Hotovo, GP Austrálie zrušena. Prioritou je bezpečnost lidí a férovost soutěže

Start závodu v Melbourne | foto: Pirelli

Závod v Austrálii se letos neuskuteční. Formule 1 to oznámila doslova před pár minutami.

Je rozhodnuto. Letošní GP Austrálie se neuskuteční. Formule 1 to oznámila v oficiálním prohlášení. Tomuto kroku přitom předcházela řada jednání. K rozhodnutí došlo poté, co tamní premiér oznámil, že pokud se závod pojede, bude tak učiněno bez diváků. Mercedes následně poslal FIA otevřený dopis, ve kterém žádal zrušení velké ceny. Důvodem je obava o zdraví nejen členů týmů, ale i diváků.

"Po informaci, že byl člen McLarenu pozitivně testován na Covid-10 a po rozhodnutí týmu se stáhnout z Velké ceny Austrálie, uspořádaly F1 a FIA ve čtvrtek večer schůzku s dalšími 9 šéfy týmů. Po diskusích došla většina týmů k závěru, že by se závod neměl jet," uvádí se v prohlášení.

"Formule 1 a FIA s plnou podporou Korporace Velké ceny Austrálie (AGPC) se proto rozhodli, že veškeré aktivity Formule 1 pro Velkou cenu Austrálie budou zrušeny," vysvětluje F1, FIA a AGPC ve společném prohlášení.

Velká cena Austrálie 2020 byla na poslední chvíli zrušena | foto: Racing Point F1 Team

Stanovisko každopádně nebylo jednotné, také proto trvalo čekání na konečný verdikt tak dlouho. Jen dodejme, že celou situaci spustil dnešní pozitivní test člena týmu McLaren na nový typ nebezpečného koronaviru.

"Uznáváme, že jde o velké zklamání pro tisíce fanoušků, kteří se chystali navštívit závod. Všichni držitelé vstupenek dostanou plnou náhradu. Další oznámení budou vydána v patřičném čase.

"Všechny strany vzaly v potaz obrovské úsilí AGPC, Motorsportu Austrálie, personálu a dobrovolníků věnované úvodnímu podniku sezóny 2020 mistrovství světa Formule 1 v Melbourne. Dospěli jsme však k závěru, že prioritou je bezpečnost všech členů rodiny F1 a širší komunity, a totéž platí i pro férovost soutěže," stojí v prohlášení.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 20 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy