Mosley: Začali slavit příliš brzy

x-o, 28. června 2009, 16:45 Google+

Jaký je Mosleyho názor na spor s asociací FOTA a opravdu se zlobí tolik, aby znovu kandidoval na prezidenta FIA? Kdo má největší šanci stát se jeho nástupcem?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mosley, Max

Mosley, Max | foto: McLaren

Sdílejte článek

Mosleyho zpověď

Ve středu 24. června vyhlásily FOTA a FIA dohodu. Hrozba konkurenční série tím byla odvrácena. Mír ale nevydržel ani jeden den, minimálně ze strany prezidenta FIA Maxe Mosleyho. Po přečtení čtvrtečního tisku se zhrozil, místo dohodnutých prohlášení o tom, že nevyhrála ani jedna strana a došlo ke kompromisu četl o tom, jak se F1 zbavila diktátora a jak FOTA Mosleyho zbavila moci. Mosley podle těchto tvrzení nejen že neměl znovu kandidovat na svůj post v říjnu, ale dozor nad F1 měl s okamžitou platností převzít Michel Boeri, prezident autoklubu v Monaku, člen Světové rady a předseda Senátu FIA.
Jak jsme mohli vidět po loňské sexuální aféře, Mosley se tak snadno nevzdává. Nazvat dohodu jeho porážkou působilo spíše jako píchnutí do vosího hnízda a během čtvrtku a pátku začal rozesílat rozzlobené dopisy, které se jakoby "náhodou" dostaly do rukou médií.

Týmy zatím nereagují, ale Mosley považuje mír za skončený: „Udělali tu chybu, že tančili na mém hrobě příliš brzy. Není dobré, když týmy přimějí PR agentury tvrdit, že jsem mrtvý a pohřbený, když tu stojím v plné síle. Teď jsem pod tlakem z celého světa, že bych měl kandidovat za znovuzvolení.
Ve skutečnosti nechci, cítím, že už jsem trochu moc starý. Když jsem s tím začal, mohl jsem být otcem některých mladších jezdců, teď bych mohl být jejich dědečkem. I když se starý necítím, musím před nimi jako starý vypadat. Z tohoto pohledu by rozhodně měl přijít někdo nový.
Obecně, když něco děláte 16 let jako já, je čas skončit. Stanete se tak trochu vyschlým. Opravdu chci skončit, ale pokud přijde velký konflikt s automobilovým průmyslem a s týmy FOTA, tak to neudělám. Nejsem takový, abych odešel z boje,“
řekl Mosley pro Daily Mail.

O víkendu v Silverstonu prohlásil o týmech, že jde o bandu cvoků, což vydráždilo především Flavia Briatoreho. Nyní ale vysvětluje, že to nebylo myšleno špatně: „Bylo to v kontextu, že ve FOTA jsou dvě větve. Ti mírní jako Brawn, McLaren, možná Red Bull a BMW a extrémisti v podobě Ferrari, Renaultu a Toyoty. Mohl jsem je nazvat ultras, ale cvoci zní líp a zasmáli jsme se.“

Di Montezemolo ho na oplátku nazval diktátorem, což se asi Mosleyho hluboce dotklo: „Tím, že se vrátil do Itálie a prohlásil médiím, že svrhli diktátora, se di Montezemolo snažil ukázat, že tu sedím a zkrátka rozhoduji o tom, co se stane. Tak to rozhodně není. Nemůžu udělat nic, pokud Světová rada nesouhlasí. Má 26 členů, většinou jsou to prezidenti významných motoristických klubů z celého světa a všechna ta pravidla, která jsem měl přikázat, tito lidé odsouhlasili. Říct, že jsem diktátor je nesmysl. Mohl jsem mít klidné léto. V soukromí už jsem vyzradil, že po 16 letech v čele FIA a předtím 2 letech v čele FISA už nebudu znovu kandidovat.
Ve středu jsme měli já, Bernie  a Luca společnou tiskovou konferenci, na které jsme řekli všechno správně. FOTA dosáhla dohody, kterou chtěla, tedy svobody rozhodnout o výši rozpočtových stropů mezi sebou. Kdyby se dohodli s Williamsem a Force India, kteří podali nepodmíněnou přihlášku do příštího šampionátu, a třemi nováčky, bylo by to ukončené. Nebyl důvod se znovu dohadovat.
Ale Luca potom nedokázal zůstat zticha. Také bylo řečeno, že od října už nebudu ve FIA, to vůbec není pravda. Jako bývalý prezident automaticky získám křeslo v Senátu FIA.
Nečekám, že se Luca omluví, nebo to odvolá způsobem, jakým by měl. Na druhou stranu, mimo svět motorsportu ho nikdo nebere vážně. Lidé se na něj dívají jako na něco, čemu Italové říkají 'bella figura'. Je předsedou Fiatu, ale ten kdo ho doopravdy řídí je Sergio Marchionne a nezdá se mi, že by si Lucy příliš všímal.“


Podle Mosleyho je problém v tom, že lidé příliš věří tomu, co jeho oponenti tvrdí: „Když di Montezemolo řekne něco, co se rozšíří po celém světě a přečtou si to lidé například ve Velké Británii, mají tendenci tomu věřit. Věří i tomu, když FOTA šíří ty nesmysly, že mě nahradí Boeri. Myslím, že až se to urovná a týmy se vrátí k dohodě, kterou jsme uzavřeli, rád to přijmu.

A jak se na to dívá Bernie Ecclestone? „Pro Bernieho to musí být nesnesitelné. Je to seriózní obchodník a provozuje seriózní byznys. Samozřejmě, že kdyby si musel vybrat mezi obchodem a starým přítelem, vybere si obchod.
Ale věděl, že mám v úmyslu v říjnu skončit, takže i kdyby proti mně měli všichni námitky, pro něj to nebyl problém. Nikdo nebyl víc zklamaný než Bernie, když Luca začal s jeho hloupými řečmi a někdo z FOTA vynesl ty nepravdivé informace. Způsobilo to jen potíže a Bernie nesnáší potíže, když z nich nemá prospěch. Začínal jako prodejce aut a jedno z jeho rčení praví: 'Když prodáte auto, přestaňte mluvit.' To, co udělal Luca bylo ještě horší, nejen že mluvil dál, ale mluvil hloupě.


Mosley, jehož syn Alexander nedávno zemřel na předávkování heroinem dodává, že uplynulé období pro něj bylo velmi náročné, ale nechce z úřadu odejít, pokud ho nezanechá v dobrém stavu: „Posledních 16 měsíců bylo těžkých. Je hrozné, když někdo vezme část vašeho života, kterou udržujete v naprostém utajení a roznese ji na předních stránkách novin. Ale smrt mého syna byla mnohem horší. Ve srovnání s tím jsou roztržky s di Montezemolem triviální.
Přesto nechci opustit místo prezidenta s tím, že se říká, že mě vyhnali lidé z automobilového průmyslu. Pokud tento pocit úplně nezmizí, kluby budou trvat na tom, abych kandidoval znovu. Takže doufám, že to té doby se toho zbavíme a až přijde čas předat to vše někomu jinému, nebude to se smutkem, bude to s úlevou.“



Bude nástupcem Jean Todt?

Týmy F1 věří, že Mosley připravuje jako svého nástupce právě Todta, bývalého šéfa týmu Ferrari. Mosleyho odchod totiž považují za hotovou věc, i přes jeho výhružky o přehodnocení situace. Příchod Todta na jeho místo není zrovna oblíbenou představou týmů, stále by ale měl být přijatelnější, než Mosley.

Proti takovému kroku už se ohradil šéf Toyoty John Howett, který vyjádřil touhu po nestranném prezidentovi. Jeden z členů FOTA pak řekl: „Mosley chce, aby někdo pokračoval v jeho práci. Někdo, kým by mohl manipulovat - všichni víme, o koho jde.“
Todt momentálně s Mosleym spolupracuje na projektu FIA eSafetyAware, neziskové organizace, která propaguje bezpečnostní technologie v sériových vozech. V březnu tohoto roku z Ferrari odešel a říká se, že loučení s di Montezemolem nebylo právě srdečné. Podobné spekulace podporuje i fakt, že po odhalení Mosleyho soukromí jen jeden tým odmítl účastnit se kampaně za jeho odchod - Ferrari zastupované právě Todtem.
Vytisknout

Diskuze: Mosley: Začali slavit příliš brzy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Barrichello - Button

Rubens: Jensona to nerozháže

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud