme solidní náskok, ale věřím, že to bude v závodě mnohem těsnější. Budeme muset zvládnout pneumatiky a je zde teplo. Bude to vzrušující.

 

FERRARI

Sebastian Vettel, 3. místo
Nejsem zklamán ztrátou na Mercedes. Zklamání není to správné slovo. Potvrdilo se, že jsme nejblíže Mercedesu. Rádi bychom jim byli ještě blíže. V zítřejším závodě bychom měli být ve formě a já doufám v dobrý závod. Musíte ale uznat, že tito dva kluci odvádějí doboru práci. Jsou rychlí, byli zde rychlí i v zimě a dnes to podle mě potvrdili. Doufám, že zítra tedy budeme blíže, ale uvidíme.

Kimi Räikkönen, 7. místo
Byl to těžký víkend, smýkalo se to zleva doprava. V posledním kole jsem neměl moc přilnavost, musel jsem hodně odhadovat. Startovní pozice není moc dobrá, uděláme maximum, abychom zítra získali lepší pozici.

Měli jsme ještě další sadu pneumatik, kterou jsme mohli využít, ale z nějakého divného důvodu se v zahřívací dečce "upekly" a zničily. Ale to je součást hry. Byl to náročný den, ale závod je zítra a snad získáme body.

S týmem jsme vrátili vůz na starší verzi, protože jsem si novinkami po včerejšku nebyl jistý. Chtěl jsem si být jistý, že to je ok a že nová verze pracuje tak, jak by měla. Potom už jsme to nemohli vrátit zpět, ale jsem rád, že jsem zariskoval. Nemyslím, že by byl výsledek tak špatný, auto bylo ráno dobré a i během kvalifikace, ale poslední sada pneumatik neměla přilnavost a bylo to špatné kolo. Do té doby to fungovalo. Tak to prostě je.

podium
Nejrychlejší trojice kvalifikace v Barceloně (foto: Daimler AG)

WILLIAMS

Valtteri Bottas, 4.
Nebylo to dobré kolo, ale podařilo se nám rozdělit Ferrari. Snad se nám podaří něco jako v Bahrajnu. Očekávali jsme, že jim budeme blízko, k žádnému velkému překvapení nedošlo. Musíme využít každé příležitosti, která se objeví. V normálních podmínkách jsou Mercedes a Ferrari rychlejší. Budu bojovat o každou pozici, snad budu mít štěstí.

Felipe Massa, 9. místo
Jsem zklamaný, protože jsem v zatáčce č.3 udělal chybu během svého rychlého kola a vyjel mimo trať a to mě stálo čas. Využil jsem dvě středně-tvrdé sady pneumatik, abych se ujistil, že se dostanu do první desítky a tím pádem ono jedno měřené kolo muselo vyjít. Bez té chyby jsem mohl být v první pětce. Včera vypadala simulace závodu solidně, takže pokud budeme mít dobrý start, mohl bych se dostat dopředu. Stále je o co hrát a v sázce je dost bodů.

Rob Smedley, šéfinženýr
Přivezli jsme některá vylepšení a dnešek ukázal, že víceméně dokážeme držet krok s našimi soupeři a možná se posunuli víc než ti za námi. Tento okruh nám ale příliš nevyhovuje a fakt, že máme stále na dosah Ferrari a Mercedes je velmi pozitivní. Felipe ztratil hodně času vyjetím v zatáčce č.3, což je škoda, ale to se stává, když na to moc tlačíte. Valtteri startuje ze silné pozice a zaměříme se na to, aby dojel zítra na pódiu.

 

TORO ROSSO

Carlos Sainz, 5. místo

Jo, to bylo něco zvláštního. Mám velkou radost. Až do kvalifikace jsem nebyl s autem spokojený, od Q1 jsem si věřil. Vše se to odvíjí od tvrdé práce, analýzy, přemýšlení. Přední pneumatiky byly omezující, ale jsme vpředu. Zítra nás čeká těžký boj, dlouhé jízdy z pátku nevypadají moc povzbudivě. Uděláme vše pro to, abychom skončili v první pětce. Při jízdě jsem si ani neuvědomoval, že jsem doma. Až v Q3 po dojezdu do cíle jsem si to uvědomil, byl to skvělý pocit.

Max Verstappen, 6. místo
Nejsem stoprocentně spokojen se svým posledním kolem, protože jsem se trápil s vyvážením v porovnání s ranním tréninkem, ale šesté místo je i tak pozitivní výsledek. Pro tým je start z pátého a šestého místa skvělým výsledkem a v týmu panuje skvělá atmosféra. Nejdůležitější je, abychom oba bodovali a o to zítra budeme bojovat. Celý víkend bylo auto skvělé a i když to nebude lehké, pokusím se zítra tuto pozici udržet.

Ben Waterhouse, zástupce technického ředitele
Fantastický výsledek! Oba piloti odvedli výjimečnou práci a výjimečný výkon. Včera jsme si udělali své úkoly a udělali pro dnešek pokrok a když došlo na Q3, dostali Max i Carlos z auta maximum. Myslím, že můžeme být všichni v týmu spokojeni. Přesto je to jen část práce a body se v sobotu neudělují. Nyní se musíme ujistit, že jsme pro závod dobře připraveni. Dostali jsme se do dobré pozice, ale i tak to zítra musíme přetavit na výsledek a velmi se na závod těším.

 

RED BULL

Daniil Kvjat, 8. místo
Vlastně to bylo dobré, zajel jsem své nejlepší kolo a tak by to mělo být, ale i tak stále nejsme tam, kde bychom chtěli být a snad uděláme z této kvalifikace správné závěry. Nyní se soustředíme na závod, protože je stále o co hrát.

Daniel Ricciardo, 10. místo
Myslím, že desáté místo je to nejhorší od mého příchodu do týmu, takže to nebyl zrovna dobrý den. Bylo to frustrující, především třetí sektor, kde jsem ztratil snad půl sekundy. Nevím, co přesně se stalo. Výsledkem jsem zklamán, protože jsem doufal v sedmé či osmé místo. Z dlouhých jízd během ranního tréninku víme, že se vůz chová konzistentně a vyvážení bylo dobré a měli bychom na tom být zítra dobře s pneumatikami. Nejsme dost rychlí na rovinkách, takže potřebujeme dobrý start a potom něco vykoumat se strategií.

Christian Horner, šéf týmu
Náročná kvalifikace a cítíme, že jsme nepodali odpovídající výkon, osmé a desáté místo po náročném startu víkendu. Myslím, že Dany dostal z auta maximum, Daniel se v poslední jízdě trošku trápil. Do zítra máme před sebou kus práce.

 

LOTUS

Romain Grosjean, 11 místo
Můžeme být s kvalifikací spokojeni, ráno to vypadalo hůř, ale udělali jsme pokrok a jedenácté místo je dobrá pozice, čistá strana startovního roštu a máme i dostatek pneumatik. Jsem však závodník a chci více, což mě občas i něco stojí, ale po komplikovaném startu víkendu bylo dnes dobré bojovat. Doufáme zítra v body stejně jako se nám podařilo je získat v posledních dvou závodech. Předjíždění je zde však náročné, i když se mohou naskytnout příležitosti.

Pastor Maldonado, 12. místo
Ráno jsme se báli více. V kvalifikace jsme našli lepší vyvážení auta, během víkendu jsme se hodně trápili s teplotou pneumatik, ale vypadá to dobře. Pošetřili jsme dva nové sety pneumatik pro závod a v závodě se nám většinou daří lépe. Držme palce.

Alan Permane, šéf traťového provozu
Z našeho úhlu pohledu máme volbu strategie pneumatik u obou vozů a máme dvě sady nové středně-tvdé směsi pneumatik, což by mělo být pro závod výhodou. Počasí je konzistentní a v tomto směru nečekáme překvapneí. Bude to boj, ale vždy je šance na pokrok. 

 

McLAREN

Fernando Alonso, 13. místo
Jo, všechny novinky opět fungovaly. Největší vylepšení pro tento závod se nacházejí na straně motoru a fungovala dle očekávání. Víme, že je před námi ještě dlouhá cesta, ale tým pracuje výborně.

Výsledek je víceméně takový, jaký jsme čekali. Potřebujeme udělat další krok, chceme-li být v Q3. Je to letos poprvé, co jsme se s oběma vozy dostali do Q2, což je stále velmi nízkým cílem, protože my chceme vyhrávat a stát na pole position.

Musíme však postupovat krok za krokem a dnes se znovu potvrdilo, že se ubíráme správným směrem. Když skončím devátý nebo desátý, tak to můj život nezmění. Chci vyhrávat a stát se mistrem světa. Pokud zítra získáme první body, bude to vítané. Náš cíl je ale mnohem výše než zítřejší závod.

Jenson Button, 14. místo
Pokrok je dobrý, ale je to frustrující, protože jsme na kvalifikaci nasadili nové brzdy, ale kdykoliv jsem byl zatáčce č.1, táhlo to neuvěřitelně doleva. Musíme se na to podívat a zjistit proč. V poslední jízdě mi řekli, abych brzdy zahřál jinak, což znamenalo, že nebyly na startu mého kola zahřáté a první tři zatáčky se mi hodně blokovala kola.

Takže je to frustrující, protože do té doby to bylo dobré. Je ale dobré, že jsme před Saubery a Force Indií. Vždy se však díváme dopředu, ne dozadu. Doufáme, že zítra budeme relativně konkurenceschopní a bude to dobrý závod a v tom dalším uděláme další pokrok. Progres je dobrý, oba jsme v Q2 a není to tak, že by ostatní měli potíže jako v Bahrajnu. Takž eje to dobré a měli bychom být s naším pokrokem spokojeni.

Eric Boullier, závodní ředitel
V porovnání s tím, kde jsme byli na začátku sezóny dnešný výkon ukazuje, že nadále děláme značné pokroky, na kterých tvrdě pracujeme. Ne, se čtrnáctým a třináctým místem nejsme a nikdy nebudeme spokojeni, ale cílem bylo dostat oba vozy do Q2, což jsme splnili. Máme před sebou rušnou noc a plno dat ke studování. Zítra je cílem získat první body. To není slib, ale ano, je to naším cílem.

 

SAUBER

Felipe Nasr, 15. místo
Po ranním tréninku jsme se cítil dobře, udělali jsme pár změn. Moje poslední jízda v Q2 byla celkem agresivní a výsledkem byla přetáčivost. Zadní pneumatiky se přehřívaly, když jsem jel na limitu. Nebude to pro nás lehký závod, ale uděláme maximum, abychom bojovali o body.

Marcus Ericsson, 16. místo
Celkově je to zklamání. Startujeme níž, než jsme doufali. První jízda v Q1 byla dobrá, dokázali jsme najít zlepšení, když jsme vyjeli na druhé sadě pneumatik, ale nebylo to dost na to se dostat do Q2. Musíme to zanalyzovat a zjistit proč. Zítra se pokusíme z této pozice vytěžit co nejvíc.

Moniša Kaltenbornová, šéfka týmu
Výsledek je zklamáním. Věděli jsme, že to bude těžké. Přesto jsme doufali, že budeme o pár pozic výš. I tak se nevzdáme a do zítřejšího závodu dáme vše.

 

FORCE INDIA

Nico Hülkenberg, 17. místo
Myslím, že jsme ve srovnání s ostatními limitováni přilnavostí. Ve srovnání s některými jinými tolik nezaostáváme. Je to těžké. Barcelona je okruh, kde potřebujete mít dobré vyvážení a přítlak. A pokud je nemáte, pak je trať zabijákem.

Sergio Pérez, 18. místo
Je to těžký víkend, nemohu najit rytmus a poskládat vše dohromady. Na dráze mi zkrátka scházela přilnavost. Šo o náročnou kvalifikaci. Bohužel jsme na tom tak, jak na tom jsme, když se podíváme na to, kolik nám scházelo k postupu do Q2 - bylo to kolem tří desetin sekundy. Není to ideální, ale my jsme věděli, že to bude ohromně těžký víkend, když do Barcleony nepřivezeme žádná vylepšení.

Robert Fernley, zástupce šéfa týmu
Věděli jsme, že tento okruh nám nebude příliš vyhovovat a víkend bude náročný a naše pozice na startu tomu odpovídají. Trápili jsme se s rychlostí na jedno kolo, včerejší dlouhé jízdy však ukazájí, že máme i důvod k optimismu a stále to může být dobrý závod. Nebude to lehké, ale oba piloti bezpochyby budou chtít získat body.

 

MANOR MARUSSIA

Will Stevens, 19. místo
Jsem relativně spokojen. Svůj první pokus jsem přes menší chybu vylepšil, vůz se chová dobře a těším se na zítřejší závod.

Roberto Merhi, 20. místo
Jsem zklamaný. Měl jsem první dobrý pokud, cítil jsem se pohodlně a potom jsem byl povolán k vážení a rozsvítil se alarm oznamující chybu ERS systému. Když jsme dojeli zpět do garáže, už bylo málo času na nápravu. Mechanici pracovali tvrdě, abych ještě mohl vyjet, moc jim děkuji. Je to škoda, protože jsem neměl šanci zlepšit svůj čas, ale těším se na svůj domácí závod.

John Booth, šéf týmu
Náročné odpoledne pro celý tým, zvlášť na Robertově polovině garáže. Samozřejmě bychom mu přáli pozitivní kvalifikaci, ale měl potíž s ERSem a bohužel musel počkat, než jsme prošli všemi procedurami a testy. Mechanici odvedli svoji práci rychle, ale ne dost na to, aby jej vyslali na trať do jeho druhé jízdy. Cílem je co nejlepší možný závod. Will měl pozitivnější den a zajel dobré, čisté kolo, což je potěšující.

Vytisknout

Diskuze: Prohlášení týmů po kvalifikaci: Räikkönenovi předehřívací dečka zničila sadu pneumatik

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 6, poslední 11.05.2015 08:16 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 6 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

GRAFIKA: Jak se piloti seřadí na startu Velké ceny Španělska?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud