Alguersuari: Ferrari neodvedlo špatnou práci a Fernando skvělou

iM2, 30. listopadu 2012, 00:00 Google+

Španěl, Jamie Alguersuari, který ještě minulý rok závodil za tým Toro Rosso a momentálně působí v roli odborného komentátora, popsal GP Brazílie jako fantastický závod a skvělý způsob, jak zakončit sezonu F1.

Počet komentářů:  6 komentářů (Poslední 01.12. 09:21) Napište svůj názor
Toro Rosso

Toro Rosso | foto: Scuderia Toro Rosso

Sdílejte článek

V těchto závodech, kdy chvílemi prší, se může stát cokoliv. Je skvělé v takovém závodu jet, protože i když je všude nepořádek, tak máte stále pocit, že se může neustále něco stát - to Vám dává šanci i s nekonkurenceschopným vozem zajet bizarní výsledek. Závod byl opravdu skvělou podívanou pro diváky po celém světě, i když pro jezdce už to taková zábava nebyla, zvláště pro Sebastiana Vettela a Fernanda Alonsa.

Když jsem uviděl, že měl Vettel špatný start a během prvních zatáček přišel o spoustu pozic, tak jsem odhadoval, že ho čeká velmi obtížný závod. Když jsem pak uviděl, jak narazil do Senny s Williamsem, tak jsem myslel, že má po závodu. Měl ale opravdu velké štěstí - ve zbytku závodu odvedl skvělou práci.

Jak už jsem napsal v mém posledním sloupku, Vettelova pozice byla velmi obtížná. Mohl ztratit vše. Jeho pozice byla velmi obtížná i s ohledem na závod v Brazílii. Když jste konzervativní za takovýchto podmínek, tak to jednoduše nestačí. Když ale nemáte co ztratit, tak Vám mohou tyto podmínky pomoci. 

Pravý šampion
Spousta lidí se ptá, jestli je právě Seb tím pravým, kdo měl vyhrát titul, a to mě rozčiluje. Když Michael vyhrál svých 7 titulů, Fernando 2 s Renaultem, Jenson titul s Brawnem, také se nikdo neptal, jestli jsou těmi pravými. Vašim nejlepším přítelem v F1 je technologie a technologii v dnešních dnech reprezentuje aerodynamika. Pokud "nejste přáteli", tak se nikdy nestanete trojnásobným mistrem světa. 

Schumacher, Alonso i Vettel, všichni vyhráli tituly protože jsou skvělými jezdci, ale všem také pomohla technika. Tak to prostě je. Je pravdou, že Fernando odvedl skvělou práci, ale nezapomínejte, že také Ferrari bylo skvělé. Vzpomínám si, jak před VC Austrálie Flavio Briatore řekl, že Ferrari muže letos na titul zapomenout a už by se radši mělo soustředit na rok 2013. Všichni si mysleli, že má pravdu, vždyť bojovali, aby se vůbec dostali do TOP10 v kvalifikaci, tak jak by mohli bojovat o titul?


Jamie s Toro Rosso na trati...

V Melbourne Alonso ztrácel na pole position 1,5 vteřiny. Ten stejný Alonso nakonec titul prohrál o 3 body! O 6 závodů později Ferrari nasadilo novinky, které je zrychlily o 0,5s. Neustále nasazovali novinky. Jen zřídka kdy vidíte takové tempo. Občas měli vítězné auto. Není to tak, že by Ferrari odvedlo špatnou práci a Fernando skvělou. Oba pracovali skvěle. Auto vyvíjeli během celé sezony a Alonso předváděl perfektní výkony po celou dobu sezony. Neudělal žádnou chybu a z každé situace vydoloval maximum.

Pokud porovnáme sezony 2011 a 2012, tak vidíme, že Red Bull musel mnohem víc bojovat. Změna pravidel v oblasti výfuků se dotkla Red Bullu mnohem víc než kohokoliv jiného. Nevděli, kterým směrem se vydat - v Číně jel Mark a Sebastian jeli s rozdílnými řešeními výfuků. Tým to ale nevyvedlo z míry a sezonu zakončili s nejlepším vozem, toť vše. Chápu, proč si lidé myslí, že titul měl získat Alonso. Obvykle to bývá tak, že ten, kdo vyhraje titul, tak je nejlepším jezdcem a má nejlepší vůz. Tak to v F1 chodí. Letos to ale dlouho vypadalo, že titul získá jezdec, který nemá nejlepší auto. Nezapomeňte, že ve Valencii Vettel přišel o jasné vítězství - vedl o 25 vteřin a selhal mu alternator.

Rozhodující moment
Rozhodující moment sezony byl mezi Singapurem a Japonskem. Red Bull v Singapuru představil velká vylepšení a v Japonsku přidal další. Vettel byl poté v Japonsku, Koreji a Indii neporazitelný. Navíc vyhrál i v Singapuru, poté, co Hamiltona jedoucího na první pozici zradila převodovka. V této fázi ztratil Alonso titul.

Force India zaujala
V Brazílii předvedl velmi zajímavý výkon Nico Hülkenberg s vozem Force India. Němec se kvalifikoval 6. a poté vedl závod. Nebýt kolize s Hamiltonem, tak mohl snad i závod vyhrát. Poté dostal penalizaci za způsobení kolize, ale i tak byl 5. Force India je opravdu dobrým vozem. Hülkenberg je skvelým pilotem a má talent. Nebýt chyby, byl by jistě na podium.

Výkon Hülkenberga zdůraznil něco, čeho by si lidé pravděpodobně ani nevšimli, protože byli příliš zaměřeni na titul - Force India byla v poslední třetině šampionátu velmi silná. Podívejte se na jejich poslední tři závody. Ze začátku roku neměli zrovna nejlepší auto, ale stále ho vylepšovali, až na konci roku byli mezi 7-8 nejrychlejšími. Podle mého právě oni vyvinuli svůj vůz nejvíce ze všech během sezony.

Nashledanou a děkuji
Tohle je můj poslední sloupek pro BBC. Rád sem zde sdílel postřehy z F1 s fanoušky, rád bych všem poděkoval za podporu. Doufám, že jsem přinesl zajímavé postřehy. Těším se na příští rok, snad budu závodit s dobrým vozem. Situace ale není jednoduchá, stát se může cokoliv. Doufám, že v několika dalších týdnech budu moci něco oznámit.

Vytisknout

Diskuze: Alguersuari: Ferrari neodvedlo špatnou práci a Fernando skvělou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 6, poslední 01.12.2012 09:21 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 6 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lotus

Jones: Úspěšný návrat Räikkönena mnohé překvapil, mě nevyjímaje

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud