Massa: Verstappen teď musí svůj výkon potvrdit

Robert RoBertino Pavelka, 18. května 2016, 17:10 Google+

Felipe Massa patří mezi nejzkušenější piloty startovního pole a často se s fanoušky F1 dělí o své dojmy z uplynulého závodního víkendu. Nejinak tomu bylo i po Grand Prix Španělska, kdy reagoval na všechny podstatné události posledních dní.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 19.05. 20:47) Napište svůj názor
Felipe Massa se dělí se čtenáři o své názory

Felipe Massa se dělí se čtenáři o své názory | foto: Williams F1 Team

Sdílejte článek

I když jsem nakonec ve Španělsku získal nějaké body, což je pro mé postavení v šampionátu důležité, byl závodní víkend v Barceloně mnohem těžší, než jsem čekal. Především kvalifikace byla komplikovaná a rozhodně se nám v ní nedařilo, jak tým očekával.

Pár minut před koncem Q1 jsem měl vyjet k rychlému kolu, abych si bez potíží zajistil postup do další fáze kvalifikace. Ale mezi zatáčkami 3 a 7 byl na trati hodně hustý provoz. Ve chvíli, kdy jsem se vrátil do boxů už nezbývalo dost času, abych se vrátil na trať k druhému pokusu. Moji soupeři, kteří vyjeli na trať dříve, měli možnost využít druhé sady pneumatik, takže mi lepšími časy zamezili v postupu do Q2. 

Myslím, že v budoucnu bude potřeba vyrazit aspoň o minutu dříve, pokud setrváme u této taktiky. Je to relativně malé mnozství času, ale umožní mi využít druhou sadu pneumatik, což je, jak se ukázalo, velmi důležité.

img-responsive

Felipe Massa a Rob Smedley | foto: Williams F1 Team

Závod ve znamení útoku

Po sobotním zklamání vyšel závod rozhodně lépe. Startoval jsem z 18. pozice na trati, která je historicky známá jako nepříliš vstřícná k předjíždění. Ale ještě před startem jsem se cítil pozitivně naladěn. Podařilo se mi dobře odstartovat a předjel jsem čtyři soupeře, ale incident, ke kterému došlo za zatáčkou 3 mě donutil volit zcela odlišnou závodní stopu, než jaká mi vyhovovala. Musel jsem zpomalit, aby můj závod také neskončil po několika stovkách metrů, takže jsem zase klesl zpátky. 

Při jízdě za safety carem jsem měl dobré tempo, takže ihned po jeho zajetí do boxů jsem předjel podstatnou část mých soupeřů. Zvolená strategie na tři zastávky se ukázala být jako velmi dobrá, protože díky ní jsem neuvázl v provozu na trati a mohl jsem naplno využít potenciál svého vozu. V Barceloně hraje velký rozdíl, jestli máte před sebou volnou trať, takže mě těšilo, že jsem mohl předvést, co jsme schopní dokázat.

img-responsive

Zastávky v boxech se stávají silnou zbraní Williamsu | foto: Williams F1 Team

Díky správné strategii a vyvážení vozu jsem předjížděl další soupeře, také práce v boxech byla bezchybná. V této oblasti tým dosáhl opravdu velkého pokroku, protože jak se doposud ukazuje, v této činnosti jsme letos na samotné špici, což rozhodně potěší. Osmé místo bylo dobrou odměnou, byl to závod, kdy vše perfektně fungovalo, s výkonem jsem byl spokojen.

Kolize Mercedesů

Barcelona byla tím závodem, po němž se strhne mnoho diskusí nejen v paddocku, ale i mezi fanoušky. Také já jsem byl požádán o názor na srážku mezi Rosbergem a Hamiltonem, samozřejmě ji mohu posoudit jen podle toho, co jsem viděl v záznamu.

Víme, že Nico ohledně nastavení pohonné jednotku udělal něco špatně, což ostatně dokazuje rozdíl ve výkonu ve srovnání s Lewisem, když vyrazili ze zatáčky 3. Myslím, že ve chvíli, kdy se Nico zabýval nastavením na svém volantu, zaregistroval svého týmového kolegu, jak se blíží zezadu a má podstatně vyšší rychlost. Proto se mu pokusil "zavřít dveře", aby se Lewis nedostal před něj.

img-responsive

Kolizi Mercedesů by Massa rozhodně nezveličoval | foto: Mercedes AMG F1 Team

V situaci, jako je tato, se může stát cokoliv, nakonec bych kolizi označil jako závodní incident. Ale vždy, když jsou do nehody zapleteni piloti stejného týmu, je spor daleko více vyhrocený. Měli bychom mít na paměti, že se jedná o dva piloty, kteří bojují o titul, takže je třeba zohlednit všechen tlak a stres, který je s tím spojen. Po závodě to můžeme donekonečna probírat, ale u nehod jako byla tato je třeba brát neustále v úvahu, že v kokpitu máte na rozhodnutí pouhý zlomek vteřiny.

Verstappen musí svůj triumf potvrdit

Nový "objev" Formule 1, Max Verstappen, se ukázal být jako velmi rychlý už při své cestě do této kategorie. Vzhledem ke svému mládí nám občas mohl řipadat jako příliš zbrklý, což se odráželo v některých chybách. Nikdo ale před jeho prvním závodem pro Red Bull nezpochybňoval jeho výkony na trati, dostal vůz, se kterým mohl usilovat o stupně vítězů - a jemu se podařilo vyhrát.

Určitě mu byla nakoněna Štěstěna, protože jeho strategie se nakonec ukázala být lepší než Ricciardova, ale navíc ještě absolvoval vynikající závod. K tomu, aby osmnáctiletý mladík vyhrál, musel snad být předurčen. Předvedl něco, co nám nabízeli velcí mistři minulosti, ale teď se Max musí postavit čelem k další etapě své kariéry - musí svůj výkon ze Španělska potvrdit a dokázat, že nešlo jen o náhodu.

img-responsive

Verstappenovi jeho triumf přeji, ale musí ho potvrdit | foto: Red Bull Content Pool

Zatím se kolem něj tvoří krásný příběh, ale pokud v následujících třech závodech neuspěje, celé to šílenství kolem něj poleví. Jsem ochoten se vsadit, že takový scénář nenastane, ale ve sportu se věci mohou snadno a rychle zcela změnit.

Monacké nepředvídatelnosti

I když ve Španělsku byly Ferrari a Red Bully rychlejší než naše vozy, myslím, že se Williams stále lepší. Nicméně Monako pro nás papírově bude obtížnějším závodem - vycházím u událostí v posledních dvou sezónách. Samozřejmě doufám, že to letos bude lepší, ale je pravda, že se naše vozy do úzkých uliček Monte Carla příliš nehodí.

Ale Monako je Monako, znám ho - okruh leží pár kroků od mého bydliště - a vím, že se tu  může stát cokoliv. Doufám, že tu dojde k nějaké naprosté nepředvídatelnosti, která bude hrát do našich karet. Chtěl bych tam opět solidně bodovat, protože poté budou na programu závody na okruzích, které by nám měly vyhovovat podstatně lépe.

Vytisknout

Diskuze: Massa: Verstappen teď musí svůj výkon potvrdit

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 19.05.2016 20:47 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Kevin Magnussen při kvalifikaci v Barceloně

Magnussen chce nový motor Renaultu už v Monaku, lepší ovladatelnost je znát

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud