Vettel je zpět! Vítězí v Bahrajnu

Andrea Kubíková, 22. dubna 2012, 15:42 Google+

Závod plný předjížděcích manévrů vyhrává Sebastian Vettel. Na druhém místě překvapivě dojíždí Kimi Räikkönen. Stejným překvapením je třetí Grosjean. Zklamání na opačné straně zaznamenává Button.

Počet komentářů:  59 komentářů (Poslední 23.04. 18:53) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Na startovním roštu je oproti výsledkům kvalifikace pořadí ve dvou případech změněno, a to díky penalizacím za výměnu převodovky pro Pastora Maldonada a Michaela Schumachera. Oba se posunou na 21. respektive 22. místo. První osmička jezdců startuje na měkkých pneumatikách. Očekávají se tři zastávky v boxech, pro jezdce v druhé části startovního roštu jsou možné dvě.

Po startu si udržuje Vettel první pozici, na svém místě zůstává i Webber s Hamiltonem. Na čtvrté místo se dostává Grosjean. Na trati jsou krátce vyvěšeny žluté vlajky. Do boxů zajíždí Kovalainen s propíchnutou pneumatikou. Michael Schumacher se dostává na 16. místo, naopak na deváté místo se propadá Rosberg. Na 7. respektive 8. místo se propracovávají Räikkönen Massou a ve třetím kole si pozice vystřídají.

Vettel hned oz začátku navyšuje náskok před Hamiltonem na 4 sekunkdy po 4 kolech. Mezitím se Grosjean dostává před Webbera.

Pořadí po 5 kolech: 1. Vettel, 2. Hamilton, 3. Grosjean, 4. Webber, 5. Alonso, 6. Button, 7. Räikkönen, 8. Massa, 9. Rosberg, 10. di Resta, 11. Perez, 12. Senna, 13. Kobajaši, 14. Vergne, 15. Maldonado, 16. Schumacher, 17. Ricciardo, 18. Petrov, 19. Hülkenberg, 20. Pic, 21. Glock, 22. de la Rosa, 23. Karthikeyan, 24. Kovalainen.

start
Start závodu (foto: Red Bull)

McLaren překvapivě nestačí blízkým soupeřům. Romain Grosjean se dostává na hlavní rovince v sedmém kole před Hamiltona a další výzvou je pro něj Vettel, jenž má ale již 5 sekund náskok. Räikkönen předjíždí Buttona.

V devátém kole přichází čas na první zasávky. Začíná Button, jenž si v předchozích kolech v rádiu stěžoval na pneumatiky a následuje ho Massa, o kolo později zajíždí Hamilton, který má ale problémy s výměnou pneumatiky a nastává podobný problém jako minulý víkend u Buttona. Dále je tam Alonso, Webber a další je následují. Většina jezdců mění na tvrdší směs.

Alonso okamžitě po výměně předjíždí Buttona a řadí se na průběžné 9. místo. O kolo později mu svůj úder Button vrací a své místo si bere zpět. Těsně za Alonsem  jede Hamilton, který se snaží následovat Buttona. Mezitím zajíždí do boxů Vettel a pohodlně se vrací na první místo. Průběžně šestý Räikkönen doráží na Webbera a v zápětí jej předjíždí na cílové rovince za pomocí systému DRS. 

Ve 14. kole se Hamilton dostává před Alonsa, a tím získává 8. místo.

Pořadí se neustále mění, díky široké trati s dlouhými rovinkami není předjíždění tak náročné. Dopředu doslova letí Räikkönen, který zajíždí nejrychlejší čas 1:38,

Hamiltonovi se oproti očekávání po kvalifikaci nedaří, a proto na základě radiové komunikace v 18. kole přechází na „plán B“. Co plán skrývá, se dozvíme v dalším průběhu závodu. Průběžně se nachází na 6. místě. Mezitím si Vettel stále pohodlně udržuje více než pětisekundový náskok před Grosjeanem. O dvě sekundy za ním jede Räikkönen, dále Webber, Button a Hamilton.

Mezitím je rozhodnuto o pozávodním řešení incidentu mezi Hamiltonem a Rosbergem.

Pořadí po 22 kolech na prvních 12 místech: 1. Vettel, 2. Grosjean, 3. Räikkönen, 4. Webber, 5. Button, 6. Hamilton, 7. Alonsko, 8. Rosberg, 9. Massa, 10. Perez, 11. Maldonado, 12. di Resta.

raikonnen
Kimi dnes týmu Red Bull pěkně zatápěl (foto: Red Bull)

Paul di Resta se v dalších kolech až za Massu, na kterého okamžitě začne vyvíjet tlak.

V 23. kole začíná další vlna zastávek. První přijíždí Rosberg, Massa a Button. O kolo později vjíždí do boxů Hamilton a jeho zastávka je opět velmi dlouhá – trvá 12 sekund. Mezitím se Alonso pouští do tvrdého boje s Rosbergem, který si ale drží svoji pozici. O kolo později to zkouší znovu, ale Rosberg jej vytlačuje mimo dráhu a stále se drží na 8. místě. Alonso se za to na Němce velmi zlobí. Za Alonsem jede na 10. místě Massa (+0,6s) a na 11. místě Hamilton (+0,6s)

Na trati jsou v 26. kole vyvěšeny žluté vlajky kvůli Maldonadovi, který po smyku na trati roztočil své auto a rozesel kolem sebe úlomky. Závod pro něj okamžitě končí. Mimo hru je také Pic. Na úplném chvostu jedou vozy HRT.

Vettel se po zastávce opět vrací na první místo, tentokrát ale ne před Grosjeana, ale před Räikkönena, který jej předjíždí a okamžitě mu ujíždí.

V 28. kole se Hamilton přiblížil Massovi natolik, že se mu jej na okamžit podaří předjet, Massa si ale výpad nenechá líbit a bere si své 10. místo zpět.  Ve stejnou chvíli se o předjetí di Resty snaží Webber. To se mu v zápětí daří a dostává se na 4. místo. Za nimi jede na 6. místě Button. Michael Schumacher krouží na místě 13.

V 34. kole se Räikkönen už téměř dotáhl na Vettela, jeho náskok se snížil na 0,76s. a v kole 35  už je na něj doslova nalepený. První pokus o předjetí nevychází a Vettel mu lehce poodjíždí. Další pokus přichází o kolo později, Vettel ale mění v poslední chvíli stopu a dostává Räikkönena na vnějšek. Další neúspěšný pokus.

V 37. kole přichází třetí vlna zastávek. Jako jeden z prvních je v boxech opět Rosberg a Hamilton. Räikkönen stále tlačí na Vettela. V 39. kole dochází k boji v boxech mezi Schumacherem a Perezem. Němec je úspěšnější. Oba jezdci zajíždějí ve stejnou chvíli do boxů, kde si Vettel dokázal udržet svou pozici. Do čela se na dobu jednoho kola před tuto dvojici dostává Grosjean, potom zajíždí do boxů také. Vettel na nových pneumatikách zajíždí nejrychlejší čas v prvním sektoru. a v dalších kolech Finovi ujíždí.

Nahlášen je další incident, jenž se bude řešit po závodě – a to mezi Alonsem a Kobajašim.

Průběžné pořadí v 43. kole:  1. Vettel, 2. Raikkonen,3. Grosjean,4. Webber, 5. di Resta,6. Rosberg, 7. Button, 8. Alonso, 9. Hamilton, 10. Massa, 11. Kobajaši, 12. Schumacher, 13. Perez, 14. Hulkenberg, 15. Senna, 16. Vergne, 17. Ricciardo, 18. Petrov, 19. Kovavainen, 20. Glock, 21. Kartikheyan, 22. de la Rosa.

vettel
Bahrajnský vítěz - Sebastian Vettel (foto: Red Bull)

V 50. kole útočí na Paula di Restu Nico Rosberg. I za použití KERSu a DRS na cílové rovince jsou však snahy prozatím marné, ta samé opakuje o kolo později, znovu marně. Na třetí pokus už je úspěšný, ale Paul se svého místa nechce vzdát a v dalších zatáčkách se snaží dostat místo zpět. Rosberg si ale pozici už pohlídá.

Čtyři kola před cílem se dotahuje devátý Hamilton na Alonsa. V každém sektoru ukrajuje pár desetinek, Button mezitím značně stahuje di Restu. V zápětí ale dochází k propíchnutí jeho pneumatiky, a tak musí nečekaně do boxů. Vrací se na 13. místě za Hülkenberga. Následně zjišťuje poruchu výfuku, a proto je nucen kolo před koncem závodu odstoupit. Předčasně odstupuje také Senna.

Závod vyhrává Vettel, na druhém a třetím místě překvapivě dojíždějí Räikkönen Grosjeanem! Čtvrtý dojíždí Webber, za ním Rosberg, který spolu s Vettelem parkuje auto hned za cílovou rovinkou. Nejlepší dosavadní výsledek zaznamenává Paul di Resta.

GP Bahrajnu (Bahrain International Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 1 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing 251:35:10,990 hod
2. 9 Kimi RÄIKKÖNEN finLotus F1 Team 18+ 3,333
3. 10 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team 15+ 10,194
4. 2 Mark WEBBER ausRed Bull Racing 12+ 38,788
5. 8 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 10+ 55,460
6. 11 Paul DI RESTA gbrSahara Force India F1 Team 8+ 57,543
7. 5 Fernando ALONSO espScuderia Ferrari 6+ 57,803
8. 4 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes 4+ 58,984
9. 6 Felipe MASSA braScuderia Ferrari 2+ 1:04,999
10. 7 Michael SCHUMACHER deuMercedes AMG Petronas F1 1+ 1:11,490
 
 
11. 15 Sergio PÉREZ mexSauber F1 Team  + 1:12,702
12. 12 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team  + 1:16,539
13. 14 Kamuj KOBAJAŠI jpnSauber F1 Team  + 1:30,334
14. 17 Jean-Eric VERGNE fraScuderia Toro Rosso  + 1:33,723
15. 16 Daniel RICCIARDO ausScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
16. 21 Vitalij PETROV rusCaterham F1 Team  + 1 kolo
17. 20 Heikki KOVALAINEN finCaterham F1 Team  + 1 kolo
18. 3 Jenson BUTTON gbrVodafone McLaren Mercedes  + 2 kola
19. 24 Timo GLOCK deuMarussia F1 Team  + 2 kola
20. 22 Pedro DE LA ROSA espHRT F1 Team  + 2 kola
21. 23 Narain KARTHIKEYAN indHRT F1 Team  + 2 kola
22. 19 Bruno SENNA braWilliams F1 Team  + 3 kola
 DNF  18 Pastor MALDONADO venWilliams F1 Team  + 32 kol
 DNF  25 Charles PIC fraMarussia F1 Team  + 33 kol

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Vettel je zpět! Vítězí v Bahrajnu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 59, poslední 23.04.2012 18:53 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 59 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

Schumacher penalizován a odsunut o pět míst

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud