Mercedes mění elektroniku obou vozů, trénink si vyzkouší bez systému DAS

Mercedesy v GP Eifelu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Mercedes vyměnil před prvním tréninkem v Portugalsku řídicí elektroniku u obou svých pohonných jednotek, v tréninku si otestuje vůz bez systému dvouosého řízení (DAS).

Valtteri Bottas musel kvůli ztrátě výkonu odstoupit z předchozí Velké ceny Eifelu před 2 týdny. Inženýři původně podezřívali motorgenerátor pro rekuperaci tepelné energie (MGU-H), tento týden ale potvrdili, že šlo spíše o elektrickou závadu pohonné jednotky. Preventivně proto u obou svých aut nasadí novou řídicí elektroniku.

"U Valtteriho byl nalezen vadný elektrický díl v řídicí elektronice. On i Lewis dostanou tento víkend nové moduly. Provedli jsme také kalibrační změny, abychom se vyhnuli opakování. V případě obou jezdců jde o druhý modul, pohybujeme se tedy v rámci povolené alokace," komentuje mluvčí Mercedesu.

Tým tedy penalizace nečeká, nicméně zůstává otázkou, zda řídicí elektroniku nebude chtít měnit u svých zákazníků - Racing Pointu a Williamsu, kde by již případné postihy hrozily.

Stříbrné šípy si dnes chtějí v tréninku rovněž vyzkoušet jízd bez svého unikátního systému DAS, který poprvé nasadili již během zimních testů. Ten mění sbíhavost předních kol, když pilot zatáhne za volant směrem k sobě.

Jelikož je jediným týmem, který ho používá, Mezinárodní automobilová federace jej od příštího roku zakázala. Mercedes se bude snažit vyhodnotit dopad jeho odstranění na příští monopost. Je možné, že se ho nevzdá jen v pátek, ale že bez něj odjede celý víkend.

"Mnoho ze směrů, které jsme s Valtterim u auta v posledních letech prosazovali, přineslo své ovoce. A pak máme věci, o nichž tým, řekl bych, snil - určité neuvěřitelná konstrukční řešení, jako je DAS. Samozřejmě příští rok ho už mít nebudeme, což je zcela v pořádku. Přijdeme s něčím jiným. Další géniové přijdou s dalším skvělým způsobem, jak tento tým posunout kupředu," uvádí Hamilton.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 32 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy