Zajímavosti ze setkání FOTA s fanoušky + video

Petr Hlawiczka, 1. července 2010, 20:00 Google+

Dnes v Londýně proběhla zajímavá akce "Fans' Forum," při níž se vedoucí představitelé týmů Formule 1 setkali v konferenčním sále jednoho z místních hotelů s davem obyčejných lidí - fanoušků vrcholové disciplíny motosportu.

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 02.07. 22:28) Napište svůj názor
Alonso, Fernando

Alonso, Fernando | foto: McLaren

Sdílejte článek

Akce se zúčastnil Martin Whitmarsh (McLaren), Luca Colajanni (Ferrari), Tony Fernandes (Lotus), Jock Clear (Mercedes) a Paul di Resta (Force India) - tedy zajímavá směsice lidí z F1: od šéfů týmů, přes závodní inženýry až po pilota.

Fóru předsedal James Allen - sportovní komentátor ITV. Hovořilo se o kvalitě závodění, nových technologiích i o tom, jak se F1 prezentuje v televizi.

Na úvod přišlo na přetřes množství informací, které se veřejností dostávají - je jich žel málo. "Spousta lidí by ocenila ten druh informací, který mám k dispozici na pitwallu. Když se dívám na závod, vidím před sebou vše, co se odehrává.

Myslím, že by si lidé vážili těchto informací. Kdyby je měli, obohatilo by je to při sledování. Je to podle mě frustrující pro lidi, jako je moje matka, která Formuli 1 rozumí opravdu dobře, ale nechápe, proč Michael Schumacher musí čekat na červeném světle na výjezdu z boxu," prohlásil Jock Clear.

fans1

Luca Colajanni s ním souhlasil a dodal: "Musíme pochopit, že to nejsou týmy, které by se tomu bránily. Musíme brát v úvahu dohody jako je například ta Concordská - svazují nám ruce. Takže i kdybychom moc rádi zpřístupnili na webu veškerou radiokomunikace, jsme v tom omezováni. Ale je to něco, na co se v roce 2013, kdy budeme mít novou Formuli 1, zaměříme."

Vzápětí se k tomu vyjádřil i Tony Fernandes: "Čím budeme otevřenější, tím lépe pro sport. Máme spoustu konkurence a držet vše pod pokličkou by bylo destruktivní. Musíme náš sport lépe vysvětlovat. Upřímně vám řeknu, že já třeba stále nechápu pravidla platná při výjezdu safety-caru."

Nebylo by to ale pro fanoušky spíše ke škodě, kdyby měli k dispozici hlubší informace a mohli by odhadnout, jak se závod vyvine? Nebylo by to pro ně nudnější?

"Uvedu vám příklad. S analýzami, které mám každý víkend k dispozici, byl pro mě závod hotový hned po skončení kvalifikace v Montrealu, kde se Red Bully kvalifikovali na tvrdší a McLareny na měkčí směsi. Pokud si někdo myslel, že Red Bull bude moci vyhrát, pak nechápu, jak k tomu přišel.

Z pohledu inženýra na pitwallu se na to podíváte a je vám jasno: McLaren odjede s tímto výsledkem, protože Red Bully jsou na špatných pneumatikách - ač by vám kdokoliv sebevíc tvrdil, že tomu tak nebude.

Někteří lidé říkají, že kdyby fanoušci měli k dispozici tento druh analýz, tak by to vypnuli. Ale já si myslím, že fanoušci by rádi měli hlubší poznání. Každý se dívá rád na fotbal domnívaje se, že je fotbalovým expertem. Tohle ve Formuli 1 nemůžete, když vás pořád něco překvapuje a ptáte se: proč k tomu došlo?

Když máte tyto informace dostupné, díváte se na závod a říkáte si: 'to jsem zvědav, jak se s tím Red Bull vypořádá' - a bude se ukazovat, že máte pravdu, cítíte se více vtažen do toho sportu. Protože když mu porozumíte, zamilujete si ho," obsáhle komentuje své zkušenosti závodní inženýr Michaela Schumachera.

fans2

V přátelské atmosféře této ojedinělé akce zazněla spousta dalších zajímavých názorů, když se hovořilo o předjíždění, o nastavitelných zadních křídlech i o testování. Nezbývá než na závěr pochválit týmy za tuto úžasně vstřícnou akci, kdy se šéfové nebáli přijít do "kotle" a byli ochotni odpovídat na dotazy.

Příjemným zážitkem to bylo i pro ně: získali cennou zpětnou vazbu, ocenili názory fanoušků a slíbili, že se jimi budou vážně zabývat. Tento panel - nejen samotné myšlenka pro jeho uspořádání, ale i vyřčené názory, průběh i jeho závěry - mě velmi potěšili. Vnímám ho jako vítězství pro všechny zainteresované strany - zejména pro nás, fanoušky.


Část 1. - Divácký zážitek


Část 2 - Předjíždění


Část 4. - F1 a životní prostředí

Vytisknout

Diskuze: Zajímavosti ze setkání FOTA s fanoušky + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 02.07.2010 22:28 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Webber, Mark

Přispěl F-kanál k Webberově havárii?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud