Kobajaši se vrací do F1, za Caterham bude závodit s Ericssonem (+ video)

Petr Hlawiczka, 21. ledna 2014, 11:30 Google+

Caterham dnes jako poslední tým Formule 1 oznámil svou jezdeckou sestavu pro letošní sezónu: závodit za něj budou Kamuj Kobajaši a Marcus Ericsson. Testovacími jezdci budou Alexander Rossi a Robin Frijns.

Počet komentářů:  5 komentářů (Poslední 21.01. 22:57) Napište svůj názor
Caterham

Caterham | foto: Caterham F1 Team

Sdílejte článek

Kobajaši v F1 debutoval v roce 2009 s Toyotou, poté strávil tři sezóny u Sauberu. Kvůli nedostatku financí přišel na konci roku 2012 o místo. Do paměti fanoušků se zapsal svými odvážnými předjížděcími manévry a agresivním stylem.

Přestože se mu před rokem 2013 podařilo sehnat díky sbírce přes 210 milionů Kč, na závodní sedačku to nestačilo. Proto loňskou sezónu strávil u Ferrari, které reprezentoval s jeho GT týmem v šampionátu WEC.

Japonec je pro Caterham z marketingového hlediska velmi dobrou volbou. Stáj z Leafield patří společně s Force Indii mezi pouhé dvě registrované v Asii. Ani jedna z nich ale dosud nedala šanci neevropskému jezdci. Asijský pilot může mít velmi pozitivní efekt na příliv sponzorů či na obchodní aktivity svých majitelů.

Tony Fernandes totiž nedávno oznámil plány rozšířit podnikatelské aktivity své letecké společnosti na japonské trhy. Získat Kobajašiho tedy z pohledu propagace svých aerolinek může být dobrým nápadem.

Jeho nový týmový kolega Ericsson přichází ze série GP2, kde se mu podařilo vyhrát tři závody z 84 startů a loni skončil celkově šestý. Třiadvacetiletý Švéd se v roce 2009 zúčastnil v Jerezu testu mladých pilotů s týmem Brawn GP (nyní Mercedes).

Rezervním jezdce zůstává Američan Alexander Rossi, kterého doplní talentovaný Robin Frijns, který loni působil jako rezervní pilot Sauberu, za který loni v Silverstone také nastoupil do testu mladých pilotů.

kobajaši - ericsson
Noví piloti Caterhamu (foto: Team Caterham F1)

Kamuj Kobajaši neskrývá svou radost: "Je to skvělý pocit být znovu v F1 jakožto závodní jezdec a Caterhamem jsem opravdu potěšený. Poslední rok jsme spolu s Cyrilem a s Tonym hovořili o závodění za tým od roku 2014 dále. Během všech našich rozhovorů na mě zapůsobilo to, kam chtějí tým dostat a kolik toho již pro splnění svých cílů investovali.

Pro mě to je velká čest, že mě tým najal na základě hodnoty, kterou přináším z pohledu závodění a z pohledu zkušeností, které mám... Budu dělat maximum pro vedení týmu a budu co nejusilovněji pracovat na splnění našich cílů.

Poprvé jsem navštívil továrnu v Leafield těsně před Vánocemi a bylo jasné, jak je tým hladový po pokroku. Loňská sezóna byla těžká, ale nová pravidla tento rok znamenají, že v F1 začnou všichni znovu, všichni tedy mají šanci na zlepšení. Z toho, co jsem viděl, má Caterham vše potřebné pro to, aby učinil pokrok letos i v nadcházejících sezónách."

Marcus Ericsson ke svému debutu v F1 říká: "Pro mě a pro všechny, kteří mi pomáhali splnit si svůj sen, to je nádherný den. V roce 2014 vykročím do F1 s Caterhamem a sezóna přede mnou mě již naplňuje nadšením, obzvlášť první závod v Austrálii.

Je to samozřejmě skvělé pro Švédsko, že budeme mít na roštu v roce 2014 opět švédského jezdce. Na tom jsem pracoval od svých počátků v motokárovém závodění, kdy mi bylo devět let, a nyní jsem připraven na další krok do F1. Caterham je mladým týmem a společně se můžeme pustit do výzev, které představují nová pravidla v roce 2014. Budeme se učit společně a vyvíjet, jak bude sezóna pokračovat.

Po dobré přestávce o Vánocích, kdy jsem byl doma, začala tvrdá práce. Má fyzická kondice byla vždy dobrá, pracoval jsem však na ní ještě více od té doby, co začala jednání s Caterhamem. V továrně v Leafield budu trávit co nejvíce času před i během testů ve Španělsku a v Bahrajnu, abych mohl hrát aktivní roli v pomoci poznávání vozu 2014 a toho, co je třeba udělat pro to, abychom z něj dostali výkonnost. Je před námi velký, ale vzrušující úkol. Já i tým jsme na něj připraveni."

Výkonný ředitel Caterhamu Cyril Abiteboul dodává: "Jsem velmi potěšen tím, že můžeme konečně odhalit naše F1 a GP2 piloty pro letošní rok. Trvalo to o něco déle, než bychom si přáli, nechtěli jsme se hrnout ani být nuceni rychle učinit taková rozhodnutí.

Jsem rád, že je Kamuj zpět. Je velmi populárním jezdcem a pro celý tým je velmi dobré, že jsme dokázali přitáhnout tak vzrušujícího jezdce v kritické době našeho vývoje. Jeho rychlost hovoří za sebe a jeho rozsáhlé zkušenosti při vývoji aut, obzvlášť za ta léta s Toyotou, budou pro nás neuvěřitelně důležité, když se budeme vyrovnávat s nenáročnější sezónou v F1 vůbec.

Po jeho boku bude ve své první sezóně v F1 závodit Marcus. Je ale pilotem, který je perfektně připravený na to, aby pokročil o další stupeň. Kariéru v jednosedadlových formulích začal vítězstvím ve Formuli BMW UK v roce 2007 a pak postoupil do GP2, kde loni vyhrál v Německu a získal dvakrát pole-position, zajel tři nejrychlejší kola a pětkrát stál na pódiu.

Fyzicky a duševně je na to, co je před ním, přepravený. Od nás se mu dostane veškeré podpory celého týmu, abychom mu pomohli naplnit jeho zřejmý potenciál pro Formuli 1," dodává Abiteboul, jehož Caterham bude vyvíjet letošní vůz v aerodynamickém tunelu Toyoty v Kolíně nad Rýnem.


Video z dnešního slavnostního oznámení Caterhamu (zdroj: Youtube/Caterham F1 Team)

Vytisknout

Diskuze: Kobajaši se vrací do F1, za Caterham bude závodit s Ericssonem (+ video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 5, poslední 21.01.2014 22:57 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 5 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

di Resta, Paul

Di Resta se vrací do DTM k Mercedesu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud