Tovární Ford jede naposledy do Le Mans. Prozradil něco ze zákulisí

Daniel Šupa, 7. června 2019, 00:00 Google+

Bojové linie byly vyznačeny a Le Mans se chystá na historický souboj ve třídě GTE. Padesát let po vítězném tažení Fordu v Le Mans už nejde jen o souboj Ford vs. Ferrari. Je to Ford versus Ferrari, BMW, Aston Martin, Corvette a Porsche. Bude to souboj šesti titánů a tým Ford Chip Ganassi Racing je opět připraven dát do něj vše.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Speciální barevné provedení závodních vozů týmu Ford Chip Ganassi Racing oslavuje minulé i současné úspěchy značky v Le Mans

Speciální barevné provedení závodních vozů týmu Ford Chip Ganassi Racing oslavuje minulé i současné úspěchy značky v Le Mans | foto: Ford

Sdílejte článek

„Pro tým Ford je to poslední Le Mans, proto bude určitě hodně emotivní,“ řekl Mark Rushbrook, ředitel Ford Performance Motorsport. „V tomto programu jsme si dali za cíl vrátit se do Le Mans po padesáti letech po našem prvním vítězství a znovu stanout na nejvyšší příčce, což se nám podařilo na první pokus. Ať to letos dopadne jakkoliv, byla to úžasná jízda.“

Ford je jediná značka, která za poslední tři roky pokaždé dosáhla na stupně vítězů ve třídě GTE Pro. Tovární vozy pro letošní rok dostaly speciální zbarvení, které připomíná předchozí úspěchy Fordu v Le Mans, a za jejich volanty opět usednou osvědčené posádky.

Ford GT se startovním číslem 66 ponese černé zbarvení, které odráží barvy vítězného vozu z roku 1966. Pilotovat ho budou Stefan Mücke z Německa, Olivier Pla z Francie a Billy Johnson z USA.

Vítězný Ford GT40 z Le Mans 1967 připomene vůz č. 67, za jehož volantem se budou střídat Andy Priaulx, Harry Tincknell (oba z Velké Británie) a Jonathan Bomarito (USA).

Ford GT se startovním číslem 68 je nejaktuálnějším vítězem Le Mans, pod šachovnicovým praporkem projel jako první v roce 2016. Letos ponese stejné zbarvení jako tehdy a jeho posádku tvoří trojice Dirk Müller (Německo), Joey Hand (USA) a Sébastien Bourdais (Francie).

Ford GT č. 69 s posádkou ve složení Scott Dixon (Nový Zéland), Ryan Briscoe (Austrálie) a Richard Westbrook (Velká Británie) je inspirován Fordem GT40, který v roce 1966 dojel na druhém místě. Ford tehdy obsadil všechna tři místa na stupních vítězů.

Ford GT se startovním číslem 85 nasadí soukromý tým Keating Motorsports ve třídě GTE Am. Jeho grafické provedení bude mít stejný design jako na čtyřech továrních Fordech, ale ve výrazných barvách titulárního sponzora Wynn’s. Za jeho volantem se vystřídají Ben Keating z USA, Jeroen Bleekemolen z Nizozemska a Felipe Fraga z Brazílie.

87. ročník závodu 24 hodin Le Mans startuje v sobotu 15. června v 15.00.

TISKOVÁ ZPRÁVA FORDMEDIA.CZ

Vytisknout

Diskuze: Tovární Ford jede naposledy do Le Mans. Prozradil něco ze zákulisí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Audi nemá důvod něco měnit, ponechává si tak stejnou jezdeckou sestavu

Audi potvrdilo jezdeckou sestavu DTM pro příští rok

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud