Todt se zamýšlí nad situací ve Ferrari. Jaká je ve srovnání s rokem 1993?

Jean Todt | foto: FIA

Současný šéf FIA Jean Todt je přesvědčen, že současné Ferrari je na tom lépe než to, do kterého před lety nastupoval.

Ferrari prožívá těžké časy. Legendární tým oslavil poslední jezdecký titul v roce 2007 zásluhou Kimiho Raikkonena. To ještě v jeho čele stál nynější šéf FIA Jean Todt. Poslední konstruktérský primát získali červení jen o rok později. Pak jako když utne. V několika dalších šampionátech sice bojovala Scuderia až do samotného závěru zásluhou Fernanda Alonsa, další korálek do sbírky mistrovských titulů už však nepřidala. 

„Lidé mluví o tom, že je to totéž, jako když jsem ve Ferrari začínal já. Podle mě to tak není. Mám velmi dobré informace ze zákulisí, podle mého jsou na tom mnohem líp než v době našich začátků," říká Jean Todt. Ten přišel do Ferrari během sezony 1993, přičemž čekala ho pořádná šichta. 

Tým tehdy nefungoval, pracovní morálka uvadala, o čemž se ve svých vzpomínkách sám Todt několikrát zmínil. Nakonec ale za pomoci Rosse Brawna, Rory Byrneho a dalších vytvořili v Maranellu obávaný kolos, který sbíral titul za titulem. 

Charles Leclerc v závodě v Toskánsku | foto: Scuderia Ferrari

Znovu opakuji, teď mají velmi silnou organizaci, která má dobré základy. Kdybych se dnes ocitl ve stejné situaci, měl bych to mnohem snazší, než v roce 1993," pokračuje Todt, který z Ferrari odešel před dvanácti lety. 

Scuderia sází na kontinuitu, což její bývalý šéf schvaluje, zároveň ale dodává, že určitě změny přijít musí. „Kontinuita je v pořádku, ale nějaké změny udělat musí. Některé části skládačky zřejmě nejsou na té úrovni, na které by měly být," uzavírá. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy