Renault po letní přestávce přijde ještě s výkonnější specifikací motoru, bez trestů se to ale už neobejde

Motor Renaultu, pohled ze zadní strany na turbínu | foto: Renault Sport F1

Piloti Renaultu a McLarenu musí po letní přestávce počítat z penalizacemi poté, co francouzský výrobce doveze novou, silnější specifikaci své pohonné jednotky.

Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, Lando Norris a Carlos Sainz se letos bez dalších trestů na roštu neobejdou - pouze nejmladší Brit má ještě možnost vyměnit bez postihu motorgenerátor pro rekuperaci tepelné energie (MGU-H).

"Po letní přestávce dostaneme penalizace, víme o tom. Žel to bylo v plánu již od Bahrajnu, u Carlose dokonce už od Melbourne, kde jsme měli problém s MGU-K, který kvůli požáru vedl ke ztrátě celého motoru," potvrzuje šéf Renaultu Cyril Abiteboul.

"Víme, že jsme zahnáni do kouta a že pár trestů budeme muset překousnout. Přijdou s novou specifikací motoru. Půjde o finální specifikaci, o specifikaci C. Nechci potvrzovat kdy a kdo ho dostane, bude to znamenat penalizaci, ale také trochu výkonu navíc," pokračuje Abiteboul.

Renault v Německu oznámil, že na dráze v kvalifikaci již překonal hranici 1000 koní (736 kW), ještě dříve jí podle něj však překročili Mercedes a nejvýkonnější Ferrari. A po letní přestávce dojde k dalšímu výkonnostnímu posunu.

Nyní se svým zákazníkem McLarenem plánují, kdy bude nejlepší si tresty vybrat a jak je mezi své piloty rozdělit. Zatím to vypadá, že dva z nich si je odpykají ve Spa a dva v Monze. V Singapuru následujícím po nich se předjíždí obtížně.

"Nechci nic potvrzovat, ještě jsme si to ani nepotvrdili s McLarenem, a motory v současné době zrovna stavíme. Nejprve tedy musíme zajistit, abychom je řádně postavili a odsouhlasili, ale plán by mohl takto vypadat. Jde o normální věc. A jestli půjde vše podle plánu, půjde o poslední penalizace sezóny," potvrzuje šéf Renaultu.

Renault s McLarenem čekají po letní pauze nový motor i další penalizace | foto: Renault Sport F1

Tento víkend v Maďarsku žádné výměny nečekají. Protože jde o nejpomalejší okruh kalendáře, méně náročný na výkon motorů, zřejmě se na něm vrátí k prvotní specifikaci A s opravenými ojnicemi, spíše než aby jezdili se specifikací B.

"Máme k dispozici více specifikací motorů, v současnosti dvě. Nechci zacházet do detailů, ale jsme schopni využít kterýkoliv motor, jenž je nejlepší z pohledu výkonnosti i spolehlivosti," komentuje Abiteboul před víkendovým závodem na Hungaroringu, kde se bude chtít dostat zpět na pátou příčku mezi konstruktéry. Tu mu v Německu uzmulo skvělým výsledkem Toro Rosso, jež má v šampionátu náskok tří bodů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy