GP MAĎARSKA: Vítězná komedie McLarenu, rozzuřený Verstappen, jubilující Hamilton

Oscar Piastri je dalším jménem ve Zlaté knize vítězů F1, ovšem spíš než vybojované získal darované vítězství | foto: McLaren

Každé dvojité vítězství je pro tým opravdu zajímavé, stejně jako může být kontroverzní. To, co v Maďarsku předvedl McLaren se nedá srovnávat s legendárními větami typu "Fernando is faster than you". Lze si položit otázku, kdo upřímně bude chtít tohle vítězství oslavit.

Ti, co předvídali nad Hungaroringem spalující horko, nebyli daleko od pravdy. Teploměr sice vystoupal na 28°C, ale trať vykazovala 43°C, což při vědomí, že okruh lze považovat za "žrouta" pneumatik, předpokládalo nejednu zajímavou situaci. Piloti nazuli ve třinácti případech středně měkkou, v opozici byli Alonso, Stroll, Albon a Magnussen na měkké plus Pérez, Russell a Gasly na tvrdé směsi. Na startu však stálo jenom 19 vozů, protože Gasly se do závodu vydal z boxové uličky.

V Maďarsku rozhoduje start - výborně se odpíchl Piastri, ale po levé straně zaútočil i Verstappen a v první zatáčce se tak sešly dva oranžové a jeden modrožlutý vůz. Nejhůř dopadl Max, protože na něj nezbylo na vnějším okraji místo a musel mimo trať. Hned hlásil do boxů: "Vytlačil mě. Byl jsem před ním na apexu, on stočil kolo a poslal mě ven." Že by drobná odveta za Rakousko? Jenže Max se po výjezdu zařadil před Norrise a ve 4. kole dostal od týmu varování, že se incidentem zabývají komisaři - byla mu doporučena výměna pozic, což Verstappen akceptoval a vzápětí přišla na obrazovku zpráva, že nebudou přijata žádná další opatření.

V čele jel Piastri, Norris na něj ztrácel průběžně kolem dvou až tří vteřin, Verstappen se ale nepřibližoval a v 18. kole naznačil důvod: "Auto prakticky nebrzdí, vůbec nejsem schopen správně najíždět do zatáček," stěžoval si na boxy. První zastávky si trojice odbyla v pořadí Norris (18. kolo), Piastri (19.) a Verstappen (21.), ale prozatím se stále nic zásadního nedělo - snad jen fanouškům McLarenu zatrnulo v 36. kole, kdy Piastri po problémech projel hodně krkolomně zatáčku 11 a ztratil něco ze svého náskoku. 

Rozhodující byly druhé zastávky - Norris byl do boxů povolán ve 46. kole a Piastri až o dva okruhy později. Díky tomu se pořadí vyměnilo a protože Oscar chyboval hned v témže kole po výměně v zatáčce 12, měl Lando pohodlný náskok přes tři vteřiny. Verstappen už měl za sebou tvrdý souboj s Hamiltonem, při němž ve 35. kole Brita zdolal, jenže mu byla po následné jízdě kolo na kolo úzká zatáčka 2. Lewis stavěl ve 41. kole a Red Bull vyčkával. Verstappen si ulevil do komunikace značně otráveně: "Je to velmi působivé, jak mě zbavit možnosti undercutu a kompletně mi ***** můj závod!" Nakonec se k mechanikům dostal až v 50. kole, kdy bylo jasné, že oněch 20 vteřin pro absolvování zastávky evidentně k dispozici nemá; že šlo o chybné rozhodnutí naznačil fakt, že se propadl až na páté místo za McLareny, Hamiltona a Leclerca. K Ferrari se rychle přibližoval, ale když se ho boxová zídka pokusila povzbudit: "Dobré, slušný úvod," a byla myšlena stíhací jízda, zjevně vytočený Verstappen odsekl: "Ne, pánové, už mi tyhle ***** neříkejte. Vymysleli jste mi tuhle ***** strategii, OK? Já se teď snažím zachránit, co se dá!"

V čele mezitím nastala dramatická situace uvnitř týmu. Norris byl neustále masírován zprávami, aby si s Piastrim vyměnil pozici, nejdřív bez zdůvodnění, na což Lando odpověděl, ať tedy Oscar zabere a dohoní ho - jenže ten stále více ztrácel, až se jeho odstup v 64. kole vyšplhal na 6,046 vteřin. Pak přišel zásadní příkaz: "Lando, až budeš jednou bojovat o titul, budeš potřebovat tým, budeš potřebovat Oscara. Mysli na to!." V 67. kole už byla komunikace rezolutní: "Mohl by vyjet safety car, prosím, udělej to teď!", a tak Norris zpomalil a na cílové rovince v nájezdu do následujícího okruhu pustil Oscara před sebe. Po zbylá tři kola se však až do poloviny toho posledního držel na dosah DRS za jeho zádí, poté asi na další příkaz týmu, aby to nevypadalo ještě víc hloupě, ubral a nechal si "nadělit" dvě vteřiny.

Verstappen už mohl jenom bojovat o stupně vítězů a poté, co v 57. kole zdolal Leclerca, dostihl Hamiltona a v 63. kole se vší vervou zaútočil. Ještě před zatáčkou 1 se dostal před Brita, ale probrzdil a Lewis vsunul pravé přední kolo před Maxovo levé zadní. Red Bull vyskočil do vzduchu a po dopadu Verstappen musel do únikové zóny, takže spadl mezi obě Ferrari. O poškození vozu nijak nemluvil, odrazil pokus Sainze jr., ale tím jeho snaha skončila - mohl být rád, že vůbec dojel do boxů. Komisaři sice oznámili, že incident vyšetřují, ale do konce závodu žádné rozhodnutí o jakékoli penalizaci nepřišlo, takže se Hamilton mohl radovat ze své jubilejní 200. přítomnosti na stupních vítězů. Více než polovina byla vítězná.

Ferrari tentokrát odjelo závod v intencích svých možností. Byl to Leclerc, kdo se posunul po startu na páté místo, naopak Sainz jr. spadl na deváté, ale postupně se propracoval opět dopředu. Strategie žlutá-bílá-žlutá fungovala, ovšem na ohrožení soupeřů vpředu nestačila. Pouze Leclerc využil prvního déletrvajícího duelu Hamiltona s Verstappenem a vytáhl se do jejich blízkosti, ale stejně s Lewisem zajel ve 41. kole do boxů a poté i přes malou vzdálenost nenašel žádný recept. Sainz jr. svedl několik zajímavých soubojů, třeba ve 3. kole si podal svého slavnějšího krajana a mezi 24. a 26. okruhem (stavěl předtím ve 21. kole) postupně za sebe odsunul Péreze, Russella a Cunodu.

Russell a Pérez - dva opozdilci nakonec vyždímali ze svých vozů maximum a jenom potvrdili, jak obrovský je rozdíl mezi prvními třemi týmy. Russell mohl skončit ještě o příčku lépe, ale v 54. kole ho tým povolal do boxů, aby vydoloval prémiový bodík za nejrychlejší kolo. 

Ve středu pole se pořadí často přelévalo, za zmínku snad stojí ještě jedna týmová režie u Aston Martinu, kde Alonso pustil dopředu Strolla, aby se pokusil předjet Cunodu. Přes veškerou snahu se to Kanaďanovi nepovedlo a protože bojoval až na cílovou čáru, neměl už možnost svému kolegovi pozici vrátit. Zklamán byl nejspíš také Hülkenberg, jenž si z úvodních kol odnesl blíže neurčené poškození a musel už ve 3. kole k mechanikům, což nabouralo jeho plány a strategii...

McLaren si tedy pojistil své postavení, předstihl Ferrari a je otázkou, co dalšího můžeme čekat od Red Bullu, kde Pérez opět ztratil v bodovém ohodnocení a v Belgii se na rozdíl 100 bodů od Verstappena ani teoreticky nemůže dostat. Stále více se ukazuje, jak body druhého pilota chybí - McLaren umazal další porci a rozdíl 51 bodů při současné konstelaci není něco, co by se v podstatě za polovinu sezóny nemohlo zdolat.

GP Ma?arska (Hungaroring Sport RT)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 251:38.01,989
2. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 18+ 2,141
3. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 15+ 14,880
4. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 12+ 19,686
5. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 10+ 21,349
6. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 8+ 23,073
7. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 6+ 39,792
8. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 5+ 42,368
9. 22 Juki CUNODA jpnVisa Cash App RB Formula One T 2+ 1:17,259
10. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco F1 Team 1+ 1:17,976
 
 
11. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco F1 Team  + 1:22,460
12. 3 Daniel RICCIARDO ausVisa Cash App RB Formula One T  + 1 kolo
13. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team  + 1 kolo
14. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  + 1 kolo
15. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team  + 1 kolo
16. 77 Valtteri BOTTAS finStake F1 Team Kick Sauber  + 1 kolo
17. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing  + 1 kolo
18. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team  + 1 kolo
19. 24 Guanyu ZHOU chnStake F1 Team Kick Sauber  + 1 kolo
20. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team  odstoupil
 
 Nejrychlejší kolo:
  63 George RUSSELL Mercedes W15
Mercedes M15
Pirelli   1:20,305
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 88 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy