Ferrari F60(B) - analýza

x-o, 15. května 2009, 00:45 Google+

Tým z Maranella před sezónou patřil mezi favority, její začátek však tým zastihnul nedostatečně připraven. Čtyři závody a soud o difuzory tak přinesly významné změny na voze, které ho rychlostí přiblížily ke špičce. Podíváme se, jaké změny to byly.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Räikkönen, Kimi

Räikkönen, Kimi | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

„Chování F60 v Barceloně bylo ve srovnání s prvními závody zcela odlišné. Byla mnohem větší zábava ho řídit, bylo stabilnější, mělo vyšší přilnavost a vyšší přítlak. Byl to velký krok kupředu, který ukazuje, že se po obtížném startu dokážeme hodně zlepšit,“ chválí upravenou verzi monopostu Ferrari Felipe Massa.

F60B, jak někteří upravený vůz nazývají, poprvé vyjel předminulý víkend na rovince ve Vairanu. Pod povrchem se skrývala přepracovaná hydraulika a elektronika v zadní části společně s odlehčeným šasi, které měl zatím k dispozici jen Kimi Räikkönen jako těžší jezdec. Na jeho vývoji Ferrari pracovalo už od konce loňského roku a při jeho výrobě se používá nový způsob vrstvení uhlíkových vláken. Konkrétní číslo, o které šasi zhublo, dosud není oficiálně známo, spekulace hovořily o divokých 15 kg, později se odhady přes deset dostaly až k šesti a nakonec ke třem kilogramům. Vzhledem k nízké hustotě karbonového kompozitu by 10 kg znamenalo nutnost odebrat asi 5700 cm3 materiálu (jako pět a půl krabice mléka), je tedy jasné, že i přes nový způsob výroby je reálné jedno z nižších čísel.

První špionážní fotky neukazovaly žádné zásadní změny, bližší prozkoumání v Barceloně ale odhalilo, že na povrchu zůstalo beze změny jen málo součástí. Projdeme vůz odpředu dozadu a uvidíme, co vše je na něm nového.



Přední křídlo se dá označit za zcela nové. Jiný je tvar postranních ploch, především jejich profil s malou Gurneyho klapkou (1), kterou nově najdeme i na druhém patře křídla (4). Hlavní plocha je na okrajích zvednutá (2) a okraje (3) jsou úplně jiné – rozšířené s novým vertikálním prvkem po vzoru Brawnu (detail vlevo dole). Na stejné fotce můžeme vidět u jiný tvar uchycení vertikálního usměrňovače se zrcátkem (5). Vpravo dole je stará verze předního křídla.



Na krytech předního kola můžeme najít prodloužený výstupek (nová verze vlevo), který pravděpodobně slouží k efektivnějšímu směřování vzduchu k brzdám.



Začátek podlahy, který měl dříve komplikovaný, ale hladký tvar (vpravo), má nyní po stranách vykrojení k lepšímu odvádění vzduchu k deflektorům a dále pod podlahu vozu.



Kryt motoru a bočnice nesou zřejmě nejviditelnější změny. Na první pohled zaujme nové tvarování oblasti výfuků (1) a přepracovaná koncepce odvádění horkého vzduchu od chladičů ukrytých právě v bočnicích. Dříve byl vzduch veden k širšímu zadnímu výstupu (dole), ten byl ale nyní radikálně zúžen, bylo tedy nutné najít otvory jinde (2,3,4). Kvůli zabudování difuzoru bylo pravděpodobně nutné zvednout převodovku, alespoň tak naznačuje vyšší uchycení zadního zavěšení, především tyče pushrod (5).



Zadní křídlo zůstalo téměř stejné, zvýšil se jen počet otvorů po jeho stranách na čtyři. Tyto otvory slouží ke snížení turbulencí.



Poslední a pravděpodobně nejsledovanější změnou je dvojitý difuzor. Ten způsobil po fotkách z Vairana největší rozruch, zdálo se totiž, že je stále jednoduchý (dole). Na fotce ale vidíme, že skutečně má druhé patro (1), i když ve srovnání s jinými týmy o poznání nenápadnější. Dále se zmenšil počet vertikálních výstupků (3) a zvětšily se jeho okraje po vzoru Red Bullu (4).
Zajímavé jsou také zuby uprostřed horního okraje (2). Jsou součástí tzv. Gurneyho klapky, která slouží ke zvýšení přítlaku generovaného daným profilem. Ta mívá běžně jednoduchý tvar a je položena přibližně kolmo k obtékané ploše. Využívá vlastností mezní vrstvy (molekuly vzduchu těsně nad povrchem s nulovou rychlostí), která se s délkou obtékaného povrchu zvyšuje. Proto je Gurneyho klapka na difuzoru mnohem větší, než například na předním nebo zadním křídle. Cílem je razantní zvýšení přítlaku při relativně malém zvýšení odporu vzduchu.
Zuby jsou určitým kompromisem, který odpor vzduchu o něco sníží, ale zvýšení přítlaku je stále znatelné. Dalšími důsledky je rozdělení velké vlny na několik malých vírů a nižší posazení proudu vzduchu za vozem. Toto řešení čas od času používají týmy v Monze na zadním křídle, cílem je zmenšení "pytle" za vozem a znesnadnění předjíždění. Jestli mají zuby v podání Ferrari vliv na předjíždění ale bez podkladů z CFD simulací zřejmě neodhadneme.

Tato verze dvojitého difuzoru samozřejmě není definitivní a v průběhu sezóny se bude dále vyvíjet. „Je tu ještě spousta prostoru pro zlepšení,“ říká Aldo Costa. Prvním krokem pro zvětšení difuzoru bude nová skříň převodovky.

Malý obrázek o hodnotě těchto úprav si můžeme udělat z následujícího grafu. Svislá osa ukazuje ztrátu nejlepšího Ferrari na celkový nejlepší čas v sekundách. Červená čára znázorňuje nejrychlejší časy zajeté v kvalifikacích, zelená pak nerychlejší kola v závodech. Okolnosti v jednotlivých víkendech byly samozřejmě různé, ale dá se říct, že oproti ostatním udělalo Ferrari pokrok v řádu několika desetin, obzvlášť na trati, která je tak náročná na dosud nejslabší stránku Ferrari – přítlak.



„Říká se, že auto, které je dobré v Barceloně, je dobré všude. Nejsem si jistý, jestli to je pravda, ale můžu říct, že jsme byli opět konkurenceschopní. Auto zatím není dokonalé, to není žádné, stále máme nějaké problémy s tvrdší směsí, zejména v prvním kole,“ hodnotí situaci Massa.

Tou nejslabší Ferrari stránkou je tak momentálně spolehlivost a strategie. Obojí tým připravilo už o pěknou řádku bodů. Jako další špatné rozhodnutí se jeví výpočet převodů pro Španělsko – Räikkönen se na cílové rovince nedokázal dostat před Heidfelda, v kritickém okamžiku motor totiž vždy narazil na omezovač.

Takže kdy bude Ferrari opět vyhrávat? „Na to se ptám sám sebe každé ráno, když se podívám do zrcadla,“ odpovídá Costa.
Vytisknout

Diskuze: Ferrari F60(B) - analýza

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Brawn si může sponzory dokonce vybírat! - anotační foto

Brawn si může sponzory dokonce vybírat!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

  2. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud