Sainz a Pérez se vzájemně obviňují z kolize, komisaři mají jasno + VIDEO

Kolize Sainze s Pérezem v Baku | foto: Formula1.com

V závěru Velké ceny Ázerbájdžánu došlo ke zbytečné kolizi mezi Sergiem Pérezem a Carlosem Sainzem, kteří spolu bojovali o umístění na pódiu. Jak incident hodnotí oba jezdci a jak o něm nakonec rozhodli komisaři FIA?

V předposledním kole oba těsně následovali druhého Charlese Leclerca, když se dotkli pneumatikami a ve vysoké zdi skončili ve zdi. Závod byl pomocí virtuálního safety caru předčasně ukončen, třetí místo tak spadlo do klína překvapenému Georgeovi Russellovi z Mercedesu.

"Pro šampionát to je katastrofa," lituje Pérez, jehož Red Bull na prvním místě mezi konstruktéry po dlouhé době předstihl McLaren. Mexičan z Baku odjel bez bodu, mezi piloty je osmý se 170 bodovou ztrátou na svého týmového kolegu Maxe Verstappena, který vede mezi jezdci.

"Carlos podle mě příliš rychle zahnul, aby se dostal do aerodynamického stínu za Charlesem. Šlo zkrátka o špatný čas, špatný okamžik, a skončilo to velkou bouračkou," svaluje Sergio veškerou vinu na jezdce Ferrari.

Sainz s ním přirozeně nesouhlasí: "Neudělal jsem žádný nesprávný pohyb, nikterak jsem agresivně na Checa nenajel, nic podobného. A z nějakého důvodu, který nechápu, jsme kolidovali a byl konec. Jsem 100% přesvědčený o tom, že jsem neudělal nic špatného či agresivního."

To ale zpochybňuje šéf Red Bullu Christian Horner: "Právě jsem shlédnul opakovaný záznam a můžete na něm vidět, jak se Carlos začíná přesouvat na druhou stranu okruhu, takže to je velké zklamání."

"Checo měl být dnes přinejmenším na pódium. Zničilo mu to závod. Stojí nás to spoustu bodů a samozřejmě velmi důležité body v šampionátu konstruktérů," stěžuje 50letý Brit.

Sainz ve zdi | foto: Formula1.com

Komisaři se celou záležitostí podrobně zabývali a nakonec se rozhodli netrestat žádného z jezdců - šlo podle nich o závodní incident: "Sainz měl kontakt s Pérezem a narazili těsně za zatáčkou č. 2 v 50. kole. Jde o situaci, kdy má drobný dotek velké následky. Komisaři se zabývali tím, jak k incidentu došlo, nikoliv následky," píší ve své zprávě.

"Pérez se dostal na vnitřní stranu Sainze, ten uvedl, že si byl vědom Pérezovy přítomnosti na své vnitřní straně. Vozy byly na výjezdu ze zatáčky č. 2 zhruba metr od sebe. Ani jeden z pilotů neudělal nějaký neobvyklý pohyb, oba udržují své řízení v neutrální poloze.

Pérez se přesunul zhruba polovinu šířky vozu od stejné zdi, paralelněji k pravé zdi. Bylo proto patrné, že i když byl o něco napřed a měl právo na svou stopu, Sainze se lehce dostával k vozu, který měl omezený výhled.

Zároveň u Pérezovy stopy není nic neobvyklého, mohl však udělat více, aby se vyhnul autu, které mělo lepší výhled. Závěrem komisařů je, že šlo o závodní incident, při kterém ani jeden jezdec nenesl větší podíl viny, proto nesáhli k žádnému dalšímu kroku," zdůvodňují v oficiálním dokumentu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 25 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy