DISKUZE K ČLÁNKU F1 je zpět v Evropě: Na co se těšit v Barceloně a čím je katalánský okruh zajímavý? + video
Před Velkou cenou Španělska se podíváme na okruh v Barceloně a jeho výzvy. Obsahuje totiž vše: dvě dlouhé rovinky, rychlou část i pomalé zatáčky na konci kola. Jaké nároky klade na motory, převodovky, brzdy či pneumatiky? Jaké strategie můžeme očekávat?
zpět na článek přehled všech diskuzíDiskuze: F1 je zpět v Evropě: Na co se těšit v Barceloně a čím je katalánský okruh zajímavý? + video
Přidejte svůj názorMístní přihlášení
Přihlášení sociálními sítěmi
Nejlepší názory
Zobrazit příspěvky: Podle vláken Podle času
-
-
-
Adi
00:33 08.05.2015 212.96.178.XXXJe to tak... omlouvám se, moje chyba. Je však neuvěřitelné, jak moc se příchodem roku 2009 osekala aerodynamika... to je regulérně rozdíl jedné série... dřív byla F1 o drahém aero vývoji, dnes je o drahém motoru, drahém aero vývoji a je o 8s. pomalejší než před 7mi lety ... aneb "náskok díky technice" :(
-
hixaxon
18:13 07.05.2015 89.177.88.XXXPodle mě to relevantní je.
Už jen z toho důvodu, aby bylo lehce vidět, jak zkažené (chtěl jsem napsat něco rapidně, opravdu rapidně tvrdšího) jsou aktuální F1 s podstatně zvýšenou hmotností a omezenými aero pravidly.
Štve mě to. Je to škoda. Mají být rok co rok rychlejší. Bezpečnost? Zvyšte počet a hloubku TecPro bariér!-
-
hixaxon
21:02 07.05.2015 89.177.88.XXXTo je OK, nemám s tím problém, každý se může utnout, já nejsem výjimkou, jen mě neskutečně štvou nově uplatňovaná pravidla, jejichž účelem je omezit rychlost monopostů.
Z jakéhokoli důvodu.
Dnes bychom mohli mít auta s výkonem 1600+ koní a přítlakem v zatáčkách 6,5 g+ a to by bylo něco AMAZING!!! Best motoracing series ever!
Omluvte užití capslocku.
A co se bezpečnosti týče, znova, zvyšte množství a hloubku tec-pro bariér!-
-
uzivatel001465
09:23 08.05.2015 188.120.222.XXXOtazka je, jestli by to nekdo uridil. By museli mit nafikovaci kalhoty jako piloti stihacek. I predjizdeni by bylo IMHO extremne slozity...-
uzivatel001674
11:19 08.05.2015 85.70.74.XXXNafukovací gaťata přijdou užitku hlavně při kladném vertikálním přetížení - rychlém stoupání. To potom krev zůstává v nohách, do hlavy ji doteče méně. A vertikální géčka si ve formulích v nějaké vyraznějšíné míře užijí snad jenom v Eau Rouge.
Trénované tělo je schopné odolat příčnému a podélnému zrychlení až 12-15 G nepřetržitě minutu až minutu a půl. I kdyby formule byla o patnáct vteřin na kolo rychlejší, tak bude pořád pro člověka říditelná.-
uzivatel001465
12:01 08.05.2015 188.120.222.XXXAno, je schopné odolat, ale pochybuju, že je u toho to tělo schopné dělat cokoliv jiného, než se nehýbat. Natož točit volantem a soustředit se na dalších milion věcí. S přetížením se omlouvám, to mi nedošlo, i tak ale o tom maličko pochybuju. Nevím, jak se pohybovaly hodnoty přetížení v době wingcars, ale vzpomínám si, že spousta pilotů říkala, že se jim v zatáčkách zatmívá před očima. Nevím, jestli zrovna tohle jde natrénovat? Jsem samozřejmě pro, aby se formule zrychlila, ale 1600 koní a přetížení 6+G v zatáčkách mi přijde jako blbost :-).-
uzivatel001674
13:16 08.05.2015 85.70.74.XXXJak velký byl přítlak wingcarů taky nevím, ale řekl bych, že byl překonán už ke konci 80. let. Přecejen celý ground effect byl rozvíjen metodou pokus-omyl. Technologie doby neumožňovala proudění pod autem plně pochopit, takže to zdaleka nefungovalo optimálně. Já si zase pamatuji, že někteří říkali, že s vyšším přítlakem řízení zvládne i cvičená opice. Poruchy zraku jsou při vyšším přetížení normální. Nedá se s tím dělat nic jiného než s tím počítat. Běžný je výpadek barevného viděni, takzvané tunelové vidění přecházející i do úplné slepoty nebo naopak překrvení sítnice, které způsobí, že doslova uvidíš rudě.
Odolnost proti přetížení se samozřejmě dá trénovat. Důležité je správné dýchání pro vyšší nitrohrudní tlak, který zabrání nadměrnému posunu orgánů a zatínání určitých svalů, to funguje jako pumpa, které žene krev zpátky proti odstředivým silám.
Navíc 6 géček relativně není velký extrém. Na konci éry V10 už od těch 6G příčně moc nechybělo. Podélné kladné už se taky na brzdách pravidelně 2-3x za kolo dostane přes 5,5G. Třeba pro bojové piloty je přetížení v určitých směrech okolo 15G v podstatě denní chleba.
-
uzivatel001465
13:53 08.05.2015 188.120.222.XXXPři 15G nevěřím tomu, že jde něco rozumně, rychle a pod kontrolou dělat, zvlášť ne něco, jako pilotovat F1. Kosmonauti při nepovedeném letu Sojuzu 18 prošli přetížením 18-21G a byli tak odlámaní, že už znova letět nemohli a to byli extrémně trénovaní jedinci, zvlášť na přetížení. Těch 6-7G při brzdění by mělo jít vydržet, v zatáčkách už nevím nevím (točit volantem nebude úplně jednoduchý v tý chvíli). Ty hranice možností reakcí lidských bytostí mají své meze a nejde je posunovat do nekonečna, když se ta formule ještě extrémně zrychlí... Ale rozhodně by mě zajímalo, jestli by a kam až to šlo :-).-
uzivatel001674
18:34 08.05.2015 85.70.74.XXXJá neříkám, že by formule měli mít takovou přilnavost, aby šikany projížděli třístovkou. Mě by klidně stačilo, kdyby se trošku zkrátil rozvor, rozchod se vrátil někam do poloviny devadesátých let. Možná připadat 10-15 mm na šířce pneumatik a vrátit zpátky nižší a širší zadní křídla, protože to lešení zavedené od sezony 2009 za prvé vypadá hrozně, za druhé nefunguje efektivně a za třetí dělá vzduch za autem špinavější, takže se hůř jezdí v závěsu.-
uzivatel001465
19:11 08.05.2015 188.120.222.XXXA přitom původní záměr byl přesně opačný (myslim ty užší vyšší zadní křídla). No smutnej příběh. Uvidíme co se stane v roce 2017...
-
-
-
uzivatel001465
13:58 08.05.2015 188.120.222.XXXAle je fakt, že asi hodně záleží na času, skrz který to G probíhá... Pár vteřin jde vydržet spíš, než minuty... :-)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
MrWashek
13:44 07.05.2015 89.24.200.XXXUvidíme s jakými vylepšeními přijde Ferrari. Obvykle platí pravidlo, že ten kdo je na špici se zlepšuje nejmenšími dílky. Pokud Ferrari přiveze prakticky nové auto (krom nosu a motoru mají mít snad všechno od posledního závodu předělané) a balík bude fungovat tak jak počítají, tak by mohli auto zrychlit třeba o čtyři, pět desetin, zatímco Mercedes by zrychlil o jednu, dvě, tak bude rozdíl velmi malý. Uvidíme zítra. Páteční volné tréninky zatím docela přesně ilustrují průběh víkendu, i když je pravda, že v Barceloně budou spíše testovat novinky a neprojeví se to už v pátek.-
Kapor
18:40 07.05.2015 194.160.178.XXXAko vieš, že to všetko bude fungovať,... ...ak na trati ešte neurobili ani meter. Je to riziko, lebo ak to v tréningoch nevyladia ostane im menej času vyladiť to pôvodné vybavenie a sú automaticky v zadku za Mercedesom a možno ich bude trápiť aj Williams, ktorý už má krátky nos a možno nové úpravy ho postrčia o čosi dopredu. Ale ak bude všetko u Ferrari fungovať tak, ako má, máme sa na čo tešiť, lebo Sebastian aj Kimi majú chuť popreháňať Mercedesy.
-
-
Nadcházející závod 24.11.2024
GP Las Vegas50 kol (309.958 km)
Las Vegas
-
Pátek
-
Sobota
- 3. Trénink (5:30 - 6:30)
- Kvalifikace (9:00)
-