Whitmarsh: Ryan byl zodpovědný za lži

Whitmarsh, Martin

Whitmarsh, Martin | foto: McLaren

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh vysvětlil, že jejich sportovní ředitel Dave Ryan byl strůjcem aféry kolem diskvalifikace Lewise Hamiltona z australské Velké ceny, což bylo důvodem jeho vyhazovu.

Na dnešní tiskové konferenci  kajícně přiznal, že Ryan neodpovídal úplně ani pravdivě, proto se rozhodli jej propustit: "Nešel tam s úmyslem podvést komisaře, ale během schůzky neodpovídal tak jasně, jak měl. Udělal velmi vážnou chybu při svém rozhodování, za což nyní ponese následky."

Na dotaz ohledně Hamiltonovy role v údajném podvodu Whitmarsh řekl, že i když mistr světa pod tlakem také nebyl zcela pravdomluvný, byl právě Ryan nadřízenou osobou, jež nese zodpovědnost za to, co se stalo: "Lewis vystoupil z auta a pravdivě řekl, co se stalo. Když došli ke komisařům, který byl i při incidentu ve Spa, byl přecitlivělý a myslím, že v tom stresu se rozhodl nepodat pravdivé informace a vedl k tomu i Lewise."

McLaren si tak ušil velkou ostudu, lhát se prostě nemá. Jsou si toho vědomi a podnikají kroky k nápravě - vyhození zodpovědné osoby. Jistě to nebylo lehké rozhodnutí - Ryan bude pro McLaren ale velkou ztrátou, působí v týmu již přes 35 let a má neocenitelné  a zřejmě i těžce nahraditelné zkušenosti. Žel krátkodobý zkrat ho stojí kariéru. McLaren  jej nicméně neváhá obětovat ve snaze učinit špinavému jednání přítrž, což oceňuji.

Otázkou je, jak moc vinen či nevinen je Hamilton. Novinářům řekl pravdu, ale když šli ke komisařům, dostal instrukce od šéfa, jak má odpovídat. Rozhodl se špatně, za což pyká (přišel o třetí místo) a ještě možná bude čelit dalšímu postihu ze strany FIA, která další stíhání ve světle nových událostí nevyloučila. Poslechl nadřízené, snažil se zachovat věrnost týmu spíše než říci celou pravdu, čímž si také střihl ostudu. Klesl u svých fanoušků i soupeřů, dále bych jej však netrestal, jak si žádají někteří novináři, kteří navrhují jeho vyloučení z letošní sezóny. Řekl pravdu novinářům i včera komisařům, ke lžím byl donucen a evidentně mu to bylo proti srsti.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu