GP Japonska: O Pole rozhodl déšť

Daniel Šupa, 11. října 2003, 08:34 Google+

Ze zisku Pole position se raduje Rubens Barrichello. Déšť výrazně zdramatizoval bitvu o titul.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Poslední pětka jezdců startovala na čím dál tím více mokré trati a dosažené časy dle toho také vypadaly. Ralf Schumacher i Jarno Trulli boj na mokré dráze s pneumatikami do sucha předčasně vzdali. Rubens Barrichello převzal vlajku Ferrari. Kolega Michael Schumacher startuje až z hloubi pole a jeho jediný soupeř v boji o titul Raikkonen z místa osmého.

Jako na houpačce si musí připadat stáj Toyota. Po včerejším propadáku budou oba bíločervené monoposty startovat z druhé řady, rychlejším byl Brazilec Cristiano da Matta. Technická trať si vynutila několik jezdeckých chyb, ale žádná nebyla natolik vážná, aby musel jezdec z kvalifikace odstoupit.

Pod zataženou oblohou rozjížděli dnešní poslední kvalifikaci letošní sezony jezdci Minardi Kiesa a Verstappen. Prvně jmenovaný dosáhl času 1:37,226, což bylo provizorním Pole position. Holanďan začal výrazně rychleji a znalost okruhu dokázal i v cíli. Jeho letmé kolo bylo o 2,2 vteřiny rychlejší týmového kolegy. Fisichella měl problémy s přetáčivostí a byl jen mírně rychlejší, než Verstappen a Firman s druhým Jordanem byl opět překvapivě rychlejší, než Fisico. První pětku uzavřel Jenson Button. S velkým nasazením však chyboval v zatáčkách Degner i Spoon, kde byl na výjezdu delší, než bylo třeba. Přesto byl o 1,3 vteřiny rychlejší než Firman.

Justin Wilson s monopostem Jaguar R4 byl ve včerejší kvalifikaci 15. a dnes tak začínal 2/4 kvalifikace. Brit zajel čistou jízdu a v posledních dvou úsecích byl nejrychlejší, přesto na čas Buttona po pomalejším prvním úseku nestačil. Da Matta byl výrazně rychlejší a se svojí Toyotou získal provizorní Pole position. Panis s dalším japonským vozem byl o 4 desetiny vteřiny pomalejší. Frentzen prvním mezičasem soupeřil s Toyotami, ale chyba v zatáčce Degner ho stála příliš mnoho času. Domácí Takuma Sato zajel své letmé kolo s několika chybami, které pramenily z výrazně pozdního brždění a zařadil se před jezdce stájí Jordan a Minardi.

Druhou polovinu dnešní sobotní kvalifikace na Grand Prix Japonska zahájil Nick Heidfeld se Sauberem a dosažený čas ho zařadil pouze před týmového kolegu Frentzena. Vzhledem k tomu, že Nick nechyboval, dá se předpokládat, že oba vozy Sauber jedou s jinou strategií. Webber měl problémy s dobržděním v zatáčce Hairpin, přesto byly rychlejší pouze obě Toyoty. Juan Pablo Montoya byl překvapivě na prvním mezičase pomalejší, na druhém ztrátu srovnal a nakonec se ujal vedení s náskokem 7 tisícin vteřiny na Brazilce da Mattu. Barrichello začal velice dobře a i na dalších úsecích náskok zvyšoval. Se 7 desetinami vteřiny k dobru byl tak do té doby nejrychlejším pilotem. Fernando Alonso zajel čisté kolo, ale dosažený čas stačil jen na zařazení před Webbera.

Dramatické vyvrcholení kvalifikace se dalo očekávat, ale že bude hlavním aktérem déšť, bylo pro pět nejrychlejších jezdců včerejšího dne velmi nepříjemné. Na trati se objevily dešťové kapky a s nimi po chvíli i Kimi Raikkonen. Tlak na Fina je o tomto víkendu obrovský. Přes čistou stopu ztratil hned na prvním mezičase na Barrichella 9 desetin a na druhém už 1,6 vteřiny. Na posledním úseku byl rychlejší, ale čas stačil pouze na 7. místo. Týmový kolega Coulthard zajížděl jen o málo rychlejší časy a oba tak budou startovat až za Markem Webberem. Michael Schumacher na tom nebyl jinak a i jeho brzdila vlhká trať a dosažený čas ho zařadil až za Sata. Ralf Schumacher vyjel také s pneumatikami do sucha a s přibývající vodou bylo stále obtížnější monopost na dráze vůbec udržet, což se nakonec v šikaně Triangle Ralfovi nepodařilo. Po hodinách zajel přímo do boxů. Jarno Trulli, jako včera nejrychlejší, své letmé kolo ani nezačal.

Vytisknout

Diskuze: GP Japonska: O Pole rozhodl déšť

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP Japonska: Williamsy nejrychlejší - anotační foto

GP Japonska: Williamsy nejrychlejší

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud