Týmy se nedomluvily na oddálení zákazu FRICu

Force India | foto: Sahara Force India

Týmy nedokázaly jednomyslně schválit odsun zákazu FRIC zavěšení až na konec sezony, jak informuje Autosport.

Ze situace tedy vyplývá, že o víkendu může kdokoliv vznést protest proti kterémukoliv týmu, který by vyjel v Německu s FRIC zavěšením. Celou situaci vyvolal minulý týden dopis od Charlieho Whitinga, ve kterém týmy informoval o tom, že by mohla být zpochybněna legálnost těchto systémů. Jedinou šancí týmů bylo jednomyslné odsouhlasení odsunu zákazu po skončení sezony.

I když většina týmů hlasovala pro odsun, některé z malých týmů byly proti odložení zákazu. Jednomyslnosti se tedy dosáhnout nepodařilo. Má se za to, že postoj malých týmů přiměl i některé větší týmy ke změně svého názoru. Mluvčí FIA během dne prohlásil, že neočekává uzavření dohody mezi týmy.

"Zatím jsme nic nedostali a zároveň to ani neočekáváme. Jedině dohoda všech týmů by vedla k amnestii," řekl. Týmy si teď mohou zvolit, jestli FRIC zavěšení na svých vozech nechají nebo jej odstraní. V prvním případě však riskují prostest ze strany soupeřů. Red Bull, Mercedes (více zde) i McLaren (více zde) už oznámili nenasazení FRIC zavěšení v Německu.


Někomu aktuální situace připomíná situaci z roku 2006, kdy byly také v půli sezony (opět před VC Německa) zakázány hmotové tlumiče

FIA už situaci dále nehodlá komentovat, dopis z minulého týdne dal jasně najevo její postoj. Je možné, že se některé týmy ve čtvrtek pokusí projít technickou kontrolou před závodním víkendem s FRIC zavěšením, pokud by komisaři shledali systém jako porušující pravidla, tak by jej do pátku musel daný tým z vozu demontovat. Pokud by však komisaři nesouhlasili s názorem Whitinga, že jde o pohyblivý prvek zavěšení, pak bychom se mohli dočkat víkendu plného protestů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 19 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy