Super Aguri představilo SA07 + FOTO

Pavel Stavebník, 14. března 2007, 08:41 Google+

Nejmladší tým startovního pole dnes v australském Melbourne jako poslední zdvihl plachtu ze svého letošního vozu, jehož příprava se proti plánu protáhla neúspěšnými nárazovými testy předepsanými Mezinárodní automobilovou federací.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Davidson - Suzuki - Sato

Davidson - Suzuki - Sato | foto: Super Aguri Formula 1

Sdílejte článek

Monopost SA07 je pokračováním přestavby a vývoje započatých s modelem SA05. Vůz pro letošní sezonu je výsledkem osmiměsíční práce na které se podílelo designové oddělení stáje pod vedením Petera McCoola a R&D centrum automobilky Honda v japonské Tochigi. V průběhu předsezonních testů se podle oficiálního komuniké týmu podařilo odzkoušet celou řadu konceptů designu včetně nového hnacího ústrojí, které dodává soukromému týmu přímo Honda.

Stáj si co se týče konkurenceschopnosti znovu hodně slibuje od nového homologovaného osmiválce Honda a převodovky z uhlíkových vláken stejného výrobce. Právě tato partie, shodná s továrním týmem automobilky, je dle vedení stáje zárukou zvýšení konkurenceschopnosti a spolehlivosti. Neúspěšné crash testy postavily konstruktéry do těžké situace, změnami musela projít přední část vozu, což výrazně ovlivnilo proudění vzduchu k zadnímu difusoru, a tím i aerodynamickou efektivitu SA07. Přes nedostatek času bylo však uspokojivé řešení nalezeno.

Zimní testy poskytly týmu důležité poznatky o nových pneumatikách Bridgestone, což s sebou spolu s komplexní přípravou přineslo lepší připravenost na novou sezonu, než v roce 2006. Super Aguri se pokusí prosadit ve startovním poli a potvrdit svoji příslušnost v F1. 

„Naše zimní testová příprava byla úspěšná, byli jsme schopni dokončit většinu věcí, které jsme měli v plánu, a to včetně vyzkoušení spolehlivosti SA07. Několik věcí jsme nebyli schopni dokončit kvůli nedostatku času a zdrojů, ale s vozem který máme zde v Melbourne jsem spokojený,“ uvedl šéf týmu Aguri Suzuki. „Takuma Sato byl s námi celý minulý rok, rozumí filozofii naší stáje velmi dobře a já věřím, že se mu v letošním roce podaří dosáhnout mnohem více. Anthony Davidson byl dosud členem Hondy jako zkušební jezdec a s pětiletou praxí má velké zkušenosti. Přestože má za sebou pouze tři závody, věřím, že s jeho zkušenostmi a schopnostmi bude dělat svoji práci velmi dobře.“

„Přesně před rokem jsme bojovali s tím, abychom vůbec dostali naše vozy na startovní rošt. Byl to pro nás první rok, vše bylo nové, neznámé. Pro letošní rok jsme byli schopni udělat řádnou přípravu a naším cílem je bojovat o body a na konci roku patřit mezi týmy středu pole, což si myslím je reálné splnit,“ dodal Suzuki.

Takuma Sato je s testovou přípravou týmu také spokojen. Přiznává však, že nikdy nebude dost času na doladění všeho. Konkurenceschopnost týmu je však podle něj proti loňské sezoně výrazně větší díky zimní přípravě, bez které se museli loni obejít a díky příjemné atmosféře, jež nyní v Super Aguri panuje. „Na konci prosince jsme začali s přípravou na dráze a měl jsem tak dost příležitostí poznat nové pneumatiky Bridgestone. S postupem času jsme dělali velké pokroky a s naší formou v Bahrajnu jsme byli velmi spokojeni,“ uvedl japonský pilot.

Co se týká rozložení sil ve startovním poli, Sato předpokládá, že letos nově jednotné pneumatiky monopolního dodavatele nebudou mít velký vliv, přesto je přesvědčen o tom, že i díky nim budou závody vyrovnanější. Zatímco v loňském roce byli daleko za soupeři, pro letošní sezonu jsou podle Sata ambice týmu i jeho samotného výrazně vyšší. „Doufám, že do konce sezony budeme bojovat ve středu pole a hodlám soupeřit s každým, kdo bude přede mnou,“ varuje jezdec a dodává, že jsou body z každého závodu jeho cílem, uvědomuje si však, že to bude nesmírně těžké splnit.

Také druhý jezdec stáje je s vozem pro nedělní závod spokojen. Cení si především spolehlivosti, která je pro úvodní závody sezony nezbytná. „Při testech jsme ani jednou nezpůsobili zastavení ostatních červenou vlajkou, což jiné stáje říci nemohou. Také práce s novými pneumatikami byla úspěšná, zpočátku to byl velký boj pro všechny včetně nás, musel jsem trochu přizpůsobit svůj jezdecký styl, ale nyní se mi vůz řídí o hodně lépe,“ uvedl Brit.

V Bahrajnu se pracovalo u Super Aguri především na aerodynamice a Anthony ocenil zlepšení monopostu, především v dlouhých stintech, což je v každém případě pro závod velmi důležité. „Mým prvním soupeřem bude Takuma a musím mu být tak blízko, jak to jen půjde. S postupem času věřím, že v průběhu sezony budeme schopni porážet týmy konce startovního pole a jak jsem viděl při testech, jsou to v tuto chvíli Spyker a Toyota.“

Hlavním cílem pro nedělní teprve čtvrtý závod vzrůstem malého britského pilota je šachovnicová vlajka, neboť se mu cílovou čarou při předchozích startech projet nepodařilo. Osobním cílem je neustále se zlepšující forma a zisk několika bodů by byl příjemnou odměnou.

Závěrečné slovo patří technickému řediteli Super Aguri Marku Prestonovi, jenž vysvětlil základní princip návrhu nového vozu. „Základním krokem kupředu je nový monokok, který otvírá pole působnosti aerodynamice i mechanickým dílům. Hlavní kritérium návrhu spočívalo ve zlepšení aerodynamické efektivity a co možná nejlepší přilnavosti pneumatik. Osobně mne velmi potěšila naše spolehlivost. V prvních závodech mívají vozy potíže, chtěli bychom toho využít a nějaký ten bod by byl velmi příjemný,“ uvedl Preston.

Nejde však o úplně nový vůz, aerodynamika je kompletně přepracovaná a výkonnější. Upraven byl nos i záď monopostu díky zpřísnění nároků na bezpečnost, ale například elektronické systémy a chladící systém příliš změn nedoznaly.

Vytisknout

Diskuze: Super Aguri představilo SA07 + FOTO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

1956 Německo: Fangio blíže k titulu - anotační foto

1956 Německo: Fangio blíže k titulu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud