Je jasno: nová pravidla o rok odložena, Monako zrušeno, sezóna začne nejdříve v Baku

Koncept monopostu určeného původně pro sezónu 2021 | foto: Formula1.com

Dnešním dnem bylo potvrzeno odložení nových technických pravidel na rok 2022. Stejně tak bylo oznámeno odložení dvou květnových závodů ve Španělsku a v Holandsku, Velká cena Monaka byla zrušena.

Je rozhodnuto. Revoluční technická pravidla jsou s definitivní platností odložena na rok 2022. Už včera jsme vás informovali o tom, že tato jednání momentálně velmi intenzivně probíhají a dnes byl oznámen konečný verdikt.

Ten byl předvídatelný.  Pro odklad pravidel okamžité hlasovalo devět z deseti stájí. Pouze Ferrari si vzalo čas na rozmyšlenou. Italové chtěli prozkoumat, jaký by měl tento krok vliv na sportovní stránku věci. Mattia Binotto pak dnes potvrdil souhlasné stanovisko. Od té chvíle nebylo co řešit.

Po společné shodě mezi FIA, F1 a všemi týmy byla uzavřena dohoda, která odsouvá nástup nových technických pravidel na rok 2022,“ píše se v oficiální zprávě FIA. Příští sezonu by měly týmy absolvovat s letošním šasi, u něhož navíc budou zmrazeny některé komponenty, které tím pádem nebude možné vyvíjet. Cíl tohoto opatření je logický – snížit v ekonomicky nestálé době finanční náklady. Přesný seznam takto zmrazených dílů se bude teprve řešit.

Zmíněný odklad se však netýká finančních pravidel, neboť rozpočtový strop začne platit v původním termínu, tedy už od následující sezony. FIA zároveň poukazuje na nutnost globální součinnosti při řešený koronavirové pandemie. V tomto duchu se bude snažit pomoci také svět motorsportu.

Ani z dalšího rozhodnutí, které dnes padlo zřejmě nebudou fanoušci nadšeni. FIA se totiž rozhodla zrušit GP Monaka a odložit dva závody plánované na květnový termín - jde o GP Španělska a GP Holandska. Start sezony se tak posouvá předběžně až do Baku, které se má závodit v červnu. Tedy doufejme… Ani tento termín totiž nemůžeme označit za směrodatný a jistý.

Celý seriál bude průběh daných událostí monitorovat a na základě toho budou učiněny další kroky“, uvádí se v oficiálním stanovisku. Už teď je nicméně jasné, že kompletní letošní sezona stojí proti hrozbě definitivního ukončení. Světlo do celé situace vnesou následující týdny a měsíce.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 22 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy