Statistické zajímavosti z Japonska

Petr Hlawiczka, 5. října 2009, 19:30 Google+

Po závodním víkendu se opět podíváme na pár zajímavých čísel, jež se vážou k Velké ceně Japonska.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Sebastian Vettel vyhrál již svůj čtvrtý závod, což je stejně jako Dan Gurney, Bruce McLaren či Eddie Irvine. Všechna svá vítězství zaznamenal po startu z prvního místa. Z něho o uplynulém víkendu startoval popáté. Pět vítězství v kvalifikaci získal i Giuseppe Farina, Chris Amon, Clay Regazzoni, Patrick Tambay či Keke Rosberg.

Pilot Red Bullu suverénně vládl nejen kvalifikaci, v níž vyhrál všechny 3. části, ale i nedělnímu závodu, když vedl v každém kole závodu, což se mu povedlo poprvé v kariéře. Znamená to, že vozy Red Bullu vedly závod v 1198 km, v Suzuce se díky Vettelovi přehouply přes hranici 1000 km.

Suzuka 2005

Mladému Němcovi se málem podařilo získat cenný tripple - vyhrát kvalifikaci, závod a zajet i nejrychlejší kolo. Žel od toho posledního jej dělily pouhé 3 tisíciny vteřiny - o ty ho právě připravil týmový kolega Mark Webber (přehled nejrychlejších kol a konzistence pilotů naleznete zde). Australanovi se takto blýskl podruhé v kariéře. Dvakrát se to podařilo už i Vettelovi a dalším 13 pilotům.

Webber se v závodě objevil v boxech 5krát (přehled zastávek v boxech zde), rekord to však není - v roce 1993 v Doningtonu Alain Prost zajel k mechanikům dokonce 7krát, a to ještě zvládl dojet pro bronz! Byl to parádní závod, obzvlášť na první kolo budu dlouho vzpomínat. A nevzpomínám si, že by poslední v pořadí zajel někdy nejrychlejší kolo - klidně mě opravte v diskusi pod článkem (popř. přidejte vlastní zajímavé postřehy).

Jarno Trulli vyrovnal druhou příčkou nejlepší výsledek Toyoty z loňského Hungaroring. To stejné se povedlo i Timu Glockovi minulý týden v Singapuru. V Japonsku to však bylo poprvé, co se na pódium postavila domácí automobilka (nepočítám úspěchy Hondy se svými motory v letech 1987 - 2004, kdy zde navíc v r. 1988 a 1991 vyhrála).

Jezdci McLarenu Lewis Hamilton s Heikkim Kovalainenem a Adrian Sutil jeli oba svou jubilejní 50. Velkou cenu - všichni ve Formuli 1 debutovali v Melbourne 2007. Více než polovinu startů (26) dotáhl Hamilton až na bednu a po Japonsku má na kontě přesně 250 bodů. To představuje průměr 5 bodů na závod neboli v každém závodě 4. místo (lepší byl pouze Michael Schumacher a Juan Manuel Fangio). Kovalainen naopak zakončil svou šňůru 6 závodů, v nichž pravidelně bodoval.

A když už jsem zmínil M. Schumachera - Rubens Barrichello překonal vzdálenost, jíž ujel v závodech: Michael 691 177 km, Rubens 695 454 km. Brazilec překonal 600 bodů v kariéře, nejvíce ze všech jezdců v historii, aniž by se těšili z titulu mistra světa.

Jenson Button získal 85. bod, stejně jako v roce 2004, kdy stanul na bedně 10krát a skončil celkově třetí. Letos se z pódiového umístění těší zatím 8krát, ale má velmi blízko k titulu. V kvalifikaci byl nejrychlejší ve druhém a třetím sektoru, Heidfeld v prvním - přesto nikdo z nich nedojel mezi prvními pěti piloty.

Na Suzuce se odjela 25. Velká ceny Japonska - přičemž 21 z nich se uskutečnilo právě zde. Tímto se okruh stává 12. nejnavštěvovanějším, čímž se posunul před Watkins Glen. Zbylé 4 se japonské závody se uskutečnily ve Fuji. Jednalo se také o 57 Velkou cenu v Asii, čímž byla pekonána Jižní Amerika (Brazílie 36x, Argentina 20x). Příští závod se jede v Jižní Americe, další však opět v Asii (Abú Zábí).

Po zajetí safety caru se sprintovalo po 2. nejkratší vzdálenost - 4 kola (23,2 km). Kratší to bylo ve Spa v roce 2004 (3 kola). O něco více si zazávodily po zajetí zpomalovacího vozu jezdci v Montrealu v roce 2006 (7 kol) či loni v Singapuru (tuším 8 kol). Nepočítám letošní Austrálii, kdy safety car dovezl jezdce až do cíle.

Zbývá odjet 2 závody. Letos získaly všechny týmy minimálně 5 bodů. Lépe dopadly týmy v roce 2005, kdy poslední Minardi nasbíralo bodů 7 - všechny však získané při frašce v severoamerickém Indianapolisu.

 

Vytisknout

Diskuze: Statistické zajímavosti z Japonska

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

McLaren

Chtěli byste se setkat s piloty Mercedesu? Máte možnost!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud