Polo R Supercar: Dokonalý stroj pro extrémní jízdu

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 21. března 2018, 16:45 Google+

Nové Polo R Supercar z dílen oddělení Volkswagen Motorsport oslavilo světovou premiéru v Autostadtu ve Wolfsburgu. Automobil s pohonem všech kol a výkonem 570 k pro mistrovství světa FIA v rallycrossu (WRX) se prezentuje – po zisku mistrovského titulu Johana Kristoffersona v roce 2017 – v nové podobě. Kromě optimalizované aerodynamiky čelní partie se nové Polo R Supercar postaví na start s vylepšeními v oblasti zadního spoileru.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Polo R Supercar

Volkswagen Polo R Supercar | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

Ředitel oddělení Volkswagen Motorsport Sven Smeets, šéfka týmu PSRX Pernilla Solberg a jednatel společnosti Volkswagen R Jost Capito odhalili nový vůz Volkswagen Polo R Supercar za přítomnosti úřadujícího mistra světa v rallycrossu Johana Kristofferssona a majitele týmu a rallycrossové „superstar“ Pettera Solberga.

Není pochyb o tom, že nová sezona bude mimořádně napínavá. Konkurence udělá vše pro to, aby nás o titul připravila,“ říká Sven Smeets, ředitel oddělení Volkswagen Motorsport. „Naším cílem samozřejmě je dát Johanovi a Petterovi do rukou skvělý vůz, s nímž budou moci bojovat o titul mistra světa. Věřím, že se nám to podaří a že nové partnerství se společností Volkswagen R vnese do hry ještě více dynamiky.

Jost Capito, jednatel společnosti Volkswagen R GmbH, se těší na novou spolupráci v mistrovství světa FIA v rallycrossu: „Volkswagen R odjakživa čerpá inspiraci a vášeň z motoristického sportu. Tyto kvality budeme nyní aktivně posilovat v úzké spolupráci s našimi kolegy z oddělení Volkswagen Motorsport a týmu PSRX. Mistrovství světa FIA v rallycrossu bude velmi napínavé a my se těšíme na společnou práci s našimi partnery.

Polo R Supercar se na první pohled odlišuje od svého předchůdce vnějšími panely karoserie. „Nejdůležitější změny oproti verzi z loňského roku jsme uskutečnili v oblasti čelní partie,“ vysvětluje Fabrice van Ertvelde, technický vedoucí projektu účasti značky Volkswagen ve WRX. Zejména v rallycrossových závodech citlivá oblast chlazení motoru byla z hlediska aerodynamiky nově navržena, což u vozu Polo R Supercar 2018 povede k výrazně vyšší efektivitě. Druhým důležitým aspektem bylo uspořádání nového zadního spoileru, který vytváří vyšší přítlak a nabízí širší možnosti nastavení. Polo bylo v mnoha detailech zdokonaleno také pod kapotou, aby bylo optimálně připraveno na krátké závody v mistrovství světa FIA v rallycrossu s těsnými a atraktivními souboji.

Johan Kristoffersson, který bude jako mistr světa nastupovat se startovním číslem 1, prohlásil: „První testy s novým vozem Polo R Supercar proběhly velmi dobře. Vývojový tým oddělení Volkswagen Motorsport odvedl velkolepou práci. Jako mistr světa jsem samozřejmě pod velkým tlakem, ale to si nepřipouštím. Naopak se těším na úžasné a doufejme i napínavé duely s konkurencí.

Mistrovství světa FIA v rallycrossu zahrnuje dvanáct podniků na třech kontinentech. Sezona bude zahájena o víkendu 14. až 15. dubna v Barceloně (Španělsko) a skončí velkým finále 24. až 25. listopadu v Kapském Městě (Jižní Afrika). Účastníci seriálu WRX se poprvé představí na nově vybudovaném okruhu v Silverstone (Velká Británie) a premiérově se uskuteční také jeden závod v USA, v texaském Austinu.

img-responsive

Volkswagen Polo R Supercar | foto: Volkswagen

Do nejvyšší třídy, tzv. RX Supercar Series, je v současnosti přihlášeno 15 vozidel včetně jezdců. Kromě jezdců značky Volkswagen Johana Kristofferssona a Pettera Solberga mezi ně patří další prominentní jména ze světa motoristického sportu, jako je hvězda světových soutěží Sébastien Loeb a mistr DTM Mattias Ekström.

Vytisknout

Diskuze: Polo R Supercar: Dokonalý stroj pro extrémní jízdu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

reklama

Doporučujeme

Výfuky ve stylu kulometů Gatling

Nejzbytečnější věc na světě? Tenhle výfuk asi nic nepřekoná

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud