Prezentace AlphaTauri AT02 (0:39) | video: Scuderia AlphaTauri

Za béčko Red Bullu sídlící v italské Faenze budou letos závodit Pierre Gasly a nováček Juki Cunoda. Také letošní monopost AT02 bude pohánět motor japonské automobilky, který byl letos vylepšen.

"Na dynamometru čísla odpovídají tomu, co jsme očekávali. Uvidíme, jak konkurenceschopní budeme na dráze v samotných závodech," uvádí technický ředitel Hondy Tojoharu Tanabe, jenž se cítí být na novou sezónu dobře připravený.

Nová AlphaTauri AT02

Nová AlphaTauri AT02 | zdroj: Scuderia AlphaTauri

"Těžko říct na kterých dílech jsme pracovali nejvíce, ale ve snaze zlepšit výkon a spolehlivost jsme upravili spalovací motor (ICE), turbínu a systém pro rekuperaci energie (ERS). Půjde o náš třetí rok s AlphouTauri a abychom se jako celek posunuli dopředu, tak jsme rovněž zlepšili instalaci a uspořádání celé pohonné jednotky," vysvětluje Tanabe.

A jak to bylo s uspíšeným nasazením nového motoru údajně plánovaného teprve pro sezónu 2022? "Před pandemií Covidu-19 jsme měli nasadit novou pohonnou jednotku letos. Ale vzhledem ke všem těm potížím a omezením při dlouhé uzávěře v F1 ve spojení s lockdownem Evropy a zdržením dodávek dílů jsme se rozhodli ji odložit na rok 2022."

"Ale po zohlednění rozhodnutí z října 2020, kdy se Honda rozhodla sport opustit na konci roku 2021, jsme situaci přehodnotili a opět změnili náš plán, abychom ji představili v roce 2021. Časový plán byl velmi napjatý, podařilo se nám ale uspíšit vývoj a přípravný program. U Hondy jsme opravdu chtěli využít veškeré naše know-how před odchodem z F1," dodává Tanabe.


Fotogalerie:



Plné video včetně reklamy na módní doplňky AlphyTauri:

– Petr Hlawiczka

reklama