Johansson označil současnou situaci týkající se motorů za "legrační"

Co s motory, které můžete vybalit z krabice a tím to končí (Ilustrační foto) | foto: Renault Sport F1

Švédský expilot F1 považuje současná pravidla týkající se pohonných jednotek za "směšná, komickou nebo legrační", protože podle něj mají jediný důsledek - zabraňují ostatním výrobcům, aby stáhli odstup od dominujícího Mercedesu.

Podle devětapadesátiletého Švéda je absurdní situace, že rozvíjet motory je možné jen v rámci stanoveného žetonového systému. "Skutečným problémem je neskutečně komplikovaný motor, provázený penalizacemi za to či ono a který vlastně není možné nijak rozvíjet," rozepsal se Johansson na svém blogu.

"Podle mě to nedává žádný smysl. Základní smysl zákazu vývoje byl dán snahou omezit náklady na rozumné úrovni, ale to už je dávno rozbito na padrť. Je až nechutné, kolik peněz výrobci motorů od té doby utratili. Proč není možné je nechat pokračovat v jejich vývoji a alespoň jim dát možnost pohonné jednotky opravovat? Je směšné mít závodní kategorii, kde je jen jeden úspěšný motor a ostatním není dovoleno vyvíjet své agregáty, aby se stali konkurenceschopnými."

Avizovaná změna pravidel pro rok 2016 je podle Johanssona ještě víc absurdní, zejména s ohledem na vývoj podvozku. "Nyní můžete každý víkend na podvozek přišroubovat 500 nových kusů. Špičkové týmy to dělají, vozí si obrovské bedny dílů určených pro podvozek, ale na motor nesmějí ani sáhnout. To je nesmysl. 

Pokud by bylo povoleno pracovat s motorem stejně jako s podvozkem, jsem přesvědčen o tom, že značky Renault, Honda i Ferrari by byly Mercedesu rozhodně blíž. Možná zatím ne na stejné úrovni, ale podstatně blíž než teď. Tato pravidla, podle nichž nemůžete nic jiného, než jenom vyndat motor z bedny, skutečně nedávají žádnou možnost dohnat soupeře. Pokud je váš motor stejně »dobrý« jako má Honda, co uděláte? Máte k dispozici jenom X povolených vylepšení. A stejně nemáte možnost je otestovat," dodává Johansson.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy