Čtyřválce a osmiválce zároveň? Nemožné, těžko by se srovnával jejich výkon

Renault

Renault | foto: Lotus F1 Team

Podle šéfa závodního týmu Lotus Renault GP by ve Formuli 1 nefungovalo zavedení 1,6l čtyřválcových motorů po boků osmiválců zároveň.

Jean Todt tento kompromisní návrh předložil ve Španělsku kvůli obavám o příliš vysoké náklady. Bylo by však nesmírně komplikované nastavit pravidla tak, aby tyto odlišné motory poskytovaly stejný výkon.

"Abych byl upřímný, tak to podle mě nejde, abychom jezdili zároveň s motory V8 a čtyřválci. Je to příliš extrémní a vyladit jejich výkonnost - to by pro FIA bylo hotové peklo, rozbolela by je z toho hlava," říká Boullier v Monaku pro Autosport.

Podle něj je navíc třeba brzy se definitivně rozhodnout: "Myslím, že od Jeana byla hezká nabídka, pokusit se nalézt kompromis, jak řekl Bernie [Ecclestone], ale výrobci motorů budou muset rozhodnout, jestli by to chtěli. A v určité fázi už potřebujeme technické rozhodnutí, protože to je trochu matoucí pro všechny."

boullier
Eric Boullier v garáži Renaultu
(© Lotus Renault GP)

Novým čtyřválcům je nakloněný zatím zřejmě pouze Renault. Cosworth, Mercedes-Benz a Ferrari nedávno údajně zaslali FIA dopis, v němž vyjadřují své obavy o plány týkajícího se změn pravidel v roce 2013.

Diskuze:

Počet příspěvků: 26 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu