Ferrari: Změny v aerodynamice nesmí ztížit předjíždění. Jak na to?

Sebastian Vettel s vozem Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Od roku 2017 má dojít k velkým změnám v pravidlech a zrychlení vozu. Vedoucí inženýři týmů F1 se ale obávají, že nárůst přítlaku znesnadní předjíždění. Technický ředitel Ferrari proto zdůrazňuje nutnost zachování současné úrovně předjíždění a uvádí, jak na to.

Vozy mají být v roce 2017 kvůli úpravám aerodynamiky o 5 - 6 sekund na kolo rychlejší. Protože se toho dosáhne zejména zvýšením přítlaku, inženýři se začínají obávat o to, že ubyde předjížděcích manévrů.

I když se má posílit i přísavný efekt, tak i ten je podle Pata Symondse z Williamse ovlivněný rozvířeným vzduchem. Podle něj na tomto průzkumu odvedla Pracovní skupina pro předjíždění jen velmi málo práce. Své znepokojení vyjádřil také Aldo Costa z Mercedesu a nyní i James Allison z Ferrari.

"Myslím, že jsme byli požádáni o to, aby auta vypadala agresivně, byla mnohem rychlejší - aby šlo o ta nejrychlejší F1 auta vůbec - a aby to bylo fyzicky náročné je řídit. Ne o moc obtížnější, ale fyzicky pracnější jednoduše díky tomu, že se zvýší přetížení v rychlých zatáčkách," uvádí Allison.

Úroveň předjíždění je podle Jamese Allisona nutné zachovat | foto: Daimler AG

"Myslím, že pravidla všechny ty tři body splní. Budeme ale muset zajistit, abychom udrželi víceméně stejnou úroveň předjíždění ve sportu, jakou máme nyní, nebo abychom dosáhli úrovně, která je považována za správnou.

Máme k tomu prostředky. Dvě hlavní věci, o které půjde, jsou degradace pneumatik - musíme zajistit, aby pneumatiky nebyly příliš rovnoměrné ve svém chování během závodu - a posouzení a vyladění správné velikosti DRS, aby bylo předjíždění možné, pokud seberete odvahu a odvedete dobrou práci," dodává Allison pro ESPN.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 17 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy