Barumku pojedou Kopecký, Llarena, Cais, Tempestini a další

Roman Ordelt, 16. srpna 2022, 07:43 Google+

Za necelé dva týdny odstartuje ve Zlíně předposlední soutěž osmidílného seriálu Mistrovství Evropy v rally (ERC) Barum Czech Rally Zlín (26. – 28. srpna 2022).  Soutěžní posádky zároveň čeká boj o důležité body do hodnocení Sonax Mistrovství České republiky v rally (MCR). Do sekretariátu soutěže dorazily přihlášky celkem 115 soutěžících z 21 států. Do Zlína přijede téměř kompletní špička letošního evropského šampionátu, z prvních sedmi jezdců v průběžném hodnocení schází pouze Španěl Nil Solans.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

K největším favoritům zlínské rally, která startuje v pátek 26. srpna v 16 hodin z náměstí Míru před radnicí, patří devítinásobný vítěz barumky a osminásobný český šampion Jan Kopecký (Škoda Fabia Rally2 Evo) a dále talentovaný mladík Erik Cais (Ford Fiesta R5 MkII), který letos pravidelně startuje v mistrovství světa. Před rokem zlínského rodáka k senzačnímu triumfu zastavila až havárie v poslední rychlostní zkoušce.

Z evropské špičky přijede do Zlína téměř jistý evropský šampion Efrén Llarena, dále druhý jezdec v pořadí Simone Tempestini z Rumunska, čtvrtý v průběžné klasifikaci Španěl Javier Pardo nebo pátý Alberto Battistolli z Itálie (všichni Škoda Fabia Rally2 Evo). Na přední pozice budou určitě pomýšlet dále Simone Campedelli z Itálie, Simon Wagner z Rakouska, Norbert Herczig z Maďarska (všichni Škoda Fabia Rally2 Evo), Tom Kristensson ze Švédska (Hyundai i20 R5) a Estonec Ken Torn (Ford Fiesta R5 MkII).

Z české špičky se představí dále vedle Kopeckého a Caise velmi rychlý Filip Mareš (Škoda Fabia Rally2 Evo), který na předchozí soutěži ME vyhrál v silné konkurenci hned tři rychlostní zkoušky. Dále pojede s prioritou ERC1 Petr Semerád (Škoda Fabia Rally2 Evo), Adam Březík (Škoda Fabia R5) a Martin Vlček (Hyundai i20 R5). 

V rámci mezinárodního pole se představí Dominik Stříteský, Aleš Jirásek, Michal Horák, Miklós Csomós z Maďarska (všichni Škoda Fabia R5), Antonín Tlusťák (Škoda Fabia Rally2 Evo), Petr Zedník (Ford Fiesta R5 MkII) a další. Celkem najdeme na seznamu přihlášených 25 vozů kategorie Rally2/R5. Mnohonásobný český šampion Václav Pech pojede s vozem Ford Focus WRC v národním poli, kde se představí dále například Petr Nešetřil (Porsche 997 GT3) nebo Pavel Ševčík (Mitsubishi Lancer Evo IX).

V kategorii RGT se objeví například Emmanuel Guigou, Raphael Astier (oba Alpine A110 RGT), Roberto Gobbin z Itálie (Fiat Abarth 124 RGT) a v kategorii ERC3 pojede ve čtyřkolce Ford Fiesta Rally3 Igor Widlak z Polska.

V hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou je přihlášeno kvalitní startovní pole a rozhodně se bude, na co koukat. K favoritům patří trio jezdců ve složení lídr ERC4 Oscar Palomo ze Španělska (Peugeot 208 Rally4), vedoucí jezdec ERC4 Junior Laurent Pellier z Francie (Opel Corsa Rally4) a Ital Andrea Mabellini (Renault Clio Rally4). Kartami na předních místech určitě zamíchají rychlý finský mladík Toni Herranen z Finska, Victor Hansen ze Švédska (oba Ford Fiesta Rally4), Roberto Dapra z Itálie (Renault Clio Rally4) nebo Paulo Soria z Argentiny (Renault Clio Rally5).

Z českých jezdců pojedou o přední příčky lídr českého šampionátu Jaromír Tarabus (Peugeot 208 Rally4), Evropan Daniel Polášek (Ford Fiesta Rally4), Lukáš Frána (Citroën DS3 R3T), Robert Hordossy, David Štefan (oba Peugeot 208 Rally4) atd. Z celkového počtu přihlášených pojede 74 posádek v mezinárodním poli, z uvedeného počtu je 44 s prioritou ERC, přičemž s prioritou ERC1 pojede sedmnáct jezdců.

Zpestřením startovného pole budou i tři ženy za volantem. Jezdecké umění předvedou na českých tratích známé Adrienn Vogelová z Maďarska (Ford Fiesta Rally4), Jekatěrina Statijevová z Bulharska (Opel Corsa Rally4) a premiérově i Cristiana Opreaová z Rumunska (Peugeot 208 R2). Další informace naleznete na www.czechrally.com a nezapomeňte barumku sledovat také na sociálních sítích, oficiálních profilech facebooku, instagramu a twitteru.

Vytisknout

Diskuze: Barumku pojedou Kopecký, Llarena, Cais, Tempestini a další

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barumka sportuje: Podpora zdravého přístupu k životu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud