Andresonovo hodnocení týmů po dvou závodech

iM2, 1. dubna 2012, 00:01 Google+

Dva závody jsou za námi a F1 se zdá být lepší a více nepředvídatelná, než hodně z nás asi vůbec čekalo. Závody v Austrálii a Malajsii vyvolaly asi tolik otázek, kolik jich byly schopny odpovědět. Ale co jsme se z nich mohli podle názoru bývalého konstruktéra vozů F1, Garyho Andersona, opravdu dozvědět?

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 02.04. 19:50) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

Vypadá to dobře pro McLaren:
"McLaren byl nejvíce konzistentním týmem. Fakt, že na startech obou závodů skrývali přední křídlo, ukazuje na to, že auto má prvotřídní výkonnost. Ale díky vítězství Jensona Buttona v Austrálii a dvěma třetím místům Lewise Hamiltona vedou šampionát mezi konstruktéry. McLaren přijede domů docela šťastný, i když nemají tolik bodů, kolik cítí, že by mohli mít."

Zázračný start pro Ferrari:
"Ferrari vede šampionát jezdců, což nikdo nečekal. To ukazuje, že když se Fernandu Alonsovi naskytne byť jen sebemenší výzva, tak jí nikdy neodmítne. Jen čeká na příležitost, aby z auta mohl něco vymáčknout. Nicméně Ferrari vytáhlo králíka z klobouku, protože jim dramaticky chybí rychlost nového auta. Vítězství za těch podmínek v Malajsii vyvolalo více otázek, než na kolik jich odpovědělo. 

Hlavní z nich se asi bude týkat torzní tuhosti auta, protože za mokra je struktura více flexibilní a auto je více poddajné, což může být výhoda. Druhým extrémem je McLaren, jehož auto je za všech okolností hodně tuhé co se aerodynamiky týče. Je velmi pravděpodobné, že toto je ten důvod, proč si Ferrari vedlo hodně dobře za mokrých podmínek a McLaren v podstatě odpadnul. Otázky, které budou padat ve Ferrari, však jsou, proč není jejich auto dobré za sucha, když je úroveň přítlaku vysoká."

alonso
Alonso za deště v Sepangu (foto: Ferrari)

Red Bullu se moc nedaří a těžko se přes to přenáší:
"V táboře Red Bullu určitě nevládne spokojenost - to je jasné už z prohlášení týmového managementu a z toho, jaké emoce ukázal Vettel po závodu v Sepangu. Není to poprvé, co nám Vettel ukázal emoční stránku své osobnosti poté, co věci nešly až tak úplně dobře. Mohli jste vidět už jeho frustraci po závodu v Abu Zabí vloni, když dostal defekt - a to byl jen jeden závod ze sezony, ve které jinak dominoval. 

Takže pokud bude takto reagovat, tak jak to bude vypadat, pokud se nevyvedou dva nebo tři závody? Celkově se celý tým špatně vyrovnává s tím, že už nejsou na špici. Může to být také spojeno s tím, že dvě velké změny v pravidlech, které vešly v platnost přes zimu, byly zaměřeny na oblasti, ve kterých byl Red Bull průkopníkem a ve kterých získával víc než ostatní týmy. 

Foukané difuzory byly zakázány a zátěžové testy na přední křídla byly zpřísněny, takže už bude těžší prokázat, že se křídlo na testech neohýbá, když na trati se zjevně ohýbá, aby zlepšilo přítlak. Velkou výhodou Red Bullu v minulých letech také bylo, že měli auto, na kterém toho před závodem nemuseli moc měnit. Ale v Malajsii jsem snad vůbec poprvé viděl, jak pracují na torzních tyčích, zavěšení a dalších věcech. 

Asi se stále ještě snaží najít společnou řeč s jejich novým autem. Bylo jen málo příležitostí, kdy by v Austrálii vypadali jako opravdoví protivncí. Určitě mají před sebou ještě hodně práce."

Neukázali svůj potenciál:
"Mercedes bude týmem, který se domů bude vracet se svěšeným ocasem. Mají v kvalifikacích opravdu rychlé auto, ale v závodech ze svého potenciálu zatím nic neukázali. Vracet se domů po dvou závodech s pouze jedním bodem je asi to nejhorší, co se mohlo stát. V Malajsii se Michael Schumacher vyřadil [z boje o body] už v prvním kole, ale Nico Rosberg se jen propadal. 

Byl jsem v garáži, když přijel na výměnu pneumatik. Nebylo s nimi nic  špatného, jen prostě neměl grip. V Austrálii obě auta zápasila s velkým opotřebením gum a ačkoliv tým prohlašoval, že si jsou jistí, že se to v Malajsii nebude opakovat, tak z výjezdů v trénincích to vypadalo, že s tím pořád mají problém."

sauber
Sauber Kobajašiho před Massou na Ferrari (foto: Sauber Motorsport AG)

Ve středu pole velké změny:
"Zatímco Lotus se posunul z bojů ze středu pole do bojů na špici díky Kimimu Räikkönenovi a Romainu Grosjeanovi, tak Williams a Sauber také udělaly velký pokrok. Lotus asi cítí, že nemá úplně tolik bodů, kolik mohl mít, ale druhé místo Sergia Pereze v Malajsii bylo velkým překvapením. Jeho tým Sauber se jasně posunul na špici mezi týmy středu pole, stejně jako Williams. 

Oba tyto týmy mají potenciál na to, aby se dívali dopředu, než aby se koukali za sebe. Force India je asi největším zklamáním středu pole, jsou těmi, kteří se zlepšili nejméně."

Na konci pole:
"Caterham je asi také trochu zklamaný. Podařilo se jim dosáhnout jejich cíle, kterým bylo posunout se do středu pole, ale asi se neposunuli až tak, jak si představovali. Marussia musí být ráda, že je před Caterhamem po prvních dvou závodech. Měli by na tom ale být lépe vzhledem na strukturu a lidi, které mají. Stále se ale ještě vzpamatovávají z toho, že se nezúčastnili poslední předsezonního testu. 

A konečně HRT se neustále snaží zlepšit. Pedro de la Rosa nejen že byl v limitu 107% času vítěze první části kvalifikace, což musíte být, abyste se kvalifikovali do závodu, ale byl i do limitu 107% času vítěze třetí části kvalifikace. To se nikdy předtím nestalo.

Vytisknout

Diskuze: Andresonovo hodnocení týmů po dvou závodech

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 02.04.2012 19:50 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Andretti Mario - Montoya

Andretti: F1 potřebuje USA, ale na Evropu nesmí zapomínat

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud