"Honda ve výkonu zaostává," uznává Helmut Marko. Kdy dostane Red Bull nový motor?

Max Verstappen s Red Bullem RB15 | foto: Red Bull Content Pool

Helmut Marko po Velké ceně Kanady přiznal, že Honda, od které odebírají pohonné jednotky, je nejslabší v poli a zaostává i za Renaultem. Tvrdě však pracuje na tom, aby se přiblížila ke špičce. Kdy se můžou u Red Bullu a u Toro Rosso těšit na výkonnější motory?

Rakouský tým je v šampionátu na třetí příčce a hodně se snaží dostihnout trápící se druhé Ferrari, které zatím nasbíralo v 7 podnicích o 48 bodů více. Jejich motorový partner se letos zlepšil v oblasti spolehlivosti i výkonu natolik, že jej Marko v úvodu sezóny označil za třetího nejlepšího v poli.

Jenže Renault vyřešil spolehlivost a problém s ojnicemi a od GP Monaka své pohonné jednotky opět využívá naplno. A v Kanadě byl na motorové trati ve výkonu opět jasně před Hondou.

"Předně bych chtěl říct, že jsme s Hondou a spolehlivostí velmi spokojeni. Ztrácíme v oblasti výkonu, ale v Paul Ricard dostaneme nový motor," komentuje situaci Marko, jenž se před sezónou netajil ambicemi na zisk mistrovského titulu.

Tento víkend ve Francii tedy nasadí čerstvou, mírně vylepšenou (spalovací motor a turbo) stávající specifikaci, tu zcela novou japonský výrobce představí až po letní přestávce. "Nepůjde nezbytně o velký krok - ten dostaneme v Monze. Ale Honda stahuje. Neptejte se mě na to, jak moc se snaží. Testovací stolice v Japonsku jedou naplno ve dne i v noci," pokračuje odborný poradce Red Bullu, jenž v poslední době často kritizuje Pirelli.

"Nevím, proč bych se měl bránit, když poukazuji na problém s pneumatikami," pokračuje. Ty podle něj byly ušity na míru Mercedesu. "Samozřejmě, že Red Bull s Vettelem čtyři roky dominoval, ale nikdy ne tak, jako nyní Mercedes. A navíc, když jsme dominovali, tak jsme byli zpomalování různým změnami pravidel během sezóny."

"Nejprve to byla pevnost křídel, potom difuzor... a změny byly možné i v průběhu sezóny. Dnes ne. nevím, jestli to je beznadějné. Pirelli už během sezóny pneumatiky změnilo - po Silverstone, kdy praskaly. A jak jsem řekl, ukázal jsem na problém," dodává Marko.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 102 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy