Závod v Abú Zabí se blíží. Čím je výjimečný?

iM3, 9. října 2009, 10:35 Google+

Kapacita 50 000 míst na tribunách, přes 5 kilometrů dlouhá trať a průměrná rychlost 200 km/h, tak bude v listopadu vypadat závěrečný závod mistrovství světa formule 1 na okruhu Yas Marina v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 13.10. 20:54) Napište svůj názor
GP Abú Zabí

GP Abú Zabí | foto: Yas Marina Circuit

Sdílejte článek

Ohromný projekt, jenž spolkl 1, 5 miliardy dolarů je v poslední fázi výstavby, celý areál se mění ze dne na den. Na konci realizace vznikne jeden z nejnákladnějších a zároveň nejpřepychovějších okruhů v kalendáři.

Spojené arabské emiráty jsou nejbohatší a nejrychleji se rozvíjejícím zemí na světě. Zejména emiráty Dubaj a Abú Zabí investují miliardy do stavebního průmyslu a vytvářejí nová města doslova každým dnem.

Nejvyšší představitelé emirátů nezapomínají, že k obchodu a kultuře patří i sport. A ve kterém sportu se točí nejvíce peněz a nejedná se převážně o kontinentální záležitost? Odpověď zní: formule 1.

Abu Zabí bude mít premiéru letos v listopadu. Stavební práce jsou v plném proudu, obrovská investice za 1,5 miliardy dolarů má být ikonou šampionátu.

Před dvěma lety zela pláň prázdnotou. Na malém ostrově Yas nebylo nic, co by poukazovalo na přítomnost lidské civilizace. Když došlo mezi Abú Zabí a Mezinárodní automobilovou federací k dohodě o pořádání závodů Grand Prix, hrobové ticho na ostrově vystřídal stavební ruch.

Ovšem nejde pouze o supermoderní okruh F1. Na ostrově vyrostou pětihvězdičkové hotely, patnáctiproudové tunely, dálnice, kulturní centra, yacht klub nebo zábavní park Ferrari. Momentálně na celém ostrově pracuje 25 000 dělníků, z toho 6 000 se věnuje stavbě okruhu.

Písečný ostrov dosahoval úrovně moře, ale těžká technika na něm tvořila různá převýšení, aby okruh Yas Marina Circuit nepůsobil fádně. Zázemí poskytne neuvěřitelný luxus, hotelem v bezprostřední blízkosti dráhy se může pochlubit pouze Monte Carlo, od listopadu bude mít tuto výhodu i Abú Zabí

V hotelu ubytovaní návštěvníci, resp. prominentní osoby, mohou sledovat závod přímo z okna pokoje nebo přejít dráhu po prosklené lávce (určené pouze pro hosty) a během několika málo minut dorazit do paddocku. Hotel s kapacitou 500 hostů bude disponovat šesti luxusními restauracemi a tanečním sálem. Fasáda hotelu Yas Marina je tvořena z 4800 svítících panelů, které v noci rozzáří okolí do modré a červené barvy.

„Dosud se okruhy stavěly pouze pro závodníky. Yar Marina Circuit je první, který byl vytvořen v první řadě pro diváky,“ uvedl výkonný ředitel projektu Philippe Gurdjian. Proto jsou tribuny uzpůsobeny požadavkům diváků, ze všech míst jde vidět zhruba 30% tratě. Kompletní pokrytí veškerého dění na dráze i na pitlane obstará několik desítek velkých obrazovek.

Bezpečnostním trendem jsou obrovské únikové dráhy podél celé tratě. Tím se divákům oddaluje pohled na monoposty, ale dvorní návrhář okruhů F1 Hermann Tilke tuto záležitost vyřešil šalamounsky. V zatáčce 8, ostré vlásence na konci dlouhé rovinky musí být dlouhá úniková zóna, Tilke proto tribunu zasadil nad únikovou zónu, čímž diváky přiblížil o 100 metrů k zatáčce. Architektonické řešení tribun odkazuje na znaky arabské kultury, podobně na tom jsou i ostatní budovy, výjimku tvoří fluidní tvary hotelu Yas Marina.

„Přineste si notebook a my obstaráme zbytek,“ vzkazují pracovníci tiskového centra. Připraveny budou prostory pro 600 novinářů, kterým se dostane maximálního pohodlí.

Převratnou novinkou jsou domovy pro jednotlivé týmy. Ti si veškeré své zázemí a motorhomy budují každý závodní víkend. V Abu Zabí však budou mít k dispozici domky uzpůsobené k ubytování i marketingovým akcím. Členové týmu tak nebudou muset podnikat cesty do vzdálených hotelů, volná postel se najde rovnou na okruhu.

Po dokončení nezůstane v Abu Zabí  ticho po pěšině. Emirát má ambice stát se druhou Dubají, vlastně ji pomalu ale jistě dotahuje. Už nyní se pracuje na rozvojových plánech pro rok 2020 až 2050.

Více podrobností o stavbách z celého světa najdete na stránkách www.4stav.cz

Vytisknout

Diskuze: Závod v Abú Zabí se blíží. Čím je výjimečný?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 13.10.2009 20:54 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Brawn, Ross

Brawn o aerodynamice: Chce to radikální řez!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud