Obrat nepřišel, Mercedes po experimentech v Miami stále tápe. Co vedlo k náhlé ztrátě výkonnosti?

Lewis Hamilton před závodem v Miami | foto: Mercedes AMG F1 Team

Před odjezdem do Miami inženýři Mercedesu byli mírně optimističtí, po experimentech minulý víkend však opět přišlo zklamání. Zlepšení současného nekonkurenceschopného vozu W13 je stále v nedohlednu.

V pátek to přitom vypadalo velmi dobře: v prvním tréninku skončil George Russell druhý, v tom druhém byl dokonce nejrychlejší. Výtečnou formu potvrzoval Lewis Hamilton čtvrtým místem. Zdálo se, že Mercedes bude moci konečně bojovat o pole-position.

Auto bylo velmi rychlé, pokud bylo v ideálním provozním rámci, ten je však velmi úzký. A Mercedes ani přesně netuší o jaký rámec přesně jde, jaké nastavení W13 potřebuje, což dokládá sobotní zklamání, kdy byla jeho forma najednou pryč (Russell byl v kvalifikaci o 0,235 s pomalejší než v pátek). A nejhorší je, že inženýři pro tuto změnu nemají vysvětlení, protože nedošlo k žádné změně v konfiguraci vozu, pouze byl mírně navýšen výkon pohonné jednotky.

Je jasné, že auto má potenciál a je rychlé, jen zkrátka nevíme, jak odemknout jeho potenciál. Super-obtížně se ovládá a při jízdě na hraně se dostává a vypadává z výkonnostního okna - spíše z něho tedy vypadává. A pitvat data se skalpelem je zkrátka bolestivý proces, protože tak trvá.. navíc neukazují tyto velké výkyvy. V takové situaci jsme nikdy dříve nebyli, zkrátka ani neodpovídají s pocity jezdců, což situaci ještě ztěžuje," komentuje šéf týmu Toto Wolff.

Russell těžil z výjezdu safety caru, v Miami dojel opět pátý před svým týmovým kolegou Hamiltonem | foto: Mercedes AMG F1 Team

Co mohlo být důvodem sobotního výpadu po tak slibných výkonech v trénincích? "To je fakt dobrá otázka, na níž se momentálně snažíme najít odpověď," přiznává technický ředitel Mike Elliott. "Pokud byste se podívali na páteční jízdy, tak jsme v nich byli zatím nejkonkurenceschopnější v této sezóně."

"Mezi pátkem a sobotou jsme provedli nějaké změny, jenže ty byly celkem drobné. Došlo však také ke změně podmínek. Musíme projít všechna data, co nejvíce z nich pochopit a využít to k tomu, abychom se v příštích závodech posunuli kupředu," uvádí Elliot.

Mercedes přivezl několik novinek včetně nového zadního a inovativního předního křídla s výřezy v jeho okrajích (obrázek). Paralelně s rozvojem výkonnosti pracuje také na omezení poskakování svého vozu. Nové díly mu fungovaly dle očekávání.

"Podle mě je důležité rozlišit dvě věci. Jednou z nich je normální vývojová cesta a tou druhou náprava potíží, které máme s poskakováním a dalšími věcmi, jež narušují výkonnost. Křídla, která jsme přivezli, tedy rozhodně přinesla tu výkonnost, kterou jsme očekávali, a představovala krok vpřed," pokračuje technický ředitel Mercedesu.

"Při experimentech, které jsme prováděli na dráze ve snaze porozumět poskakování, jsme získali spoustu dat jak v pátek, kdy jsme předvedli velmi dobrou výkonnost, tak i jako obvykle během závodu. Inženýři je nyní procházejí, získávají poznání. Ve skutečnosti se při každé jízdě s vozem naučíme něco nového. A to je cílem hry: poznávat auto rychleji než soupeři," přibližuje 47let Brit.

"Ačkoliv v tomto momentálně trochu zaostáváme, věnujeme obrovské úsilí a spoustu práce na to, abychom zjistili, jak auto vylepšit, jak přijít na ten další krok vpřed, jak se zbavit poskakování a jak se vrátit ke konkurenceschopnosti a bojovat s týmy vpředu, kde bychom chtěli být," říká Elliot.

Video: Mike Elliott rozebírá víkend v Miami (zdroj: Mercedes AMG F1 Team)

Vzhledem k trápení Mercedesu se v padoku spekuluje, že by se mohl vrátit k prvotní specifikaci vozu W13 (s bočnicemi), s nastoupil do prvních předsezónních testů v Barceloně. Před příští Velkou cenou Španělska má v plánu filmovací den, kde si chce vyzkoušet některá další řešení ve snaze dosáhnout konečně znatelného pokroku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 24 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy