PROHLÁŠENÍ po závodě v Mexiku: Vettel si podle Wolffa zasloužil penalizaci

Albert Hadáček, 29. října 2017, 22:00 Google+

Jak hodnotí Velkou cenu Mexika samotní piloti a zástupci týmů?

Počet komentářů:  5 komentářů (Poslední 30.10. 06:30) Napište svůj názor
Max Verstappen v Mexiku

Max Verstappen v Mexiku | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

RED BULL

Max Verstappen, 1. místo
Start byl rozhodující. Šel jsem na vnějšek a vyšlo to. Pak jsem si jen hlídal pneumatiky. Auto se v závodě chovalo skvěle. Po minulém týdnu to byl perfektní závod. Odkroužil jsem ho. Bylo to fajn příjemné vidět, jak se Lewis se Sebem srazili, a pak jsem už jen ujížděl.

Daniel Ricciardo, nedokončil
Víkend skončil na hovno. Na startu jsem, dělal, co jsem mohl a bylo to docela těsné, navíc se tam toho docela dost událo. Helmutovi jsme říkal, že na konci prvního kola budu sedmý. Úplně jsem to netrefil, ale dostali jsme se blízko... Měnili jsme pohonnou jednotku, ale něco se pokazilo. Zatím není jasné, co se vlastně stalo, takže ani nevíme, v jaké pozici budeme v Brazílii.

Christian Horner, šéf týmu
Já jsem v závodě nebyl nikdy nervóznější, když jsem sledoval teploty a tlaky. Dnes to byl Maxův den. Během roku zažil tolik smůly! Frustrace po loňském pódium, snad si letos užije celý celý ceremoniál.

Gratuluji Lewisovi Hamiltonovi. Je čtyřnásobným mistrem světa a nejúspěšnějším britským pilotem všech dob. Klobouk dolů, má za sebou brilantní sezónu.


MERCEDES

Valtteri Bottas, 2. místo
Nejprve chci moc pogratulovat Lewisovi a našemu týmu k vítězství obou titulů. Red Bull byl dneska příliš rychlý.

Lewis Hamilton, 9. místo
Udělal jsem všechno, co jsem mohl. Odstartoval jsem dobře, ale fakt nevím, co se stalo v zatáčce č. 3 - nechal jsem mu [Vettelovi] hodně místa. Snažil jsem se dostat zpět dopředu, jak jen to šlo.

Moc děkuji mé rodině, mému týmu a Bohu. Mercedes je v posledních pěti letech neuvěřitelný a já jsem tak hrdý na to, že můžu být jeho součástí! Nepřijde mi to jako realita. Není to ten závod, který byste si přáli, ale já se nikdy nevzdávám. Pokračoval jsem až do konce.

Toto Wolff, šéf týmu
Nenáviděl jsem každý okamžik takového závodu. Byl fakt špatný a příliš dlouhý. Myslím, že nám to od počátku drnčelo, po srážce. V autě nevíte, co se děje - Sebastian stále pokračuje? Může získat body? Po chvíli jsme Lewisovi situaci vysvětlili a všichni se soustředili na to, abychom v ní dosáhli maxima.

Máte tak velký bodový náskok a lidé říkají, že už je hotovo - to ale není pravda. Jde o závodění, a pak máte tento incident, Sebastian mohl vyhrát a my jsme nemuseli dojet. V sázce je titul a myslím, že za normálních podmínek by byl penalizován. Ale jde o poslední závod, který rozhoduje o titulu.

Max věděl, že je toho pro ostatní dva tolik v sázce. Pro Lewise a Sebastiana to je extrémně náročné, protože závod musíte vyhrát, a pokud vypadnete, tak to není to, proč jsme tady.

Je to obrovská úleva. Během závodu máte smíšené pocity, je to hořskosladké, protože nejste tam, kde byste měli být. Můžete prohrát, a pak by se to táhlo do Sao Paula. Je to obrovská úleva. Viděl jsem tam vzadu Lewise. Málokdy objímám polonahého zpoceného chlapa, ale šlo o dobrý pocit. Vrchol štěstí.


FERRARI

Kimi Räikkönen, 3. místo
Rozjezd na start nebyl zas tak špatný, ale všichni kluci za mnou získali velkou výhodu v podobě aerodynamického stínu a já jsem zůstal sám. Měl jsem trpělivost, a jakmile kluci vpředu zastavili, tak jsme měli dostatek rychlosti pro zlepšení.

Sebastian Vettel, 4. místo
Samozřejmě že jsem zklamaný. Lewis odvedl skvělou práci a zaslouží si titul. Gratuluji. Dnešek patří jen jemu. Jsme na tom nyní stejně, ale nebojím se ho. Rád s ním závodím. Škoda, že jsme letos nemohli více bojovat. Teď už je to ale jedno, nic se nezmění.

Maurizio Arrivabene, šéf stáje

Dnes opět výsledek neodpovídá našemu potenciálu našeho SF70H. Včera jsem viděli ten potenciál, když jsme získali pole-position. Dnes se to ukázalo při několika předjížděcích manévrech. Bohužel kolize v první zatáčce zkomplikovala celý závod. Tým bojoval až do konce, aby zachránil šance na titul. V následujících dvou GP budeme pokračovat v maximální koncentraci a odhodlání. Gratulace pak patří Lewisovi za zisk titulu.


FORCE INDIA

Esteban Ocon, 5. místo
Skvělý den pro tým. Páté místo v závodě a pojištění čtvrtého místa v Poháru konstruktérů je skvělým výsledkem této již tak skvělé sezóny. Chvíli jsem věřil, že by mohlo padnout i pódium, jelikož jsem se dlouho držel na třetí pozici. Měl jsem dobrý start, pak jsem tlačil, co to jen šlo. Bohužel VSC znamenalo výhodu pro Kimiho, takže se po zastávce dostal přede mě. Poslední kola se Strollem v zádech nebyla také vůbec lehká. Měl čerstvější sadu a postupně mě doháněl, takže jsem musel na trati odevzdat vše, abych se udržel před ním. Když se pro výsledek nadřete, tak z toho máte skvělý pocit. Těším se, až to oslavíme.

Sergio Pérez, 7. místo
Navzdory nevydařené kvalifikaci jsme dnes zajeli velmi slušný závod. Je jen škoda, že VSC přišlo v nevhodnou chvíli, což umožnilo Strollovi, aby se dostal přede mě. Mohl jsem tak skončit šestý. Hlavním cílem víkendu bylo pojistit si čtvrté místo v konstruktérské soutěži a já jsem velmi šťastný, že se nám to podařilo takhle dva závody před koncem. Pro mě to byl navíc zvláštní závod díky domácím fanouškům, kterým bych chtěl za veškerou jejich podporu poděkovat.

Robert Fernley, zástupce šéfa týmu
Je fantastické, že jsme si před mexickými fanoušky zajistili čtvrté místo. Chvíli to dokonce vypadalo, že Esteban bude bojovat o pódium, ale virtuální safety car pomohl Kimimu a navíc se díky němu dostal do hry Stroll. Esteban tak musel tvrdě bojovat, aby za sebou v posledních 20 kolech udržel vůz Williamsu. Odvedl skvělou práci, a to měl starší gumy. Sergio stavěl později a pak na ultra-měkké sadě celkem rychle začal Strolla stahovat, bohužel to nestihl. Tyto výsledky jsou další ukázkou posunu, který jsme letos udělali. Čtvrté místo po druhé v řadě je nádhernou odměnou pro celý tým.


WILLIAMS

Lance Stroll, 6. místo
Myslím si, že jsme zajeli velmi kontrolovaný závod. Měl jsem dobrý start, ale přišel jsem o pár pozic, jelikož jsem se dostal na vnějšek. Pak jsem je ale získal zpět díky incidentům a technickým potížím jezdců přede mnou. Jeli jsme na to, že pokud dojedu v jednom kuse, tak to dobře dopadne.

Měl jsem skvělý první stint, to samé platí i o druhém, ale na konci již chyběla rychlost v DRS zónách na to, abych předjel Ocona. Dařilo se mi dobře pracovat s pneumatikami a auto bylo dobře vyvážené, za což patří velký dík týmu. Byl to skvělý den, zajel jsem skvělý výsledek a nadělil si skvělý dárek k narozkám. Gratulace Lewisovi, je králem F1. Není o tom pochyb. Je neuvěřitelné, čeho dosáhl. Je pro mladé jezdce jako já velkou inspirací.

Felipe Massa, 11. místo
Jsem zklamaný. Měli jsme smůlu a musel jsem kvůli defektu brzy do boxů. Auto bylo dobré, velmi konkurenceschopné. Kdybych nepíchl, tak by to byla úplně jiná pohádka. Bohužel tak to někdy chodí. Jsem rád, že tým přivezl domů více bodů než Renault. Zbývají dva závody do konce a je škoda, že jsem měl dnes smůlu.

Paddy Lowe, technický ředitel
Obě auta dobře odstartovala a dostala se do dobrých pozic. Vypadalo to, že se obejdeme bez problémů, ale Felipe po kontaktu v první zatáčce píchl a musel ve druhém kole do boxů. Dostal tak gumy, se kterými odjel celý závod, zvládl to dobře. Kdyby se Vettel s Hamiltonem nedostali zpět dopředu, tak mohl třeba bod či dva přivést. Je škoda, že nedojel na bodech, jelikož dnes se mu dařilo.

Lance ukázal dobrou rychlost a skvělý první stint na ultra-měkké směsi. Měl navíc štěstí s VSC, díky kterému získal Pérezovu pozici. Pak jsme mu nasadili super-měkkou, na které dojel až do konce. Vypadalo to, že by mohl předjet i Ocona, ale nakonec to nevyšlo. Šesté místo je skvělý výsledek. Hodně štěstí k dnešním narozeninám a gratulace ke skvělému výsledku! Zajistili jsme si pátou příčku a navíc máme vozy v dobré kondici pro další dva závody. Nakonec bych chtěl pogratulovat Lewisovi k zisku čtvrtého titulu. Odjel skvělou sezónu a zasloužil si ho.


HAAS

Kevin Magnussen, 8. místo
Dnes to bylo jako vítězství. Bylo to neuvěřitelné, skvělý způsob, jak odměnit celý tým za skvělou práci. Dokonalý závod, nemohlo to být lepší. Mohli jsme to snadno vzdát a hodit včera ručník do ringu - pro nás to byl opravdu hodně těžký den. Nikdo to ale neudělal a každý teď ví, že nejsme nejhorší tým, protože jsme měli být v poslední řadě. Chtěli jsme dojet na bodech, bojovat ve středu pole a dostat se do TOP10. Povedlo se to a jsem na nás opravdu pyšný. Budeme i nadále bojovat, nebude to snadné, jak jsme mohli vidět, ale budeme stále usilovat o zlepšení v Poháru konstruktérů - až do konce šampionátu.

Romain Grosjean, 15. místo
Dnes se nic nedařilo. Začal jsem na superměkkých pneu a bylo těžké držet krok s těmi, co jeli na ultraměkkých. Kontakt s Alonsem poškodil můj vůz. Neviděl jsem záznam, tak nevím, kdo byl na vině, ale poškodil jsem si polovinu šasi. Od toho okamžiku byl de facto konec. Jen jsem se snažil dojet. Kevin odvedl dobrou práci a jsem s týmem šťastný. Potřebujeme trochu zapracovat na závodním tempu. Další trať v Brazílii se mi líbí, takže doufám, že to bude lepší. Doufejme, že se nám podaří zajet dobrý závod dostaneme se před Renault, ani Toro Rosso není tak daleko.

Günther Steiner, manažer týmu
Co lze vlastně říci? Vrátili jsme se do hry. Očekávali jsme to? Ne, ale myslím, že jsme si to zasloužili. Všichni tvrdě pracovali, piloti stejně tvrdě bojovali a překonali zklamání z posledních dvou dnů. Kevin odvedl skvělou práci, bohužel to samé se nepovedlo Romainovi. Jsem rád, že tým znovu bodoval.


MCLAREN

Fernando Alonso, 10. místo
Bylo hezké, že jsem si mohl trochu zabojovat s Lewisem, je škoda, že nám chybí rychlost na rovinkách. Takové souboje si pak člověk neužívá. Na druhou stranu je příjemné, že i s vozem, který jel o 30 až 40 km/h pomaleji, jsem byl schopen chvíli vzdorovat. To mě potěšilo.

Stoffel Vandoorne, 12. místo
Měli jsme úžasný start. Po prvním pole jsme byli na 13. místě, ale hodně jsme ztráceli na rovinkách. Nedokázali jsme za námi udržet Sauber a pak jsme ho ani nebyli schopni předjet. Naše rychlost byla v čistém vzduchu dobrá, v audě jsem se cítil dobře. Dopředu jsme věděli, že to pro nás bude náročné vzhledem k tomu, že jsme startovali z chvostu.

Konec závodu byl docela vzrušující, jelikož se některá auta sjela. Stále jsme ale ztráceli na rovinkách. Bylo to těžké, ale nějaké body byly hratelné. Bohužel to nevyšlo kvůli rychlosti a virtuálnímu safety car. Pozitivem je, že jsme měli slušné celkové tempo a že jsme vůbec dojeli. Ztráta na rovinkách je ale stále obří. Nakonec bych chtěl pogratulovat Lewisovi. Je to pro něj skvělý úspěch. Tvrdě bojoval celou sezónu.

Eric Boullier, závodní ředitel
Dnešek byl extrémně náročný pro oba naše piloty, i tak jsme vzhledem k našim omezením jeli velmi dobře. Problémem je hlavně výkon, který nám neumožňuje předjíždět. Jak Fernando, tak Stoffel jeli dobře a předvedli celou řadu zajímavých pokusů o předjetí, ale něco stále chybělo. Vidíme v našem balíčku potenciál.

Startovali jsme z 18. a 19. příčky, a je tak frustrující, že jsme přivezli jen jeden bod. I tak můžeme být na oba piloty pyšní. Předvedli velmi dobré výkony, navíc musí fungovat za těchto podmínek. Dalším pozitivem je, že jsme v Mexiku dojeli, to navzdory technickým potížím s chlazením. Brazílie by nám mohla sednout více, budeme tvrdě pracovat, abychom zlepšili šasi pro příští rok.

Dále bych také rád pogratuloval Lewisovi - našemu bývalému pilotovi - k jeho čtvrtému, zaslouženému titulu. Dnešek měl příchuť toho, co doufám brzy také poznáme. Už se těšíme na další vzrušující bitvy, které s Lewisem budeme svádět v příštím roce.


TORO ROSSO

Pierre Gasly, 13. místo
Bylo fajn si konečně po tom náročném víkendu zazávodit na této trati. Odjel jsem tu opravdu hodně málo kol před dnešní Grand Prix, bohužel samotný závod nebyl tak dobrý, jak jsme si představovali. Trvalo mi pár kol, než jsem si zvykl na trať a vůz, ale alespoň jsem nabral další zkušenosti, a bylo také důležité, že jsem dojel do cíle. Nyní bude třeba se soustředit na zlepšení před další štací v Brazílii.

Brendon Hartley, nedokončil
Je vždy zklamáním, když nedojedete do cíle, takže dnes nejsem ten nejšťastnější člověk, ale pořád se usmívám. Udělal jsem ve srovnání s minulým víkendem v Austinu pokrok, je proto škoda, že byl závod kratší, než bych chtěl. Byl to těžký víkend, v pátek jsem měl problémy, pak jsem nemohl dosáhnout zlepšení v Q2 kvůli motoru a dnes jsem na konci rovinky pocítil pokles výkonu, pak uviděl bílý kouř a byl požádán, abych zastavil... Bylo by dobré závod dokončit, protože jsem si užíval všechny souboje. Nyní se těším na poslední závody, doufám, že budou úspěšnější než ten dnešní a dostanu se do cíle. Uvidíme, jak to dopadne.

Franz Tost, šéf týmu
V prvé řadě chci poblahopřát Maxovi a Red Bullu k fantastickému vítězství. Co se týče našeho víkendu, byl obtížný, protože jsme neabsolvovali jediný bezproblémový trénink. Každý den nám selhal nějaký motor, proto jsme pořádně nemohli připravit vozy a po všech trestech jsme do závodu vyráželi zezadu, což je vždy těžké na to získat nějaký ten bod. Nicméně ocenění zaslouží Brendon i Pierre, odvedli dobrou práci. Je třeba brát v úvahu, že jsou to nováčci a neměli možnost odjet v trénincích dostatečný počet kol, tak jak to bylo plánováno... Rozhodně za dané situace odvedli nejlepší možný výkon. Pokud jde o Brendona, zaregistrovali jsme velkou spotřebu oleje, ve skutečnosti šla část paliva přímo do výfukového ústrojí a způsobilo poruchu. Teď už myslíme na další závod v Brazílii, kde očekáváme příznivější víkend.


SAUBER

Pascal Wehrlein, 14. místo
V dnešním závodě jsem odvedl to nejlepší, co jsem mohl. Bylo náročné se potýkat s přímou konkurencí, protože většina pilotů přede mnou jela na měkčích směsích. Přesto jsem se svým dnešním výkonem, který bych nazval důsledným, opravdu spokojen. Dává mi naději a důvěru, že v dalších závodech bude možné dosáhnout ještě lepších výsledků.

Marcus Ericsson, nedokončil
Odstartoval jsem dobře, také první stint byl dobrý a konkurenceschopný, takže jsem byl schopen se držet v první desítce. Vypadalo to hodně slibně, ve voze jsem se cítil opravdu dobře. Bohužel nám vůbec neprospěla fáze virtuálního safety caru, protože nastala dvě kola poté, co jsem měnil pneumatiky. Byla to pro nás smůla, protože jsem přišel o pár pozic. Byl to vcelku pozitivní víkend, jen jsem bohužel kvůli závadě nemohl dojet do cíle.

Frédéric Vasseur, šéf týmu
Měli jsme v závodě velmi slušnou rychlost, zvláště Marcus odváděl v první půli Grand Prix dobrou práci s našimi přímými konkurenty. Škoda jen, že ho postihl technický problém. Pascal byl rovněž velice dobrý, ale v jeho případě jsme zvolili jinou strategii.


RENAULT

Carlos Sainz, nedokončil
Je to škoda, jelikož jsme to měli slušně rozjeté. Získali jsme nějaká místa a byla šance bodovat. Po pár kolech jsem si ale všiml, že je s vozem něco špatně. Zajel jsem do boxů a pak jsme jeli poslední. Pak jsme již nedostali gumy do provozní teploty. Nešlo s tím nic dělat. Čelili jsme řadě problémů, nebyli jsme navíc jediní. Vůz jsme pro jistotu odstavili, vůz sám zatáčel na jednu stranu, odstoupili jsme z preventivních důvodů.

Nico Hülkenberg, nedokončil
Byl to velice frustrující den. Jsem zklamán. Docela se nám tu dařilo a pak nám takto proklouzl prsty dobrý výsledek. Musíme zlepšit spolehlivost, jelikož jsme dnes zbytečně přišli o potenciální body. Je to škoda, ale je to součást závodění.

Cyril Abiteboul, šéf stáje
Víkend v Mexiku byl náročný. Všechny ty odstoupení ukazují, že stále máme problémy se spolehlivostí, a to jak u nás, tak u zákaznických vozů. Potíže nám dělala hlavně nadmořská výška - vše je pak o kompromisech. Byli jsme rychlí, což ukázala kvalifikace. Chyběla ale spolehlivost. Verstappenův výsledek ukazuje, že máme dobrý potenciál. Chtěl bych takto jeho týmu pogratulovat. Dále bych rád pogratuloval Lewisovi, dnes vstoupil do historie. Co se týče nás, tak naší prioritou jsou zbývající dva závody

 

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po závodě v Mexiku: Vettel si podle Wolffa zasloužil penalizaci

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 5, poslední 30.10.2017 06:30 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 5 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lewis Hamilton je čtyřnásobným mistrem světa (ilustrační foto)

Verstappen vítězí v Mexiku, Hamilton je čtyřnásobným šampionem + VIDEO

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  5. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  6. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud