Red Bull - Zastáka v boxech ve stavu beztíže (2:08) | video: Red Bull

Red Bull minulý víkend stanovil v Brazílie v reálných podmínkách závodu nový světový rekord v boxech, když Maxe Verstappena přezul za 1,82 sekundy (psali jsme zde).

Nyní vypustil video, jak dokázal vyměnit pneumatiky na starším monopostu RB1 ve stavu beztíže. Kdy se tento nápad zrodil? "Testovali jsme v létě pneumatiky na okruhu Paul Ricard, když se mě zeptali, jestli bych se chtěl zúčastnit výstupu ve stavu beztíže. 'Rozhodně,' odpověděl jsem," říká mechanik podpůrného týmu Paul 'Harry' Knight.

Jak vypadal jeho tréninkový program pro takový kousek? "Byla to legrace. Myslím, že jsme všichni viděli filmy. Očekával jsem velkou lékařskou prohlídku a zbytek. Ale zkontrolovali mi jen tlak krve a tep, vyžádali si jen doklad od doktorů s tím, že jsme zdraví a fit. Pak nám většinou kosmonauti říkali, co očekávat a jak se s tím vyrovnávat. Znali to, takže to bylo fajn."

img-responsive

Mechanici Red Bullu na letišti | foto: Red Bull Racing

"K hlavním přípravám došlo na palubě letadla. Museli jsme přijít na to, jak zajistit auto pro vzlet a přistání a jak jej uchytit během letů... Tomu zážitku se nic nevyrovnalo. Přirovnal bych to snad jen k pocitu, který zažijete v letadle při turbulenci, kdy se náhle propadne a vám se zvedne žaludek. Představte si, že to trvá 20 sekund," popisuje mechanik.

"Na to vás nic nepřipraví, proto nám naši instruktoři Roskosmosu sdělili, abychom to jednoduše proseděli a přivykli si na ten zážitek... Drželi nás při podlaze, abychom neodlétli. Poprvé jsme byli jako nováčci na ledě, nohy jsme měli všude. Ale přišli jsme na to, jak se udržet a co nejlépe se s pocity vyrovnat."

"Jde o úžasný zážitek, nic podobného si nedokážete představit. Rozhodně jde o tu nejextrémnější věc, kterou jsme s předváděcím vozem provedli. Už jsme jich pár úžasných v minulosti udělali, mnoho z nich bylo báječných, ale tohle bylo trochu jiné," dodává Knight.

– Petr Hlawiczka

reklama