Honda RA108 oficiálně představena + FOTO

Pavel Stavebník, 29. ledna 2008, 12:58 Google+

Po testu nového monopostu v přechodném bílém lakování ve Valencii v průběhu minulého týdne, představil dnes tovární tým japonské automobilky vůz RA108 již v oficiálních barvách. Dnešní představení připadlo na novou jezdeckou posilu stáje Alexe Wurze.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Honda

Honda | foto: Honda Racing F1

Sdílejte článek

Zkušený a uznávaný Rakušan usedl vůbec poprvé do nového monopostu, který přivezl před 300 pozvaných zástupců médií v sídle týmu v britském Brackley. Honda opakuje přes neúspěšnou loňskou sezonu svoji angažovanost ve formuli 1 v dlouhodobém měřítku a sází na zkušenosti jak po stránce jezdecké, tak vývojové. V samém čele týmu stojí i nadále Nick Fry jako CEO, ale šéfem Honda Racing F1 je z Ferrari všem dobře známý Ross Brawn. Jezdecká sestava Jenson Button a Rubens Barrichello se připravuje ke své třetí společné sezoně. S vývojem má pomoci zkušený Alex Wurz, který dlouhé roky testoval pro stáj McLaren a naposledy působil ve Williamsu. Dá se říci, že tým z Brackley má nejzkušenější jezdeckou sestavu současné formule 1. Honda se rozhodla nadále pokračovat ve svém programu ochrany planety prostřednictvím netradičního lakování vozu bez sponzorů, čímž v loňském roce šokovala formuli 1, přesto je design monopostu výrazně pozměněn.

Ross Brawn, šéf týmu
V rámci koncepce aerodynamiky a mechanických struktur je RA108 proti svému předchůdci zcela jiným. Design byl navržen tak, aby umožňoval větší rozsah změn aerodynamických prvků, především s cílem zlepšování vozu v průběhu závodní sezony. Hlavní soustředění bylo vynaloženo na vysokou aerodynamickou účinnost monopostu, z toho důvodu bylo kompletně zrevidováno šasi, aby lépe spolupůsobilo s koncepcí aerodynamiky a zavěšením kol. Tento přístup umožní větší průběžný vývoj vozu, jehož první díl uvidíme v Melbourne, kde představíme výrazně přepracované auto proti dnešnímu. Díky zmrazení motorů je velká část našeho agregátu beze změny, úprav doznal systém odvádění spalin a chlazení. Požadavek na příměsi biopaliva Honda plně respektuje. Tvrdě jsme přes zimu pracovali na implementaci jednotné řídící elektronické jednotky, díky zákazu elektronických podpůrných systémů bude více záležet na schopnostech jezdců. Nová převodovka z uhlíkových vláken prošla řadou testů, díky kterým si můžeme být jisti odpovídající spolehlivostí v závislosti na novém pravidlu čtyř grand prix s jedinou převodovkou. RA108 splňuje bezpečnostní předpisy a prošlo bariérovými testy. Naším cílem je návrat do pozic, ve kterých se tým nacházel ve druhé polovině roku 2006, kdy v každém závodě bojoval o nejvyšší pozice. Od mého příchodu do týmu se zaměřuji na hodnocení zdrojů, procesů a hledání cest, jak dosáhnout zlepšení. Doporučuji každému v týmu, aby i nadále pokračoval v úsilí, které každý prokazoval po neúspěšné sezoně 2007. Abychom viděli, jak velký pokrok byl dosažen s tímto vozem, musíme si ještě počkat, ale co se týče lidí a zdrojů, máme vše podstatné pro posun kupředu a dosažení ambicí týmu Honda Racing F1.

Jenson Button
Mou motivací je být v týmu, který patří mezi nejlepší a ve voze, který je konkurenceschopný. Věřím, že mi Honda Racing F1 toto umožní. Chci vyhrávat závody a mýt mistrem světa. Loňská sezona byla velkým zklamáním, ale tým se z toho poučil a poznal důvody, které nám bránily dosáhnout lepšího výkonu. Každý v týmu pracoval na přípravě RA108 velmi intenzivně. Jsem si jistý, že máme správné lidi a spolu se zdroji, jimiž disponujeme, dosáhneme našich cílů.

Rubens Barrichello
Měl jsem minulý týden možnost vyzkoušet RA108 přímo na dráze ve Valencii a byli jsme schopni dokončit celý náš program. Je příliš brzo na hodnocení, ale těším se na práci spojenou s vývojem před startem v Melbourne. Připravuji se k šestnácté sezoně ve formuli 1 a třetí s Hondou, přesto je mé nadšení a láska k motorsportu stále stejná. Mám radost, že se k nám připojil Alex Wurz se svými zkušenostmi a věřím, že přispěje velkou měrou k našemu velmi intenzivnímu vývoji.

Alex Wurz, náhradní a testovací pilot
V několika málo minulých týdnech jsem se seznamoval s lidmi z týmu a účastnil jsem se testů ve Valencii. S vozem RA108 jsem měl možnost jet pouze několik málo metrů při dnešním oficiálním představení, proto se těším do Barcelony, kde budu mít první skutečnou příležitost se s vozem seznámit. Všechny tři mé předchozí týmy patřily mezi držitele titulu a jsem pyšný, že mohu napomáhat dosažení ambicí Hondy ve formuli 1.


Vytisknout

Diskuze: Honda RA108 oficiálně představena + FOTO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP Španělska (Barcelona)

Zvýši sa cena superlicencie

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud