Omezení pravidel nekončí, na řadě jsou výfuky. Co se změní?

Difuzor Ferrari | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Počínaje sezonou 2021 už týmy nebudou moci využívat libovolné množství výfukových systémů. Jejich počet bude nově stanoven na osm kusů za sezonu. Za nasazení každého dalšího přijde trest ve formě penalizace.

V uplynulých dnech byly schváleny další změny pravidel, které Formuli 1 brzy potkají. Konkrétně od sezony 2021. Je mezi nimi nižší rozpočtový strop i aerodynamický handicap. Právě těmto novinkám byla věnována největší pozornost.

Nejde však jen o ně. Počínaje ročníkem 2021 pravidla kromě jiného omezí také využívání výfuků. Ty jsou dnes považovány za samostatnou součástku, která nespadá do pohonné jednotky. To se ale brzy změní.

Už za rok. Se začátkem sezony 2021 se totiž výfuky začnou brát jako díl patřící do pohonné jednotky. Takže jejich využívání bude podléhat striktně stanovenému počtu a stejně tak případným penalizacím ve formě ztráty několika míst na startovním roštu.

Aktuální návrh počítá s tím, že od sezony 2021 budou týmy moci využít osm kusů výfukových systémů. Za nasazení každého dalšího je postihne penalizace. 

Důvod tohoto opatření je jednoduchý. Spočívá, jak už je zvykem, ve snaze redukovat finanční náklady. No a oblast výfuků patřila ve Formuli 1 k těm, které doposud žádné výrazné restrikce nepotkaly. To znamenalo značné využívání speciálních materiálů, které ale rozhodně nebyly levné. Tomu brzy odzvoní.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy