Scheckter: "Je mi líto Räikkönena, Alonso není vždy upřímným týmovým kolegou"

Alonso, Fernando

Alonso, Fernando | foto: Scuderia Ferrari

Bývalý mistr světa Formule 1 Jody Scheckter Ferrari dobře zná. Nechtěl by být však týmovým kolegou Fernanda Alonsa, který podle něj nebývá upřímným, což je pro vztah mezi piloty důležité. Proto mu je předem líto Kimiho Räikkönena, který po loňské sezóně přestoupil z Lotusu do Maranella.

"První věcí, kterou bych řekl o Kimim je to, že mi ho je líto. Nechtěl bych být týmovým kolegou Alonsa. Nemyslím si, že by byl vždy upřímný - a upřímnost je tou nejdůležitější věcí mezi týmovými kolegy," popisuje Scheckter pro F1 Racing.

"Když máte dva týmové kolegy, kteří jsou jeden vůči druhému upřímní a sdílejí informace, celé to je poháněnu kupředu. Já jsem vyhrál titul v roce 1979 a Gilles mi pomohl - ale jinak bychom zároveň nezískali konstruktérský titul, pokud by mezi námi nebyl dobrý vztah. Často jsme s Gillesem byli proti týmu, ale nikdy jsme nebyli proti sobě," vysvětluje bývalý šampion F1.

Aby vztah mezi jezdci Ferrari letos fungoval, bude muset podle Schecktera vedení týmů tvrdě využívat týmovou režii. "U mě a Gillese to bylo jednoduché - kdo byl vpředu, ten vyhrál, pokud jsme měli na ostatní dostatečný náskok."

"Pokud se toho všichni drží, pak nikdy nemáte problémy. Vždy jsem si myslel, že teď potřebujete takový systém, a když se podíváte na to, co se stalo mezi Vettelem a Webberem loni v Malajsii, pak je zřejmé, že to je stále běžnou praxí.

Ale držel by se toho Fernando, kdyby to nebylo v jeho prospěch? Tím si nejsem tak jistý. Z Kimiho mám pocit, že je upřímnější kluk a že by to udělal. Ale co já vím, už jsem v současné době pouze farmářem," pokračuje Scheckter.

alonso - kimi
Kdo bude mít po skončení sezóny na svém kontě více bodů? (foto: Scuderia Ferrari)

Otázkou je, zda takové pokyny budou u Ferrari vůbec zapotřebí a jestli Alonso nebude tím, kdo bude spíše vpředu. "Mám sice své názory na Alonsa, ale je ohromně rychlým závodním jezdcem, skutečně kompletním pilotem, a pro Kimiho to bude těžké ho porazit. Alonso je rychlý stále, zatímco u Kimiho se zdá, že je to otázkou toho, jak se cítí. Necítil bych se dobře, kdybych si měl na některého z nich vsadit, pokud bych ale musel, pak by to bylo na Alonsa," dodává Scheckter.

Diskuze:

Počet příspěvků: 41 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu