TEST: Ford Kuga PHEV Vignale - nejlepší plug-in hybridní SUV na trhu?

Lukáš Suchý / AutoRoad.cz, 25. května 2022, 20:39 Google+

O tom, že jsou SUV zkrátka v módě píšeme prakticky v každém třetím článku. Jenže v poslední době se také roztrhl pytel s „plug-iny“, které můžete doma nabíjet a jezdit tak krátké trasy čistě na elektřinu. Výhoda je, že mají i klasický benzinový motor, takže jakmile vybijete baterku, cesta nekončí. Má to ovšem nějaké ty ale. Ford nabízí Kugu ještě v klasickém hybridním provedení HEV. Tu sice není možné doma dobíjet, ale eliminuje další nedostatky, které má Kuga PHEV. Otázka tedy zní, která je lepší?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ford Kuga PHEV

Ford Kuga PHEV | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Úvod

Kuga je s námi od roku 2008 a dnes se zaměříme na její nejnovější třetí generaci, která je v našem případě poháněná atmosférickou 2,5 litrovou benzínovou jednotkou kombinovanou s elektromotorem. Celkový systémový výkon činí 165 kW. Je zde větší baterie s kapacitou 14,4 kWh (využitelná 10,1), díky které zvládnete kratší cesty čistě na elektřinu a poté si vůz doma dobijete. Námi testovaný kus měl nejvyšší výbavu Vignale, která nabízí oproti nižšímu stupni ST-Line X například elektrické sedadlo řidiče s pamětí, vyhřívaná všechna sedadla, chromové doplňky v exteriéru, akustické folie na předních oknech, tmavá zadní okna, kožené/vinylové potahy sedadel a mnoho dalšího.

Kugu můžete mít buď se základní benzinovou jednotkou 1,5 EcoBoost (Titanium) a nebo s hybridem HEV či plug-in hybridem PHEV. Pokud preferujete pohon všech kol, tak je k dispozici, ovšem výhradně ve verzi HEV.

img-responsive

Ford Kuga PHEV | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Exteriér

Přední část vozu působí vzhledem k protáhlým světlometům trochu francouzským dojmem, což ovšem neznamená, že se to nepovedlo. Skvěle vypadá třeba maska chladiče a lakovaná karoserie až dolu. Chromové doplňky působí prémiovým dojmem. Máme zde 19 palcová kola (225/55/R19).

img-responsive

Ford Kuga PHEV | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Vzadu na první pohled zaujmou dvě koncovky výfuku po stranách. Je to až neuvěřitelné, ale jsou pravé, obě dvě. To se v dnešní době nevidí ani ve vozech, které stojí více než dvojnásobek. Celkově musím říct, že ačkoliv SUV moc nemusím, Kuga vypadá velmi dobře.

Rozměry - 4614/1883/1675/2710 mm (délka, šířka, výška, rozvor).

Hmotnost – 1844 kg

img-responsive

Ford Kuga PHEV | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Interiér

Pozice za volantem je příjemná a sedadla jsou pohodlná. Zde se nedá nic moc vytknout, tedy kromě mizerného bočního vedení, díky kterému v zatáčkách lítáte sem tam. Ocenili bychom také polohovatelnou loketní opěrku ve větším rozsahu.

img-responsive

ford kuga | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Volant padne hezky do ruky a potěší poměrně tlustý věnec a logicky rozmístěné tlačítka pro ovládání rádia a tempomatu. Celkově se mi líbí, že Ford nepodlehl tomu dotykovému šílenství, které vídáme v ostatních moderních vozech, ale je zde převaha klasických tlačítek s haptickou odezvou včetně kolečka hlasitosti. Vůz se tak ovládá jednoduše a zvládnete to i poslepu, což napomáhá bezpečnosti.

img-responsive

ford kuga | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Infotainment má už nějaký věk, takže trochu zaostává a to jak grafikou, tak rychlostí a velikostí. Na druhou stranu je ale jednoduchý a jeho nedostatky nejsou nijak závratné, takže proč ne. Co už je ovšem horší, je pomalý virtuální kokpit, obzvláště u volby jízdních režimů si chvíli počkáte. Často se tak stane, že řadu několika režimů (eco, sport, normal, písek apod.) „přejedete“ a musíte klikat znovu. Velikým plusem je možnost zvolit si druh tempomatu, který preferujete – normální, adaptivní a inteligentní. Co nás ovšem zklamalo, jsou bezpečnostní asistenti, kteří mnohdy nejdou vypnout, ale pouze omezit. I přesto ale zasahují zbytečně agresivně, mluvím hlavně o asistentu nouzového brzdění a o „pomocníkovi“, který vás má držet v jízdních pruzích.

img-responsive

ford kuga | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Co se materiálů týče, tak je to oproti nižším výbavám o dost lepší. Výplně dveří mají lepší materiál, to stejné platí o sedadlech a dobře vypadá i prošívaná palubní deska. Slícování je dobré a líbí se mi i otočný volič převodovky. Potěší také koženkou obšitý středový tunel, takže si neotlačíte koleno.

Prostoru ve voze je dostatek a nouze není ani o odkládací prostory. Míst na odložení telefonu a dalších drobných věcí je tu mnoho. Vzadu si pohodlně sednu sám za sebe a ještě mám rezervu nad hlavou i před koleny (měřím 185 cm). Možná by neškodily trochu delší sedáky.

img-responsive

ford kuga | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Zavazadlový prostor je vzhledem k hybridní verzi lehce omezený. Klasická Kuga nabídne 645 litrů, my zde máme „pouze“ 581. Víko zavazadelníku je elektrické a nabízí funkci virtuálního pedálu, která funguje naprosto perfektně. Koncern VW by se mohl učit. Pod zadním nárazníkem je schované tažné zařízení, které je elektricky ovládané, což je velmi komfortní řešení.

img-responsive

ford kuga | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Jízda

Jízdní vlastnosti jsou proti posledně testované verzi HEV dost rozdílné. Jelikož nemáme výbavu ST-Line, která disponuje sníženým a o něco tvrdším podvozkem, tak je komfort na lepší úrovni a jde o velice pohodlné svezení, kterému není z pohledu komfortu co vytknout. Co je ovšem trochu horší, jsou jízdní vlastnosti. Zatímco posledně testovaná Kuga nabídla velmi dobré chování při rychlejší jízdě, zde je dost znát měkčí naladění podvozku a také těch necelých 150 kg hmotnosti navíc. Mně osobně je u SUV bližší spíše pohodlí, takže mi jízdní projev sedí více u obézní verze PHEV bez sportovního podvozku.

img-responsive

Ford Kuga PHEV | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Veliké plus si zaslouží slušné řízení a odhlučnění vozu. Na palubě je příjemné ticho a to i díky hybridní koncepci vozu. Při mírně zatíženém plynovém pedálu se rozjíždí pouze na elektromotor. Klasický spalovací motor sepne až v moment, kdy chcete akcelerovat výrazněji. Je to systém, který (nejen) v dopravních kolonách oceníte. Když budete pravidelně dobíjet, můžete se po městě pohybovat čistě jen na elektřinu. Reálný dojezd je okolo 50 km. Systém rekuperace za jízdy je automatický, takže se nemusíte o nic starat, stačí odstavit plyn a vůz již trochu brzdí, čímž ukládá energii do baterky. Pokud nechcete brzdit nohou, můžete na voliči jízdních režimů zmáčknout „L“ a vůz začne rekuperovat ještě výrazněji.

img-responsive

Ford Kuga PHEV | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Motor

Vůz je poháněn obdobným spalovacím motorem, jako verze HEV. Jde tedy o 2,5 litrový benzinový čtyřválec bez přeplňování, který přenáší sílu na přední nápravu. Má pěkný zvuk a jednoduchou konstrukci, takže by měl být spolehlivý. Celkový systémový výkon (165 kW) tak vzrostl vlivem silnějšího elektromotoru (97 kW), díky kterému se vůz umí pohybovat čistě v elektrickém režimu EV. Tedy pouze máte-li nabito. Baterie má kapacitu 14,4 kWh (využitelná 10,1 kWh) a výrobce slibuje elektrický dojezd cca 60 km. Realita je kolem 50 km, což je slušné. Kuga PHEV bohužel nedisponuje rychlonabíjením, takže odpadá možnost nabít si vůz za půl hodiny, když jste zrovna v supermarketu či na obědě. Klasická 230 V zásuvka by vůz měla dobít za přibližně 6 hodin, wallboxu to trvá zhruba 3,3 hodiny.

img-responsive

ford kuga | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Motor je spojen s bezestupňovou převodovkou, která sice při plné akceleraci lehce vyje, ale vzhledem k dobrému odhlučnění to není vyloženě na obtíž. Zátah je lineární a jelikož je naše verze lehce obtloustlá, tak dynamika není nijak oslnivá. Je dokonce ještě o fous horší, než u slabší (ale lehčí) verze HEV. Akcelerace na stovku trvá 9,2 sekund a maximální rychlost je 200 km/h. No a spotřeba? Pokud budete vůz využívat na městské popojíždění a máte možnost doma nabíjet, budete schopni jezdit s nulovou spotřebou paliva. Zde jsou naměřené hodnoty s prázdnou baterií a lehkou nohou:

Město: 4 – 5,3 litrů

Kombinovaná: 5 l

Dálnice: 7,2 l

Okreska: 3 – 4 l

img-responsive

Ford Kuga PHEV | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Konkurence

Mezi hlavní rivaly se řadí například Mazda CX-5, Honda CR-V, Hyundai Tuscon, Volkswagen Tiguan, Škoda Karoq, Audi Q3, Citroen C5 Aircross, Peugeot 3008 nebo třeba Toyota Rav4. Konkurentů je opravdu celá řada, protože tento segment je naprostým fenoménem.

Ceny

Základ nabídky je Kuga ve výbave Trendline s motorem 1,5 Ecoboost (88 kW), která má poháněnou přední nápravu, manuální převodovku a stojí od 738 tis. Dále jsou v nabídce další výbavy Titanium, ST-line, ST-line X a luxusní Vignale. Loni testovaná verze HEV ST-Line X stála od 879 tisíc, pokud byste zatoužili po vrcholné výbavě Vignale, vyšla by vás na 939 tis. Náš konkrétní vůz (PHEV Vignale) začíná bez příplatků na 1 159 900,-, což je oproti verzi HEV o 230 tis více.

img-responsive

Ford Kuga PHEV | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Závěr

Oproti nedávno testovaným plug-in hybridům, jako byl Citroen C5 Aircross, Mitsubishi Eclipse Cross či Peugeot 3008, je Kuga PHEV jednoznačně lepší volbou snad ve všech směrech. Navíc vychází mnohdy lépe i cenově.

Konkurenci tedy zvládá, jenže jak je to v porovnání s Kugou HEV? Ta je o 230 tisíc levnější, o 150 kg lehčí a spotřeba je v případě, že plugin nedobíjíte dost podobná. Má tedy plug-in smysl? Za mě ne, protože nejsem ten typ uživatele, který by denně vůz doma dobíjel. Aby se vám „vrátilo“ oněch 230 tis navíc, tak byste s vozem museli najet více než 200 tisíc kilometrů a ještě se starat o pravidelné dobíjení, což je zkrátka otrava. Vybral bych si tedy verzi HEV, která funguje výborně.

Co bychom ovšem z aktuálně testované Kugy vzali, je výbava Vignale, která za to opravdu stojí. Vůz působí opravdu honosně, uvnitř až prémiově a podvozek je proti ST-Line pohodlnější. Pokud tedy máte v hledáčku skvěle vybavené SUV do milionu korun, které má nízkou spotřebu, běžte si dohodnout předváděcí jízdu s Kugou HEV Vignale. Námi testovaná Kuga PHEV Vignale si i tak vyjezdila 8/10 bodů.

img-responsive

Ford Kuga PHEV | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Plusy

Spotřeba

Odhlučnění

Komfortní podvozek

Kvalitní interiéru

Prostornost

Proti konkurenci příznivá cena

Sladěnost hybridní technologie

Minusy

Hmotnost

Proti HEV vyšší cena

Absence rychlonabíjení

Vytisknout

Diskuze: TEST: Ford Kuga PHEV Vignale - nejlepší plug-in hybridní SUV na trhu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Škoda jede na 66%. Šéf odborů promluvil o příčinách a naznačil možné důsledky

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud