Ferrari může přijít o finanční výhody, Ecclestone skončit. Takové jsou plány Liberty Media

Finanční přerozdělování v F1 se může významně změnit | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Kolem zvláštních prémií udělovaných na základě dlouholetých úspěchů se v minulosti hodně debatovalo. Především těm, kteří nebyli na seznamu privilegovaných, se tento systém pochopitelně nezamlouval. S novým vlastníkem by se ale leccos mohlo změnit.

Budoucí majitel F1 Liberty Media naznačil, že by struktura odměn ve Formuli 1 mohla doznat změn - což by zejména pro Ferrari znamenalo ztrátu finančních výhod, které doposud užívalo. Americký konglomerát převezme F1 na konci tohoto měsíce a zmíněný tah, označený za spravedlivějších přerozdělování komerčních příjmů, který by znamenal konce historických plateb pro déle existující týmy, má posloužit k navýšení popularity tohoto sportu a vyšším tržbám pro LM.

Ferrari například dostává 90 milionů dolarů pouze za svou účast v F1, což je mimochodem dvojnásobek toho, kolik utrží Manor a Sauber. Ferrari je jediný tým, který působí v F1 od roku 1950 a nevynechal jedinou sezónu. Greg Maffei, generální ředitel Liberty Media, se domnívá, že nastal čas ukončit nerovnoměrně přerozdělování prostředků. Dle jeho slov by ale Ferrari nemělo želet, že o část odměn přijde.

Ferrari získává oproti malým týmům na "věrnostních" odměnách | foto: Ferrari S.p.a.

"Jako značka Ferrari máte obrovské sponzorské příjmy, které plynou přímo do vaší pokladny. To bude mít pozitivní vliv na velké závody. Takže by měli přemýšlet o výrovnání plateb, které by znamenalo spravedlivější přístup. U Ferrari by to měli zvážit, očekával bych, že nám pomohou vytvořit vynikající platformu i na poli mecenášském," sdělil Maffei svůj názor periodiku Forbes.

Ecclestone končí?

S myšlenkou přepracovat systém prize money se objevila v sobotu zpráva, že by nejenom v kontextu s tímto opatřením mohla kariéra Bernie Ecclestonea v tomto sportu pomalu spět ke svému konci. Stanice Sky uvedla, že Liberty Media má v plánu oznámit už v nadcházejícím týdnu, že se Bernie Ecclestone vzdá svého postu. V předběžné zprávě bylo uvedeno, že šestaosmdesátiletý Brit dostal nabídku na méně významnou funkci v rovině titulu čestného prezidenta. Bernie Ecclestone, který se v sobotu zúčastnil slavného sjezdu v rakouském Kitzbühlu společně s Niki Laudou, své vyjádření neposkytl.

Otázky týkající se Ecclestoneovy funkce přicházejí uprostřed rostoucích spekulací, že v příštím týdnu Liberty Media zveřejní obsazení dvou důležitých postů: bývalý výkonný ředitel ESPN Sean Bratches převezne komerční post a Ross Brawn by měl být jmenován jako hlavní postava k řešení sportovní stránky F1.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 13 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy