Šokované týmy zaujímají jednotný postoj k tajné dohodě FIA s Ferrari, hrozí soudním procesem

Zadní část loňského Ferrari SF90 | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Týmy Formule 1 zaujaly jednotné stanovisko k tajné dohodě uzavřené mezi Ferrari a Mezinárodní automobilovou federaci (FIA) týkající vyšetřování pohonné jednotky italské stáje.

Jak jsme vás informovali již minulý týden v živém zpravodajství z testů, FIA na poslední chvíli oznámila, že vyšetřování podezřelého loňského motoru Ferrari bylo uzavřeno tajnou dohodou, jejíž detaily nemíní zveřejnit. Načasovala to na závěr testů, kdy týmy balily a už neměly čas na společnou schůzku či nějakou reakci.

To vzbudilo podezření, že Ferrari loni závodilo s nelegální pohonnou jednotkou. Zbylé týmy - pochopitelně kromě dvou zákazníků stáje z Maranella: Alfy Romeo a Haasu - na to dnes zareagovaly společným prohlášením, které rozeslaly médiím včetně F1news.cz.

"My, podepsané týmy, jsme byli překvapeni a šokováni prohlášením FIA z pátku 28. února poté, co došlo k uzavření vyšetřování pohonné jednotky Scuderie Ferrari. Mezinárodní sportovní řídící orgán má odpovědnost jednat podle nejvyšších standardů pro dozor, integritu a průhlednost," stojí v oznámení.

Týmy jsou rozhněvány postupem FIA, Mercedes proto inicioval společné prohlášení | foto: Alfa Romeo Racing

"Po měsících vyšetřování, ke kterému FIA přistoupila pouze po dotazech ostatních týmů, se ostře vyhrazujeme proti tomu, že FIA dospěla k tajné dohodě s Ferrari, aby tuto záležitost uzavřela," zlobí se oprávněně zbylých sedm stájí.

"Proto zde veřejně konstatujeme naše odhodlání usilovat o plné a řádné uzavření této záležitosti, aby bylo zajištěno, že se v našem sportu jedná se všemi soutěžícími férově a rovnocenně. Děláme to za fanoušků, účastníky i akcionáře Formule 1," zdůvodňují dále.

"Navíc si vyhrazujeme svá práva vyhledat nápravu právní cestou v rámci procesu FIA a před kompetentními soudy," hrozí ve společném prohlášení McLaren, Mercedes, Racing Point, Red Bull, Renault, AlphaTauri a Williams.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 194 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy