Mercedes během sezóny zcela změnil koncept svého vozu, nikdo nic nepoznal

George Russell s Mercedesem W13 v Abú Zabí | foto: Pirelli

I když se vzhled bočnic monopostu W13 v průběhu letošní sezóny nezměnil, přesto pod kapotou došlo podle šéfa Mercedes Tota Wolffa k obrovské změně. A podle něj se již nikdy nikomu nepodaří ve Formuli 1 dominovat tak dlouho jako právě jeho týmu.

Ve snaze vyřešit poskakování a zvýšit výkonnost vozu podle se vůz hodně změnil, byť to z vnějšku nebylo vůbec patrné. Udržel si své ultra-úzké bočnice, s kterými tolik překvapil v předsezónních testech.

"Šel jsem do aerodynamického tunelu a řekl: 'Tahle věc vypadá úplně stejně jako tohle letošní auto.' Oni mi ale řekli, že je pod kapotou hodně odlišné. Je to o toku vzduchu, o rozložení hmotnosti, aerodynamické mapě," přibližuje šéf Mercedesu.

"Naše auto se uprostřed roku fundamentálně změnilo. Změnili jsme koncept, ale na karosérii jste nemohli nic poznat. Myslím, že koncept úzkých bočnic je trochu zavádějící. Když jsem jej naposledy viděl v aerodynamickém tunelu, byl plný překvapení, ale řekli mi, že není stejný," odhaluje Wolff.

Mercedes se s inovovaným vozem nakonec dočkal vítězství zásluhou Georgea Russella v Brazílii, mezi konstruktéry skončil ale až třetí. Red Bull letos ukončil jeho dominantní éru, kdy od sezóny 2014 získal osm mistrovských titulů v řadě za sebou.

To se podle šéfa už nikomu nikdy nepodaří: "Víme, kdo jsou dnes naši soupeřili, zítra a v pozítří mezi nimi budou další  díky omezení rozpočtů. A takový by sport měl být, aby o titul nebojoval jeden tým nebo tři týmy, ale třeba i pět týmů. Podmínky se mění. Podle mě nikdo neuteče s osmi tituly v řadě, takto byla navržena pravidla."

"Způsob, jakým jsou stanovena pravidla s omezením pro aerodynamické tunely a testování aerodynamiky, umožňuje týmům vzadu opravdu udělat velký pokrok ve srovnání s těmi vpředu. To je také důvod, proč bude šampionát v budoucnu vyrovnanější, protože když jste poslední, máte 50 či 40 % více času," dodává Wolff.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy