Bahrajn: Rudá záře nad Bahrajnem

Daniel Šupa, 4. dubna 2004, 15:09 Google+

Ferrari prokázalo svoji jasnou převahu i na pouštním okruhu Sakhir.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Schumacher, Michael

Schumacher, Michael | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Michael Schumacher si dojel pro letošní hattrick. Problémy Montoyi darovaly další třetí místo výbornému Buttonovi a v samém závěru vydřel jeden mistrovský bod, tento víkend poněkud ztracený, Mark Webber.

Renault se dnešním výkonem dostal před Williams na druhé místo v hodnocení Poháru konstruktérů a BAR srovnal bodový zisk s Williamsem. McLaren má za sebou další černý víkend a z předsezonního favorita je rozhodně největší propadák úvodu sezony.

V pouštním žáru zvládli start nejlépe oba piloti Ferrari, kteří uhájili první dvě místa, i když jak Michael Schumacher, tak Barrichello brzdili až na poslední chvíli. Perfektní start měli opět oba Renaulty.

Alonso se spolu s Raikkonenem probíjeli ze zadních pozic, ale vicemistr světa z loňského roku má na techniku letos neuvěřitelnou smůlu. Hned po 7 kolech vybuchl jeho motor Mercedes a Fin musel znovu ze závodu odstoupit. Dramatický souboj spolu svedli Sato a Ralf Schumacher, který na Japonce zaútočil. Vzájemná kolize, jež následovala, bude námětem mnoha diskusí a dost možná i šetření traťových komisařů. Kdo byl viníkem bylo v ten okamžik však jedno. Sato pokračoval v závodě dále stejně jako Ralf, německý jezdec se však propadl až na závěr jezdeckého pole po výměně spoileru.

Sato sváděl souboj posléze i s týmovým kolegou Buttonem, po chybě však o pozici přišel a navíc nevydržel jeho již pravděpodobně poškozený přední spoiler. Po 15. kole následoval za M. Schumacherem Barrichello, Montoya, Trulli, Button, Sato, Coulthard, Webber, Panis a da Matta. Alonso se propracoval na 13. místo s Ralfem Schumacherem za zadním spoilerem. Sato si dojel do boxu k výměně poškozeného předního spoileru. První série zastávek na pořadí mnoho nezměnila, jen vedoucí Schumacher se po rychlých kolech více vzdálil svým soupeřům.

Klien nezvládl brzdný manévr a ocitl se na okamžik mimo trať. Fernando dlouho hledal prostor k předjetí Felipe Massy a Ralf Schumacher se na něj bezprostředně dotáhl. Němec využil úspěšného vybrždění Massy Alonsem a i on se před Sauber dostal.

Po třetině závodu měl Schumacher k dobru 15 vteřin na týmového kolegu s druhým Ferrari a 22 na třetího Montoyu. Sato se výměnou spoileru propadl až za Massu a obě Toyoty zajely do boxů pro další palivo a nové pneumatiky. Fisichella se Sauberem se tak dostal na bodované pozice. Po Toyotách zamířili do boxů i Coulthard, M. Schumacher, Trulli, Montoya, Button a další jezdci. Poté co k mechanikům zamířil i Barrichello, do vedení se opět vrátil vítěz předchozích dvou závodů Schumacher.

V polovině závodu tak bylo jasné, že všichni jezdci zvolili strategii 3 zastávek v boxech. V čele jel i nadále neohroženě M. Schumacher před Barrichellem, Montoyou, Trullim, Buttonem, Coulthardem, Satem, Webberem, Alonsem a Panisem, který již ale ztrácel na vedoucí Ferrari celou minutu. Krásný souboj kolo na kolo spolu svedli Alonso s Webberem. A ten jistě bude mít dohru, alespoň slovní, neboť Španěl nebyl s defenzívou Australana vůbec spokojen a dokonce mu hrozil vztyčenou rukou. Ralf Schumacher atakoval desáté místo Oliviera Panise. Japonec Sato se dostal před Coultharda, ale po 37 z 57 kol zamířil opět do boxů a zařadil se těsně za Williams Schumachera a před Toyotu da Matty.

Ve třetí sérii zastávek pokračoval po Satovi Trulli, Montoya, Button a další. Opět jedním z posledních byli piloti Ferrari. Výborně zvládli strategii a boxy u Buttona, jenž se dostal před Renault Jarna Trulliho. 14 kol před cílem tak vedl opět M. Schumacher, následovali Barrichello, Montoya, Button, Trulli, R. Schumacher, Sato, Alonso, Coulthard, Fisichella, Webber, Panis.

Button ztrácel na Montoyu kolem 3 vteřin a Alonso byl v těsném závěsu za Satem. 10 kol před cílem ze závodu odstoupil Baumgartner, jenž tak byl po Raikkonenovi teprve druhým pilotem, jenž závod vzdal. V závěru se výrazně přibližoval Button k Montoyovi, jenž nedokázal na rychlejší časy Brita odpovědět. Kolumbijec se však začal postupně propadat a když se přes něj protáhl i Trulli, bylo jasné, že jeho FW26 se potýká s vážnými technickými problémy. Týmový kolega Ralf Schumacher klesl boxy na první nebodovanou pozici za Coultharda a Sato byl pod drtivým tlakem Alonsova Renaultu.

McLaren si však vybral další doušek zatraceně hořkého nápoje ve chvíli, kdy nečekaně zajel do boxů 6 kol před cílem Coulthard. Poté co ho mechanici poslali zpět na dráhu, odstavil Skot svůj MP4-19 na konci pitlane a ani jeden z jezdců stáje z Wokingu tak cílovou vlajku nespatřil.

Na poslední bodovanou pozici se tak dostal Ralf Schumacher, jenž měl však v dohledu ještě lepší bodový zisk, než jeden jediný bod. Mezitím se totiž jeho týmový rival propadl až za Alonsa, tedy na 7. pozici a zvuk jeho motoru prozrazoval, že vozu dochází dech s každým metrem dráhy.

Michael Schumacher si jel pro letošní hattrick s náskokem 11 vteřin před Barrichellem a 37 sekund před třetím Buttonem. Za body jeli Webber, Panis, da Matta a Fisichella. Deprimujícím výsledkem skončil závod pro Montoyu, neboť v posledním kole přišel i o ten poslední bod. Poté co ho předjel Ralf, dostal se před něj i Webber, Panis, da Matta a Fisichella.

Vytisknout

Diskuze: Bahrajn: Rudá záře nad Bahrajnem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Schumacher, Michael

Ani Schumi nedodržel rychlost

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud