Rozhovor se šéfem McLarenu o vývoji vozu pro rok 2018 a světlých zítřcích s Renaultem

Petr Hlawiczka, 14. prosince 2017, 06:40 Google+

Závodní ředitel McLarenu pro oficiální stránky Formule 1 hovoří o hořkém rozchodu s Hondou a líbánkách, které nyní prožívají s Renaultem. Jaká pozitiva si odnáší z uplynulých tří těžkých let a jak probíhá vývoj vozu pro příští rok? Stihnou jej připravit pro první den předsezónních testů.

Počet komentářů:  18 komentářů (Poslední 17.12. 20:25) Napište svůj názor
McLaren po zimě vyjede se zcela novou pohonnou jednotkou Renaultu

McLaren po zimě vyjede se zcela novou pohonnou jednotkou Renaultu | foto: McLaren

Sdílejte článek

Ericu, řekl jsi, že ti začalo být jasné už při testech v Barceloně v únoru, že rok 2017 bude opět katastrofální. Můžeš nám přiblížit rozhovory, které se v tu chvíli začali vést?
Eric Boullier:
To můžu snadno říct: šel jsem za vedením, ukázal jim data a řekl, že další takový rok nemůžeme akceptovat. S Hondou jsme prožili náročný první rok, těžký druhý rok a očekávali jsme dostatečný pokrok, který by nás dostal tam, kam patříme. Ale Barcelona ukázala, že se se propadneme ještě více dozadu, a to rozhodně nebylo možností.

Samozřejmě jsem je varoval o následcích dalšího roku bez výsledků, kdy necháte všechny plavat. Máte nový tým, který byl v posledních třech letech restrukturalizován: nové lidi, velmi dobré nové lidi. Soutěživé lidi, kteří jsou zvyklí vyhrávat - a hrozilo, že o ně přijdeme. Vnímání týmu je stále hodně založeno na jezdcích, protože oni jsou jeho tvářemi, ale pro mě bylo skutečným nebezpečím to, že o tyto lidi přijdeme. To byly rozhovory, které jsme vedli na počátku sezóny.

Vzhledem ke všem těmto potížím v této a předchozích dvou sezónách, dá se z roku 2017 odnést něco pozitivního?
EB:
Ó, to ano, hodně. Když se podíváme na to, čeho jsme dosáhli v oblasti výkonnosti vozu - výkonnosti šasi, tak víme, že jsme zpět na pódiu, na špici. Pro mě je to obrovskou odměnou, že jsme toho dosáhli za obtížných podmínek.

img-responsive

Partnerství s Hondou vedlo k hořkému zklamání | foto: Honda Racing F1

Dalším pozitivem, které si z uplynulých 3 let odnáším, je to, že je teď opravdu spojený. Za ty tři roky jsme zažili tolik trápení, ale nikdo tým zároveň neopustil. Všichni souhlasili s tím, že tento tým bude znovu vyhrávat. Panuje v něm obrovská důvěra a sebevědomí kvůli tomu, co se pokoušíme dosáhnout. A díky tomu jsme šli stále nahoru a pokračovali ve vývoji tohoto vozu.

Auto má tedy na pódia, jenže teď se budete muset vyrovnat se zcela novou pohonnou jednotkou pro rok 2018. Může vás to teoreticky posunout zpět dozadu?
EB:
Musíte se přizpůsobit novému rozvržení motoru, ale architektura zůstává stejná. Máme teď chytrý koncept, takže to nebude velké drama. Někdy se snažíme nebýt hloupí (smích)!

Budete mít v roce 2018 stejný motor jako Red Bull, takže by nad vámi neměli mít velkou výhodu a vy byste neměli mít velký hendikep.
EB:
Ani jedno, ani druhé. Možná jsme se rozhodli pro změnu výrobce motoru o dva týdny později oproti našim plánům, ale tyto dva týdny jsme už téměř dohnali.

img-responsive

Stoffel Vandoorne s McLarenem MP4/4 před Jensonem Buttonem s McLarenem MP4/6 na Honda Thanks Day 2017 | foto: Honda Racing F1

Jak těžké to bylo vzdát se vysněného úspěchu oživeného slavného partnerství McLarenu s Hondou? To, co mělo být pohádkovou svatbou, skončilo rozvodem se zdánlivě nepřekonatelnými rozdíly.
EB:
Kterékoliv velké rozhodnutí je vždycky náročné. Koncept McLarenu vítězícího s Hondou bylo snem pro všechny. Ano, šlo o krásný příběh. Dnes vůči nim chováme velký respekt a rozhodně se s nimi nerozcházíme v bitkách, s křikem a vzájemným obviňováním.

Všichni jsme velmi profesionální, a nakonec šlo o obchodní rozhodnutí, které chápou. Panuje smutek z toho, že to nefungovalo tak, jak jsme chtěli. McLaren - Honda, to sedělo dobře, pokud jde o značky, ale pokud jde o výsledky, tak to nefungovalo. Tak to nakonec je. Nyní musíme vidět návrat ke konkurenceschopnosti, zpět na vrchol!

Přes rozchod bylo záměrem udržet Hondu v F1, takže se přesunuli k Toro Rosso. Co si myslíš, že tito noví partneři mohou dosáhnout?
EB:
Hlavně jim přeji, ať se jim daří. Chci, aby byly úspěšní - pokud se budou držet za námi (smích)! My jsme to usilovně zkoušeli v posledních třech letech, ale vyspělost a načasování pro nás byly špatné. To je fakt. Oni budou ve vývoji pokračovat a v budoucnu mohou být samozřejmě úspěšní. S odlišným načasováním. Formule 1 se tak rychle mění! Rychlost změn v F1 někdy nesedí korporátní rychlosti.

img-responsive

Pohonné jednotky Hondy se příští rok objeví za zády vozů Toro Rosso | foto: Honda Racing F1

Šéf Red Bullu Christian Horner předpověděl, že na počátku své nové spolupráce s Renaultem projdete obdobím líbánek. Už začaly?
EB:
No, jedny jsem prožil s Hondou a z těch jsem se poučil. Poznal jsem nebezpečí líbánek (smích)! Ale ano, na začátku jakéhokoliv vztahu by bylo hloupé skákat po stolech, aniž byste svého partnera poznali. My se nyní nacházíme ve fázi, kdy se navzájem lépe poznáváme. Budujeme vztahy. A já se postarám o to, aby líbánky trvaly déle než v předchozím případě.

Vždy se říká, že je pro tým klíčové, aby stihl připravit auto pro první test. Povede se vám to?
EB:
Na to je ještě příliš brzy, abych to mohl říct. Neustále posouváte hranice až na samotnou hranici, a když výkonnost konstantně vyvíjíte v aerodynamickém tunelu, v CFD, kdekoliv, tak ty hranice odsouváte až do poslední minuty před začátkem výrobního procesu. Jednoduše chcete co nejdéle počkat, abyste se ujistili, že vyždímáte informace a data do poslední kapky, než zahájíte výrobu. A já můžu říct, že to je zatím dobré.

img-responsive

Šasi McLarenu MCL32 letos mělo na pódia, jeho konkurenceschopnost ale srážela pohonná jednotka Hondy | foto: Honda Racing F1

Britský mladík Lando Norris, úřadující šampion evropské série F3, je pro příští rok vaším rezervním pilotem a zároveň bude závodit v F2. Jak moc bude zapojen do byznysu F1? A stane se jednoho dne plně schopným jezdcem McLarenu?
EB:
Doufám, že jednoho dne bude jezdit za McLaren - proto jsme ho přijali. Ale na prvním místě je F2 - jde pro něj o dobrou sportovní výzvu. Stráví hodně času na simulátoru a bude mít příležitost testovat. Také tlačil na to, aby dostal nějaké páteční tréninky, ale já tomu nejsem nakloněný. I tak ho čeká rušný život.

Dobrou zprávou pro McLaren v roce 2018 je to, že jeho situace už nemůže být horší než letos. Ale jaká jsou vaše realistická očekávání?
EB:
Myslím, že by bylo špatné teď vyvozovat nějaká očekávání. Jsem fanouškem rčení: 'Předváděj víc, slibuj méně!' Takže žádné sliby. Uvidíme, jak na tom budeme.

Vytisknout

Diskuze: Rozhovor se šéfem McLarenu o vývoji vozu pro rok 2018 a světlých zítřcích s Renaultem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 18, poslední 17.12.2017 20:25 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 18 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ferrari se plánované změny v F1 nelíbí a hrozí odchodem

"Ferrari v F1 udržet chceme, všechno má ale své meze," říká Brawn

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud