Největší soupeř McLarenu v boji o 4. místo? Sainz jmenuje 2 týmy. V testech mlžily

Lando Norris s McLarenem MCL35 během druhých testů v Barceloně | foto: Pirelli

Carlos Sainz jmenoval dva týmy, které budou letos největším soupeřem McLarenu v boji na špici středu pole. Oba podle něj svůj skutečný potenciál v předsezónních testech záměrně skrývaly.

Jedním z nich je Racing Point, který se nikterak netají tím, že okopíroval loňský vítězný monopost W10. To menší týmy znepokojilo, stáj sídlící v Silverstone ale popírá, že by mezi ní a Mercedesem došlo k nějaké nepovolené výměně duševního vlastnictví.

Tím druhým je AlphaTauri, přejmenované Toro Rosso, které těží z užší spolupráce s Red Bullem, jenž se netají mistrovskými ambicemi. Oba týmy patří rakouskému milionáři Dietrichovi Mateschitzovi a stáj z Faenzy využila na letošním voze spoustu dílů z loňského RB15.

"Myslím, že každý tým v určitém okamžiku testů předvedl velmi dobrý čas, takže se velmi obtížně určuje, kdo je na čele středu pole nebo více vzadu," uvádí Sainz. Vše navíc komplikují neznámá množství paliva, detaily programů, módy pohonných jednotek, odlišné směsi pneumatik, vývoj dráhy a další faktory.

"Myslím, že bych Racing Point i AlphaTauri označil za zřejmě ty nejbezpečnější kluky, s nimiž budeme soupeřit. Tým [McLaren] nemá jasný obrázek o tom, jak moc jsme vzdáleni prvním třem týmům," netroufá si odhadnou pořadí španělský pilot.

"Ale uvidíme hned v prvním a druhém tréninku [v Melbourne], kde budeme jezdit víceméně se stejným množstvím paliva. Racing Point byl ve středu pole velmi rychlý po celé dva týdny," uvědomuje si sílu zřejmě největšího soupeře McLarenu.

"Hned první den zajeli kolo za 1:17,3 min. A jelikož se od té chvíle moc nezlepšili - nemyslím si, že o to moc stáli - tak 1:17,3 hned první den na nás všechny zapůsobilo. Budou rychlí, velmi rychlí," předvídá Sainz o Racing Pointu, jenž se příští rok přejmenuje na Aston Martin.

McLaren věstí tužší souboje ve středu pole | foto: McLaren

Bitva za špičkou v podobě Ferrari, Mercedesu a Red Bullu podle něj bude ještě vyrovnanější než loni. On sám si své nové auto pochvaluje: "Navýšili jsme dobrý přítlak a jsem spokojenější než před 12 měsíci."

"Vůz se chová mnohem lépe, obzvlášť v prvním a druhém sektoru, kde jsme byl velmi dobře vyvážený. Poslední sektor vypadal ke konci o něco lépe, stále je však naší slabinou a něčím, na čem jako tým musíme pracovat," popisuje jezdec McLarenu.

"Myslím, že tam jsou stále rozdíly v tom, jak týmy jezdí s různými množstvími paliva či módy motorů, což je třeba brát v potaz. Nemůžeme dělat příliš závěrů, musíme analyzovat sami sebe. A myslím, že odvádíme velmi dobrou práci v pitvání svých výkonnostních úrovní v různých sektorech ve snaze se zlepšit," říká Sainz.

"A k rozdílům, které se snažíte zpozorovat - 10 kg dělá tři či čtyři desetiny sekundy. Je tedy nemožné vyvodit závěr, protože tři desetiny uprostřed pole vás odsunou ze 7. na 17. místo. Kdo má tedy poslední tři desetiny v kapse? Nebo kdo využil ty poslední tři desetiny ve voze? To nikdo neví," dodává.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 91 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy