Do statistik opět promluvil Hamilton, ale také Chilton

MilanF1, 13. května 2014, 11:11 Google+

Grand Prix Španělska opět ovlivnila celkové statiky Formule 1, o většinu změn se opět postaral Lewis Hamilton a jeho tým Mercedes. Ale chvilku slávy zažívá Ricciardo i Chilton.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 14.05. 09:14) Napište svůj názor
Marussia

Marussia | foto: Manor Racing

Sdílejte článek

Lewis Hamilton umí jezdit kvalifikace, má na svém kontě 35 startů z prvního místa, avšak v Barceloně to bylo poprvé. V historických tabulkách je na čtvrtém místě za Michaelem Schumacherem, Ayrtonem Sennou a Sebastianem Vettelem. Z dalších aktivních pilotů je na 12. místě Fernando Alonso s 22ti starty z nejvýhodnějšího místa na roštu.

Brit v letošní sezoně z pole position startoval již po čtvrté a 4x slavil vítězství. Krom technického problému v Austrálii, vyhrál ostatní závody v letošní sezoně. Má tedy 4 výhry v řadě, tento počet nebo více se v historii povedl řadě pilotů, jmenovitě Ascarimu, Schumacherovi, Brabhamovi, Clarkovi, Mansellovi, Rindtovi, Sennovi, Prostovi, Hillovi, Alonsovi, Buttonovi a Vettelovi. A právě poslední jmenovaný získal loni 9 vítězství v řadě a jasně vede tuto statistiku.

Nesmíme ani opomenout, že Hamilton získal 26. výhru v kariéře, což ho posunulo na osmé místo v historických tabulkách. Odpoutal se od Jima Clarka a Nikiho Laudy a jistě bude chtít překonat Jackieho Stewarta. 

Z pohledu počtu vítězství není tým Mercedes zajímavý, protože jich na svém kontě má jen 18, protože tento tým se do F1 vrátil po více než 50 letech. V počtu výher v řadě je to zajímavější, protože jich má 5 a nyní ve Španělsku překonal svůj vlastní rekord 4 vítězství ze sezony 1955. To se 3x radoval Juan Manuel Fangio a 1x Stirling Moss. Neměli bychom ani zapomenout na 9. double Mercedesu, ač je to pro tým teprve 7. sezona, v historických tabulkách je na pátém místě za Ferrari, McLarenem, Williamsem a Red Bullem. Nyní ve Španělsku překonal tým Lotus, který má na svém kontě 8x double.

Za zmínku jistě stojí páté podium pro Nica Rosberga v řadě, ale v této statistice je až na 70. místě. Z aktivních pilotů je však jediným, kdo proklouzl mezi 70 nejlepších a ještě nezískal titul mistra světa. Bývalých pilotů, kteří se minimálně 5x v řadě podívali na podium a titul nezískali, není také mnoho.

Do statistik se zapsal i Daniel Ricciardo, který poprvé ve své kariéře získal podiové umístění. On na podium vystoupil již při domácím závodě v Austrálii, ale byl diskvalifikován, proto se jako první podium počítá až to ve Španělsku. Z historického pohledu to má pramalý význam, protože je v pořadí 204. pilotem, který podíval na stupně vítězů.

I Sebastian Vettel si zapsal úspěch, zajel nejrychlejší kolo, poprvé v letošní sezoně. Celkem jich má na svém kontě 23 a v historických tabulkách je desátý. Z aktivních pilotů je před ním jen Kimi Räikkönen s 39 nejrychlejšími koly. 

Pilotu Williamsu Valtteri Bottasovi se podařilo závod v Barceloně dokončit na 5. místě, čímž vyrovnal svůj osobní rekord z letošní Austrálie. Navíc dokončil všechny letošní závody na bodech a není divu, že je před svým týmovým kolegou Felipem Massou, kterého v letošní sezoně provází smůla. 

U Lotusu se poprvé v letošní sezoně dočkali bodového zisku. Na osmém místě dojel Romain Grosjean a získal 4 mistrovské body. Pastor Maldonado pokazil kvalifikaci a v závodě to nenapravil, obsadil až patnácté místo. Lotus jde výkonnostně nahoru a při dobré kvalifikaci v Monaku může opět slavit body. 

McLarenu se v letošní sezoně nedaří, již 3. závod v řadě ani jeden z jejich pilotů nedosáhl na body. Již v Malajsii skončila série 13ti závodů v řadě na bodovaných pozicích. Série však trvá u Mercedesu, který bodoval v posledních 25 závodech (od Brazílie 2012) a také u Ferrari, které bodovalo 72 závodů za sebou, od GP Německa 2010 a vede historickou tabulku. Na druhém místě je McLaren, který bodoval 64x, a to mezi závody Bahrajn 2010 a Monako 2013.

Pozoruhodným úkazem ve Formuli 1 je Max Chilton, který nastoupil do 24 závodů a všechny dokončil. Podobný úspěch má na svém kontě i Daniil Kvjat, ale ten odjel jen 5 závodů. 100% úspěšnosti dosáhla v historii řada pilotů, dle v drtivé většině odjeli jenom 1 závod, převážně na oválu v Indianapolis. Z aktivních nebo známých pilotů má velmi dobrou úspěšnost Bottas, Fangio a další.

Pokud se ale podíváme na statistiku dokončených závodů v řadě, tam Max Chilton více vyniká, protože se dotáhl na Schumachera a Massu. Pro někoho možná překvapivě statistiku vede Nick Heidfeld. Aktivní delší sérii má na svém kontě Fernando Alonso, dokončil 22 závodů v řadě. Z povzdálí, s 14ti pohledy na šachovnicový praporek za sebou, sleduje počínání Maxe Chiltona Nico Rosberg, jeho série trvá jen od Belgie 2013.

Vytisknout

Diskuze: Do statistik opět promluvil Hamilton, ale také Chilton

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 14.05.2014 09:14 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ferrari

Alonso: Mercedes je mimo dosah

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud