Foto a popis volantu McLarenu MP4-31

Volant McLarenu MP4-31 | foto: McLaren

Ve spolupráci s McLarenem - Hondou jsme pro vás připravili několik obrázku jejich nového volantu, který používají Fernando Alonso a Jenson Button pro ovládání monopostu MP4-31.

Volant je klíčovým prostředníkem mezi pilotem a vozem. Pomocí různých přepínačů, tlačítek a otočných koleček je možné dosáhnout velkého počtu změn ve voze, aniž by jezdec musel sundávat nohu z plynu.

Během jízdy mohou měnit vyvážení brzd, nastavení diferenciálu, mapování motoru, aktivovat DRS, omezovač rychlosti v boxech, agresivnější mód pro předjíždění a spoustu dalších věcí pomocí multifunkčních přepínačů.

Zadní strana volantu MP4-31 | foto: McLaren

Letošní novinkou je využívání spojky: zatímco loni mohli využívat dvě páčky, které díky nastavení mohly umožnit téměř bezchybný rozjezd bez prokluzu, letos může být na volantech pouze jedna spojka (jak jsem popisoval u Ferrari), popř. dvě páčky musí plnit zcela identickou funkci a nesmí mezi nimi docházet k žádné interakci - jako např. zde u McLarenu.

Volant McLarenu MP4-31 | foto: McLaren

 

Zvláštnosti u jiných týmů

U stáje z Wokingu také vidíme zabudování LCD displeje do volantu, Williams na to jde ale odlišně - volant je v horní části vykrojený a displej se s ním neotáčí, protože je pevnou součástí kokpitu.

Další zajímavostí je využívání 3D tisku i při výrobě volantu, jak to je díky odlišné barvě jasně patrné u Force Indie, což pomáhá šetřit náklady i čas pro výrobu.

Více článků o volantech najdete po kliknutí na štítek "volant" dole, popř. zde.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy